ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιδιάζουσα η περίπτωση του Ελληνικού

0

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ περνάω οδηγώντας έξω από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην παραλιακή. Καθημερινά, αναλογίζομαι πόσα χρόνια εγκατάλειψης έχουν περάσει, πόσα χρόνια χωρίς καμία ωφέλεια για την ελληνική κοινωνία.

ΑΛΛΩΣΤΕ, δεν με αφήνει να το ξεχάσω η επιγραφή «2001» που υπάρχει ακόμη ως στέψη σε μία από τις τσιμεντένιες παράγκες εισόδου στο παλιό αεροδρόμιο της Ολυμπιακής.

ΟΣΟ αναλογίζομαι αυτό που ξέρουν όλοι οι Ελληνες, εξοικειωμένοι οι πάντες από τη χρόνια αδυναμία της χώρας να βρίσκει λύσεις ή, αν προτιμάτε, από τη μοναδική ικανότητα της χώρας να διαιωνίζει εκκρεμότητες, φαντασιώνομαι ταυτόχρονα το μέλλον της επένδυσης.

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ αυτές οι προβολές της φαντασίας να βασίζονται στις μακέτες που όλοι έχουμε δει και στην καλή πίστη ότι, εν τέλει, κανένα δάσος, καμία αρχαιότητα, κανένα διατηρητέο δεν θα εμποδίσει το γενικό καλό. Γιατί, εν προκειμένω, δεν τίθεται θέμα βλάστησης.

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία και ο λόγος περί διατηρητέων έχει εκπέσει προ πολλού στη συζήτηση που είχε γίνει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπ. Πολιτισμού.

ΟΛΑ εκκινούν από την ιδεοληψία κατά του καπιταλισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Τόσο απλά. Τόσο ξεκάθαρα. Αυτή τουλάχιστον είναι η βασική διαχωριστική γραμμή.

ΚΑΙ ΟΣΟΙ ενοχλούνται από την ισοπεδωτική λογική, ας βγουν με τα επιχειρήματά τους. Δεν τα ακούσαμε όταν είχαν τη δυνατότητα. Δηλαδή, προ ετών. Τώρα, είναι όλα προφάσεις που εκθέτουν τη χώρα και ζημιώνουν το επενδυτικό κλίμα».

ΑΠΟ τον Νίκο Βατόπουλο το απόσπασμα του άρθρου για τα περί Ελληνικού που προηγήθηκαν και επιτρέψτε μου να συνηγορήσω στα όσα αναφέρει μιας και έχω προσωπική γνώση για αυτά που στο άρθρο του ο γνωστός Αθηναιογράφος αναδεικνύει.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ από το 2001 που έφυγε το αεροδρόμιο μεταβλήθηκε σχεδόν σε «στοιχειωμένο» τοπίο από την εγκατάλειψη που έχει υποστεί αφημένο στην τύχη του, περιμένοντας την αξιοποίηση που όλο έρχεται κι ακόμα δεν λέει να φτάσει.

ΜΠΟΡΕΙ να φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραχώρησής του, αλλά προς το παρόν τίποτα δεν φαίνεται να προχωράει προς υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι ο χώρος του Ελληνικού να μοιάζει κουφάρι με ό,τι βέβαια αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε επιπτώσεις.

ΚΑΙ βέβαια δεν πρόκειται μόνο για τα όσα περί αρχαιοτήτων στην περιοχή υπάρχουν που λένε ότι κωλύουν την έναρξη των εργασιών για την επένδυση, άλλωστε τα αρχαία ήταν εκεί πολύ πριν υπάρξει αεροδρόμιο στην περιοχή.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ πρωτίστως εστιάζεται κατά τη γνώμη μου στη μεμψιμοιρία και την έλλειψη εμπιστοσύνης που κυριαρχεί ως αντίληψη και που δυστυχώς πρωταγωνιστεί στην ελληνική πραγματικότητα και πάντα λειτουργεί ως τροχοπέδη σε ό,τι πάει να γίνει.

ΤΑ ΠΕΡΙ ιδεοληψίας πάντως κατά του καπιταλισμού και της οικονομικής ανάπτυξής δεν ισχύουν.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply