ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H ΚΟ Πύλου του ΚΚΕ για την νέα άφιξη μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι της πόλης

0

Για πολλοστή φορά το φετινό καλοκαίρι κατέφτασαν στο λιμάνι της Πύλου πρόσφυγες και μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας (2/10/17) αποβιβάστηκαν στο λιμάνι 77 μετανάστες, κυρίως από Συρία και Ιράκ, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο κλειστό γήπεδο της Πύλου. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλα λιμάνια του Δήμου μας και συνολικά του Νομού.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε από τη πρώτη στιγμή τους μετανάστες ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση τους, καθώς μεταξύ τους βρίσκονταν πολλές γυναίκες και παιδιά ,αλλά και για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καλλιεργεί το μύθο της δήθεν «ανθρώπινης στάσης απέναντι στους πρόσφυγες», έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή τη κατάσταση. Ευθύνεται για τον εγκλωβισμό 62.000 προσφύγων στην Ελλάδα  κάτω από άθλιες συνθήκες, ειδικά στα νησιά. Έφερε την ειδική ναυτική ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο, με πρόσχημα τους πρόσφυγες και μετανάστες. Δίνει 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στη ΝΑΤΟϊκή δολοφονική μηχανή. Προσφέρει στους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές πολλαπλές διευκολύνσεις και υπηρεσίες, την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και την χρονική επέκτασή της, τη βάση του Άραξου για αποθήκευση πυρηνικών όπλων κλπ. Συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές αποστολές και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, υπηρετώντας το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου. Εμπλέκει το λαό, όλο και πιο βαθιά, στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή. Είναι συνυπεύθυνη για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, αφού συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ανάλογες ευθύνες έχουν και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Ευθύνες για αυτή τη τραγική κατάσταση έχουν επίσης τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι του νομού μας οι οποίοι κάνουν τα ‘στραβά μάτια’ απέναντι στο πρόβλημα και στοιβάζουν τους μετανάστες σε γήπεδα(Πύλος) και κρατητήρια(Καλαμάτα). Οι χώροι αυτοί είναι παντελώς ακατάλληλοι για προσωρινή φιλοξενία τόσο από την άποψη της υλικοτεχνικής υποδομής όσο και από την άποψη της υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας των μεταναστών και προσφύγων, ειδικά των παιδιών.

Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο επίκαιρη και αναγκαία είναι η πρόταση του ΚΚΕ, που εδώ και χρόνια καταθέτουμε και διεκδικούμε, να δημιουργηθεί κέντρο προσωρινής φιλοξενίας όλων αυτών των ανθρώπων εντός του νομού.

Ένα κέντρο που θα υπάρχουν οργανωμένες υποδομές προσωρινής φιλοξενίας ( κρεβάτια, τουαλέτες, μαγειρεία κλπ) , που θα παρέχεται πλήρης-δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νομική περίθαλψη. Ένα κέντρο που θα λειτουργεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ευθύνη του κράτους, χωρίς τη συμμετοχή  ΜΚΟ που λυμαίνονται χρήματα και εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγές.

Οι καραβιές μεταναστών και προσφύγων θα συνεχίσουν να έρχονται όσο επικρατεί στις χώρες τους πόλεμος, πείνα και δυστυχία μετά από τις επεμβάσεις των κάθε είδους ιμπεριαλιστών.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας να δείξει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να απομονώσει τις φασιστικές κραυγές της εγκληματικής-ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Να μην δείξει καμία ανοχή στον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, η νεολαία  και οι φορείς του Δήμου μας να εκφράσουν  την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες στηρίζοντας το αίτημα του ΚΚΕ για δημιουργία Δημόσιου Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων εντός του Νομού.

Leave a Reply