ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταστροφική για το συκώτι όσο και το αλκοόλ η φρουκτόζη!

0

Η φρουκτόζη έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες στο συκώτι των παιδιών όσο και το αλκοόλ. Εργαστηριακές μελέτες επιστημόνων του Joslin Diabetes Center της Βοστόνης σε νεαρά ποντίκια απέδειξαν ότι εκείνα που κατανάλωναν φρουκτόζη παρουσίασαν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο ηπατικής νόσου, παρόμοιο με εκείνο που επιφέρει η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία.

Η φρουκτόζη είναι ένα γλυκαντικό που εμπεριέχεται στα φρούτα, ωστόσο με επεξεργασία αφαιρούνται οι ίνες και τα θρεπτικά συστατικά ώστε να διατηρηθεί μόνο η γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε αναψυκτικά, κέικ, μπισκότα, παγωτά κ.λπ.

Η νέα έρευνα εφιστά την προσοχή, καθώς αποδεικνύεται ότι είναι πιο επιβλαβής μορφή γλυκαντικού για την υγεία των παιδιών, ακόμη και σε σύγκριση με τη γλυκόζη, το άλλο υποκατάστατο της ζάχαρης, που παράγεται από καλαμπόκι.

Προκαλεί συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μια κατάσταση που παρουσιάζεται κυρίως σε αλκοολικούς, και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά προβλήματα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη από τους ενήλικες.

Το να έχει ένα παιδί 13 ετών λιπώδες ήπαρ ή να παρουσιάζει μια ηπατική φλεγμονή έπειτα από μόλις μερικά χρόνια από την κατανάλωση φρουκτόζης είναι τόσο ανησυχητικό και επικίνδυνο όσο το να είναι υπέρβαρος ένας ενήλικας για 30 χρόνια.

Στα πειράματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», απεδείχθη ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με φρουκτόζη εμφάνισαν πολύ χειρότερες μεταβολικές επιπτώσεις από εκείνα που τράφηκαν με την ίδια ποσότητα γλυκόζης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται Khk είναι πολύ σημαντική και αυτό γιατί, αν και τα δύο είναι σάκχαρα, τα κύτταρα του οργανισμού τα χειρίζονται πολύ διαφορετικά.


 

Ο μεταβολισμός της φρουκτόζης στον οργανισμό. Φρουκτόζη ή ζάχαρη;

 • Η κύρια διαφορά της φρουκτόζης από την γλυκόζη είναι ότι η φρουκτοζη μεταβολίζεται στο 100% στο συκώτι και αποθηκεύεται σαν λίπος γρηγορότερα, ενώ η γλυκόζη μόνο κατά το 20%. Δηλαδή όταν λαμβάνουμε 100 θερμίδες γλυκόζης, λιγότερο από μια 1 θερμίδα αποθηκεύεται σαν λίπος, όταν όμως λαμβάνουμε 100 θερμίδες φρουκτόζης, οι 30 θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος στο σώμα μας.
 • Μετά την πέψη, ένα μέρος της μετατρέπεται σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (FFAs), σε λιπο-πρωτεΐνες VLDLκαι σε  τριγλυκερίδια, τα οποία συσσωρεύονται ως λίπος στο συκώτι και στους σκελετικούς μύες, προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, δηλαδή λιπώδη διήθηση (NAFLD).
 • Όταν καταναλώνεται, αυξάνει με πιο αργό ρυθμό την γλυκόζη στο αίμα σε σχέση με την ζάχαρη και το μέλι, κάτι που είναι θετικό για τους διαβητικούς ασθενείς που δεν πρέπει να έχουν απότομη αύξηση του ζαχάρου τους, όμως η αντίσταση στην ινσουλίνη που η φρουκτοζη προκαλεί, εξελίσσεται σε μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη. Η κατανάλωση γλυκόζης, δεν προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη στον ίδιο βαθμό.
 • Στην συνέχεια του μεταβολισμού της, ένα μέρος της μετατρέπεται σε ενεργό γλυκερόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα για την μετατροπή των ελεύθερων λιπαρών οξέων σε τριγλυκερίδια, με συνεπακόλουθη αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, κάτι που δεν συμβαίνει με την γλυκόζη.
 • Ο μεταβολισμός της φρουκτόζης από το ήπαρ αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος ως παραπροϊόν, με ταυτόχρονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
 • Η φρουκτοζη έχει αρνητική επίδραση σε δύο ορμόνες που σχετίζονται με τον κορεσμό και την πείνα, την γκρελίνη και τη λεπτίνη αντίστοιχα. Η πρόσληψη φρουκτόζης δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο πείνας με αυξημένη πρόσληψη φαγητού και αυξημένη αποθήκευση  λίπους.
 • Όταν η φρουκτοζη καταναλώνεται σε υγρή μορφή σε αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά, δεν συνδέεται με  άλλους υδατάνθρακες ή με φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να απορροφάται και να μεταβολίζεται πολύ πιο γρήγορα από ότι αν προσλαμβάνεται από τα φρούτα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες..
 • Θερμιδικά η φρουκτοζη έχει τις ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη και το μέλι.

Αλλες επιδράσεις της  υπερβολικής κατανάλωσης φρουκτόζης στη υγεία

Μερικά από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης είναι:

 • Η παχυσαρκία και αύξηση του λιπώδους ιστού.
 • Η αντίσταση στην ινσουλίνη και  διαβήτης τύπου 2.
 • Το μεταβολικό σύνδρομο.
 • Αυξημένα τριγλυκερίδια και αυξημένη LDL (κακή) χοληστερόλη.
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
 • Λιπώδης διήθηση του ήπατος.
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Ουρική αρθρίτιδα.

 

Φρουκτόζη

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε ότι η κατανάλωση της φρουκτόζης δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερη από την κατανάλωση ζάχαρης (γλυκόζη και φρουκτοζη μαζί) και για αυτό  η καλύτερη λύση για μια υγιεινή διατροφή  η αποφυγή και των δύο ουσιών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η ελαχιστοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων είναι σίγουρα ορθή πολιτική προστασίας της υγείας μας.

Leave a Reply