ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 Στο 1,30 ευρώ το κιλό εκτιμάται η φετινή τιμή της κορινθιακής σταφίδας

0

Καλή ποιοτικά αλλά μειωμένη ποσοτικά, λόγω του μη ευνοϊκού καιρού, η φετινή παραγωγή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, με την τιμή της να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος η προκαταβολή στους παραγωγούς από ΣΚΟΣ, Παναιγιάλειο και Ένωση Μεσσηνίας έφτασε το 1 ευρώ το κιλό (ακαθάριστη), όταν πέρσι διαμορφώθηκε στα 0,85 ευρώ το κιλό.

Η αύξηση αποδίδεται τόσο στη μειωμένη φετινή εγχώρια σοδειά, όσο και στην αυξημένη διεθνή ζήτηση. Ωστόσο, όλοι – συνεταιριστές και παραγωγοί – αναγνωρίζουν ότι η υπό διαμόρφωση τιμή δεν ανταποκρίνεται ούτε στις απαιτήσεις της καλλιέργειας ούτε στη μείωση της ποσότητας.
«Η τιμή θα ξεπεράσει κατά πολύ τις τιμές της περσινής περιόδου φτάνοντας  το 1,20-1,30 ευρώ το κιλό», ανέφερε στην εφημερίδαAgrenda o πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ζακύνθου Αντώνης Αντίοχος, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε: «Φυσικά, η αύξηση αυτής της τάξεως στην τιμή δεν μπορεί να αναπληρώσει, σε καμία περίπτωση τη ζημιά των παραγωγών, καθώς η σοδειά στη Ζάκυνθο ήταν μειωμένη κατά 40% περίπου, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα αλλά και των μεγάλων αυξομειώσεων στη θερμοκρασία. Παρ’ όλα αυτά ποιοτικά η σταφίδα μας είναι πάρα πολύ καλή, καθώς η ξηρασία μας βοήθησε να παράγουμε ένα προϊόν υγιές και μικρού μεγέθους, που προτιμάτε στην Αγγλία και την Ολλανδία, όπου εξάγουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση μέσα στο Σεπτέμβριο κάλεσε τους παραγωγούς να δώσουν όλο τους το προϊόν στις οργανώσεις , διότι η τιμή που θα δώσουν θα είναι πολύ καλύτερη από το 1,25 της αγοράς. Η ανακοίνωση ανέφερε: «Η τιμή της σταφίδας θα υπερβεί φέτος κατά πολύ την περσινή τιμή του 1,10 ευρώ το κιλό που έδωσε η ΠΕΣ, ενημερώνει ο πρόεδρος  Θ. Σωτηρόπουλος τους παραγωγούς, καλώντας τους να κλείσουν τα αυτιά τους στους «καλοθελητές» εκφραστές άλλων συμφερόντων και να μην παραδίδουν τη σταφίδα σε χαμηλές τιμές όπως αυτές που προφορικά και χωρίς στοιχεία ακούγονται κάθε μέρα στην αγορά στα 1,20 ή 1,25 ευρώ το κιλό γιατί θα χάσουν χρήματα».
Την ίδια στιγμή, οι σταφιδοπαραγωγοί αναφέρουν ότι με τις δοθείσες τιμές δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του σταφιδοπαραγωγού Γιώργου Παναγόπουλου από την Κουνινά της Αιγειαλίας: «Ποιοτικά είμαστε πάρα πολύ καλά, καθώς το προϊόν μας είναι ψιλό όπως πρέπει. Υπολογίζουμε όμως ότι η μείωση της παραγωγής μας θα φτάσει το 30-40%. ∆εδομένης αυτής της μείωσης η τιμή της σταφίδας θα έπρεπε να φτάσει στο 1,50-2 ευρώ ωστόσο αυτή τη στιγμή μιλάμε ακόμη για ένα «άτιμο» προϊόν. Το παραπάνω από την περσινή τιμή δεν μας λέει κάτι, παραπάνω μπορεί να είναι και κατά ένα λεπτό. Αυτή τη στιγμή οι έμποροι δίνουν 1,25 για τη συμβατική και 2,20 για τη βιολογική. Είναι φυσικό ότι οι παραγωγοί που είχαν ανάγκη προτίμησαν τον έμπορο, απ’ το να περιμένουν πότε θα δώσει τιμή η Ένωση». 

Η συνθήκη που διαμορφώνεται για τη σταφίδα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως παραδέχεται και ο κ. Αντίοχος: «Μιλάμε για μια καλλιέργεια που συνεχώς φθίνει. Κανείς από τους νέους δεν  μπαίνει σ’ αυτή λόγω των δυσκολιών. Στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά λόγω του τουρισμού».

Leave a Reply