ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με επιτυχία η εκδήλωση στη Στούπα για το έτος Νίκου Καζαντζάκη

0

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου εκδήλωση για το «Έτος Καζαντζάκη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας, από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων «Νίκος Καζαντζάκης».

Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο δρ. Ιωάννης Σόλαρης (διευθυντής Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας).

Χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τις ειδικευμένες επί του θέματος εισηγήτριες για την παρουσία τους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη  σχέση Καζαντζάκη – Ζορμπά χαρακτηρίζοντας την «… μια ασυνήθιστη συνύπαρξη πολύ πέρα από τα επαγγελματικά όρια της συνεργασίας τους που εξελίχθηκε γρήγορα σε διαδικασία επιρροής του κοσμοπολίτη – στοχαστή συγγραφέα από τον ανέμελο γλεντζέ Γιώργη Ζορμπά και ολοκληρώθηκε στις στοές της Πραστοβάς και τη χρυσή άμμο της αγαπημένης τους Καλόγριας», και συνέχισε ότι πολλές είναι οι συγκινητικές ιστορίες των ντόπιων που έζησαν το πέρασμα των δύο αυτών ξεχωριστών μορφών.

Η άρρηκτη σύνδεση τους με τον τόπο αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που συγκαταλέγεται στο Πολιτιστικό Κεφάλαιο της Μάνης που συμβάλλει αποφασιστικά στην πολιτιστική προβολή της περιοχής.

Ενημέρωσε τέλος, ότι την πρόσοψη του Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας, που φέρει το όνομα «Νίκος Καζαντζάκης» θα κοσμεί η προσωπογραφία του Ν. Καζαντζάκη, σύμφωνα με την μελέτη ενώ ευρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία αποκατάστασης του κτιρίου και ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ιωάννα Σπηλιωπούλου αναπλήρωσε στο πρόγραμμα την απούσα λόγω ασθενείας Αθηνά Βουγιούκα, ανέλυσε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Καζαντζάκη – Ζορμπά, καθώς και τις παραμέτρους  που την διαμόρφωσαν και την επηρέασαν. Τόνισε επίσης την σπουδαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης η οποία εξαρτάται από το βαθμό επιτυχίας μας στα ζητήματα των δράσεων και ενεργειών διάσωσής των ζωντανών πολιτιστικών μας στοιχείων που αποτελούν πολίτικους φορείς της ιστορίας της παράδοσης και τους πολιτισμού μας και οφείλουμε να διασώσουμε. Ανέφερε ότι πολλοί νέοι επιστήμονες ασχολούνται σε μεταπτυχιακό επίπεδο με καινοτόμες έρευνες επ’ αυτών των θεμάτων και αναπτύσσουν εξαιρετικά εξειδικευμένες γνώσεις σ’ αυτούς του τομείς ενδιαφέροντος και αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον.

Η ιστορικός Τέχνης – Αρχαιολόγος και λαογράφος Λένα Αγγελοπούλου ανέπτυξε το θέμα των χώρων Βιομηχανικής Αρχαιολογίας – συλλογικής μνήμης και επεσήμανε την κομβική σημασία της προστασίας και ανάδειξης του λιγνιτωρυχείου της Πραστοβάς ως ενός τέτοιου μνημείου αναφοράς για την περιοχή που δεν πρέπει να  μείνει αναξιοποίητο διότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της γνωριμίας και της σχέσης Καζαντζάκη – Ζορμπά στη Στούπα. Αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την επαγγελματική διαδρομή του Καζαντζάκη αλλά και στις περιπέτειες της ζωής και δράσης του Ζορμπά όχι μόνο κατά τη συνύπαρξή τους στην Στούπα αλλά και γενικότερα και ανέλυσε εμπεριστατωμένα το συνδυασμό των οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων της δυνατής και αληθινής φιλίας των δύο ανδρών, γεγονός που έμελλε να προκαλέσει τεράστια κοινωνική και πολιτιστική επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη Γεώργιος Στασινάκης ανέπτυξε λεπτομερώς την ιστορία της αληθινής φιλίας Καζαντζάκη – Ζορμπά παρουσιάζοντας πολλά άγνωστα στοιχεία της σχέσης των δύο εκ διαμέτρου αντίθετων προσωπικοτήτων που ξεκίνησε από το Άγιο Όρος και αναπτύχθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1916- καλοκαίρι 1919) που έλαβαν χώρα οι εργασίες εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου στη θέση Παστροβά της Στούπας.

Παρουσίασε στοιχεία της ελληνικής καταγωγής του Ζορμπά και απέδειξε το εσφαλμένο της άποψης μερικών περί αφορισμού του Ν. Καζαντζάκη.

Μετά τις ομιλίες παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις ντόπιων κατοίκων για τη ζωή και τη δράση του Καζαντζάκη και του Ζορμπά εκφράζοντας την άποψή τους αλλά και τις εντυπώσεις του για τη σχέση των δύο στενών φίλων.

Πλήθος προσκεκλημένων παρακολούθησαν την επιτυχημένη εκδήλωση κι έγινε σημαντικός διάλογος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο δρ. Γιάννης Σολάρης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο δήμος Δυτικής Μάνης πρόσφερε στους παρευρισκόμενους μανιάτικες λιχουδιές.

 

ΜΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Leave a Reply