ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράσεις, συνεργασίες και καινοτομίες στον τουρισμό επιχειρεί διεθνώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου!

0

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – Η 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Σε κοινό μέτωπο στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης, που θα συμβάλει προφανώς και στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, προσανατολίζονται οι Περιφέρειες, όπως επισημάνθηκε στην 5η συνάντηση που είχαν στην Κεφαλονιά, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Την Πελοπόννησο στη συνάντηση, εκπροσώπησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία από την πλευρά της, στάθηκε στην ανάγκη, οι Περιφέρειες να διαδραματίσουν έναν καίριο ρόλο, για την αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική επανάσταση. Από τις συζητήσεις, δεν έλειπε το θέμα του πλαισίου που θέτει ο νέος Νόμος 4412/2016, όσον αφορά στις διαδικασίες για τις δράσεις τουρισμού, με την Ντίνα Νικολάκου, να αναλαμβάνει την ευθύνη να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο, με τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως ο Νόμος αυτός, συνολικά, έχει χαρακτηριστεί ως Νόμος που ενισχύει την ύπαρξη Δήμων «δύο ταχυτήτων».

Στο πλαίσιο της 5ης συνάντησης αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού, η οποία έλαβε χώρα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στην Κεφαλονιά, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών συμφώνησαν με την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου κοινών ενεργειών και δράσεων και αποφάσισαν στο πλαίσιο της Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, να οριστικοποιηθούν τα βήματα για την υλοποίηση του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Από την 5η Συνάντηση των αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού που έγινε στην Κεφαλονιά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό, όχι μόνο επειδή έχει απίστευτα συγκριτικά, αλλά γιατί αφουγκράζεται τους παλμούς, της καρδιάς των… εξελίξεων. Στην κατεύθυνση αυτή, ξεχωριστή ήταν η συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, με τον ομόλογό του της Mazowia της Πολωνίας, Adam Struzik. Ο κ. Τατούλης, μιλώντας για τη συνεργασία των Ευρωπαϊκών Περιφερειών μεταξύ τους, έκανε λόγο για σταθερή πολιτική ελπίδα και προσδοκία της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως αποτελεί παράγοντα ισορροπίας και προοπτικής για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς, αφενός, απουσιάζουν οι αντιθέσεις των κεντρικών κυβερνήσεων, αφετέρου, το επίπεδο λήψης αποφάσεων και υλοποίησης συγκεκριμένων πολιτικών είναι εγγύτερα στον πολίτη.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε επίσης τη συνάντηση αυτή πολύ σημαντική για τις σχέσεις Ελλάδας – Πολωνίας και έκανε ειδική αναφορά, στα παραδοσιακά αισθήματα φιλίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών, τονίζοντας υπάρχουν πολλά σημεία κοινού ενδιαφέροντος, όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί η συνεργασία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών στην Πολωνία, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για την Ελλάδα.

Ειδική αναφορά, ο κ. Τατούλης, έκανε στην ανάπτυξη και ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας της Mazowia, με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις της Πολωνίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις οποίες το φορολογικό καθεστώς είναι σταθερό και τα εργασιακά δικαιώματα είναι πλήρως εξασφαλισμένα. Κοινή, ήταν και η διαπίστωση ότι ο θεσμός των Περιφερειών στην Ευρώπη, θα πρέπει διαρκώς να ενισχύεται, ώστε να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι της Συνθήκης της Λισαβόνας για εδαφική και κοινωνική συνοχή και ότι οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες θα πρέπει με ισχυρό πολιτικό λόγο να αποτρέπουν τις κεντρικές κυβερνήσεις απ’ το να μειώνουν τις αρμοδιότητες των περιφερειακών θεσμών.

ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ… ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Ο Περιφερειάρχης της Mazowiaκ από την πλευρά του, αφού τόνισε ότι η ανάπτυξη της Ευρώπης βασίζεται στην ανάπτυξη των Περιφερειών, σημείωσε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες της Ε.Ε. στους πολίτες, αναφέρθηκε με τρόπο ξεχωριστό, στο προσφυγικό. Ο κ. Struzik,  έκανε ειδική μνεία στο προσφυγικό ζήτημα και τόνισε ότι δεν είναι δίκαιο να σηκώνει όλο το βάρος του προβλήματος αυτού η Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός νότος. Παράλληλα, ο κ. Struzik πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχύονται και ταυτόχρονα να προστατεύονται οι Περιφέρειες κατά τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ε.Ε. και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης θα πρέπει να έχει ως απαραίτητα χαρακτηριστικά την αλληλεγγύη και τη συνοχή για τη μείωση των ανισοτήτων.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

Στη διάρκεια της επίσημης αυτής συνάντησης, αποφασίστηκε και η σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, με ειδική αναφορά στη διασύνδεση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και της Βαρσοβίας, της ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας, της διατροφής, της προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ειδική αναφορά στα Μουσεία της Τεγέας και της Mazowia, της οικολογίας και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Mazowiaκ. Marcin Wajda, η διευθύντρια Οικονομίας και Διεθνής Συνεργασίας Aleksandra Hanzel και η επικεφαλής της μονάδας Διεθνούς Συνεργασίας Dorota Pozorek, ενώ ο περιφερειάρχης της Πολωνικής Περιφέρειας, επσικέφθηκε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των αγροτικών προϊόντων, το Μουσείο της Τεγέας, αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 Από τις συναντήσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην Πολωνία

Leave a Reply