ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γερμανικά μηνύματα και εν Ελλάδι

0

ΤΟ ΣΟΚ από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θ’ αργήσει να ξεπεραστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο κι αν στην ελληνική πραγματικότητα οι αρμόδιοι το παίζουν σχεδόν άνετοι και ότι μπορούν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ από τη Γερμανία δεν είναι ευχάριστα κι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται προφανώς θέλουν να είναι μακριά νυχτωμένοι και να εθελοτυφλούν.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ όμως είναι αμείλικτη και σίγουρα δεν επιτρέπει σε κανένα να την αγνοεί.

ΣΤΗ ΝΕΑ εποχή που το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών διαμόρφωσε, δεν μπορώ να ξέρω αν θα νοσταλγήσει η ελληνική πλευρά τον Σόιμπλε, όπως ορισμένοι ήδη διατείνονται.

ΕΚΕΙΝΟ που καταλαβαίνω είναι πως η γερμανική πολιτική έναντι της χώρας δεν μπορεί ως δια μαγείας να διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο όσο κι αν θα μας βόλευε μια τέτοια εξέλιξη.

ΓΙΑ τα μηνύματα από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία το απόσπασμα από το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών που ακολουθεί:

«ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των εκλογών στη Γερμανία απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η πολιτική γίνεται με ιδέες και οράματα και όχι με διαχείριση και δημοσκοπήσεις.

Η ΠΥΡΡΕΙΟΣ νίκη της Μέρκελ, το ναυάγιο των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά πολύ περισσότερο η είσοδος στην Ομοσπονδιακή Βουλή του ξενοφοβικού έως και ναζιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πάγωσαν τους δημοκρατικούς πολίτες της Γερμανίας και έστειλαν ρίγη ανατριχίλας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό εξαιτίας του ειδικού πολιτικού και ιστορικού βάρους που έχει η χώρα αυτή στην πορεία της ηπείρου.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ σχέδια που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα -όπως των Μακρόν και Γιούνκερ, αλλά και τα πιο πεζά και ιδιοτελή όπως των Μέρκελ και Σόιμπλε- είναι προφανές ότι όχι απλώς δεν πείθουν πολλούς πολίτες, αλλά αντίθετα τους εξοργίζουν και σπρώχνουν πολλούς στην αγκαλιά των πιο ακραίων δυνάμεων.

Η ΕΚΛΟΓΗ Τραμπ, η αποχώρηση της Βρετανίας, η παρουσία της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και η είσοδος της Ακροδεξιάς στη γερμανική Βουλή, παρά τις διαφορές τους, μπορούν να θεωρηθούν απότοκα της πολιτικής του εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού και της αποξένωσης των πολιτών από την πολιτική και τις συμμετοχικές διαδικασίες.

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ δημαγωγία, ο ανέξοδος ρατσισμός και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας είναι η κληρονομιά της κ. Μέρκελ, μολονότι έχει μπροστά της ακόμα μία θητεία. Η εμμονή στη λιτότητα, η υπερίσχυση του κοντόφθαλμου εθνικού έναντι του ευρωπαϊκού συμφέροντος και η διαχείριση της τρέχουσας πολιτικής με κριτήρια δημοφιλίας μπορούν να εξασφαλίζουν αλλεπάλληλες θητείες στην καγκελαρία, όμως ενισχύουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη και πριμοδοτούν την ακραία ρητορική και τους φορείς της».

***

ΑΥΤΑ επισημαίνονται στο άρθρο και νομίζω πως είναι κατανοητά από κάθε καλοπροαίρετο και σκεπτόμενο πολίτη.

ΕΙΝΑΙ προφανές ήδη ότι χρειάζεται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας ένα άλλο μείγμα πολιτικής αν θέλουμε τα πράγματα να εξελιχθούν προς το καλύτερο κι αν δεν επιθυμούμε να καταπιεί τους λαούς και τις κοινωνίες το αδηφάγο τέρας του νεοφιλελευθερισμού.

ΓΙΑΤΙ αν συμβεί αυτό το ναζιστικό θηρίο θα δείξει απροκάλυπτα πια τα αποτρόπαιο πρόσωπό του.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply