ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τριχόπτωση και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

0

Η τριχόπτωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και δεν πρέπει να σε κάνει να ανησυχείς. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο χάνουμε 50 τρίχες την ημέρα, οι οποίες αντικαθίστανται από νέες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η τριχόπτωση μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή (φθινόπωρο, άγχος, κόπωση, ασθένεια κ.α.) ενώ στην περίπτωση αλωπεκίας, τα μαλλιά που πέφτουν δεν αντικαθίστανται.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι συνηθισμένο να συμβουλεύεται κανείς δερματολόγο για την τριχόπτωση;

Καθημερινά αυξάνονται οι ασθενείς που συμβουλεύονται δερματολόγους για την τριχόπτωση και τη θεραπεία της. Αυτό συχνά οφείλεται σε αύξηση της φυσιολογικής τριχόπτωσης, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες το φθινόπωρο και την άνοιξη, όπου αυξάνεται ο αριθμός των επισκέψεων στους δερματολόγους. Επίσης, επισκέπτονται δερματολόγο όταν αρχίζει να εμφανίζεται αλωπεκία, κατάσταση που συχνά γίνεται δύσκολα αποδεκτή από τους νέους άνδρες. Η τριχόπτωση δημιουργεί πάντα κάποια ανησυχία στους ασθενείς μας.

Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνονται για την τριχόπτωση, εκτός της αλωπεκίας;

Η διαδικασία ξεκινάει προτείνοντας αναλύσεις αίματος (επίπεδα σιδήρου και θυρεοειδικών ορμονών). Αναλύεται ο μηχανισμός τριχόπτωσης, αφού είναι σημαντικό να είναι ήρεμοι οι ασθενείς. Συνήθως για τη θεραπεία της τριχόπτωσης προτείνονται συμπληρώματα διατροφής (θειούχα αμινοξέα, όπως ταυρίνη, κυστίνη) που μπορεί να περιορίσουν χρονικά την περίοδο τριχόπτωσης. Αποτελεσματική θεραπεία είναι και οι λοσιόν κατά της τριχόπτωσης. Πάντα επιλέγονται προϊόντα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται από την αρχή της η αλωπεκία;

Για αρχή προτείνονται πάντα ορμονικές εξετάσει. Έτσι, αν υπάρχει κάποια ανωμαλία, δίνεται μια ορμονική θεραπεία. Σήμερα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση στους άνδρες. Τοπικά, χρησιμοποιείται λοσιόν με minoxidil (5%). Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί και finasteride, αγωγή από το στόμα, που συνήθως είναι αποτελεσματική. Πρόκειται βέβαια για μακροχρόνιες αγωγές. Ο ασθενής δεν πρέπει να σταματήσει την θεραπεία, διαφορετικά θα συνεχίσει να χάνει τα μαλλιά του. Καμία από αυτές τις αγωγές δεν καλύπτεται από την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

 

Leave a Reply