ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύντομα η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων με το διπλό κέρδος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

0

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Ενα ακόμη βήμα στην καινοτομία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, κάνει το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, το οποίο υπέγραψε χθες με την ανάδοχο εταιρεία, τη σύμβαση προμήθειας και εγκατάστασης του συγκροτήματος διαχείρισης και επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων.

Η εξέλιξη αυτή, έχει πολλαπλά οφέλη και το νοσηλευτικό ίδρυμα της Καλαμάτας, είναι το πρώτο σε όλη τη χώρα, το οποίο προβαίνει σε μια τόσο σημαντική διαδικασία, έχοντας διασφαλίσει τους πόρους μέσω ειδικής επιχορήγησης που ήρθε για την υλοποίηση αυτής της δράσης, από το υπουργείο με την υπογραφή Ξανθού και Πολάκη.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, έχει να κάνει με μια καινοτόμο τεχνική επεξεργασίας των μολυσματικών αποβλήτων που στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων της Νοσηλευτικής Μονάδας αλλά και στην δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης. Η υλοποίηση του έργου, αγγίζει το ποσό των 146.940 ευρώ.

Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΕΖΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΣΩΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Είναι μία σημαντική μέρα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, αφού ολοκληρώσαμε την πρώτη και μεγάλη φάση, τη διαγωνιστική, της προμήθειας του συγκροτήματος επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων. Περνάμε τώρα στην φάση της εγκατάστασης και λειτουργίας και ευελπιστούμε ότι εφόσον όλα πάνε καλά, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει μπει στη λειτουργική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μπέζος, τονίζοντας πως η απόφαση για την υλοποίηση αυτού του έργου, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του ιδρύματος, που στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων και στην αυτοδυναμία της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας να καλύπτει συγκεκριμένες κοστοβόρες ανάγκες μέσα από τις δικές της δυνάμεις.

Ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Από τη συγκεκριμένη δράση στοχεύουμε να εξοικονομήσουμε ετησίως από 100 μέχρι 150.000 ευρώ», δήλωσε ο Γιώργος Μπέζος, τονίζοντας πως το εγχείρημα, χρειάστηκε προσπάθεια ενός χρόνου για να αποδώσει! «Θυμίζω ότι με αυτή τη λογική προχωρήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στην υλοποίηση του μεγάλου δημόσιου έργου της ηλιοθερμίας, της βιοκλιματικής αναβάθμισης, της τοποθέτησης φωτοβολταϊκού συστήματος, της παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης και όχι μόνο και έτσι θα συνεχίσουμε, σεβόμενοι πάντα και το τελευταίο ευρώ του κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη», επεσήμανε ο διοικητής, ευχαριστώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το μεγάλο ενδιαφέρον και στήριξη στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και τους συνεργάτες της Τεχνικής Υπηρεσίας που φέρνουν σε πέρας μία τέτοια ρηξικέλευθη, όπως τη χαρακτήρισε και καινοτόμα δράση.

 Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

«Το Νοσοκομείο παράγει περίπου 5 τόνους μολυσματικά το μήνα, τα οποία σε αυτή τη φάση διακινούνται από εξειδικευμένες εταιρείες σε ειδικούς χώρους αποστείρωσης και αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ», δήλωσε από την πλευρά του, ο διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας κ.  Βλαχοδημητρόπουλος, ο οποίος πέρα από τα οικονομικά οφέλη και την αυτοδυναμία του Νοσοκομείου, στάθηκε στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, η οποία έτσι, θα αντιμετωπιστεί. «Φανταστείτε αυτοί οι τόνοι από τα Νοσοκομεία της Ελλάδας να πηγαίνουν από την Καλαμάτα για παράδειγμα, στη Λάρισα, τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτή η μεταφορά!

Έτσι, θα έχουμε μείωση στο 80% του όγκου και 25% του βάρους τους, βάση και του οποίου χρεωνόμαστε, ενώ η εγκατάσταση με τη σύγχρονη μηχανή που πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του Νοσοκομείου μας με γρήγορο, έξυπνο και ασφαλή τρόπο θα διαχειρίζεται τα μολυσματικά απόβλητα και θα συμβάλουμε κι εμείς με το δικό μας πετραδάκι στη διατήρηση του περιβάλλοντος», ανέφερε ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ την ικανοποίησή του, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για το ίδρυμα, εξέφρασε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας, Νίκος Επιφάνης.

«Θέλω να ευχαριστήσω το διοικητή που μας δίνει τη χαρά να είμαστε εμείς, οι πρώτοι που ξεκινούν στην Ελλάδα αυτό το εγχείρημα», δήλωσε ο κ. Επιφάνης και συνέχισε. «Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό από πλευράς εταιρείας και έχουμε υπερβεί κατά πολύ τις απαιτήσεις του διαγωνισμού για να δείξουμε κυρίως, πως μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα! Χαιρόμαστε γιατί αυτή η προσπάθεια, ξεκινάει από ένα Νοσοκομείο στην Πελοπόννησο, το οποίο κυνηγάει την καινοτομία».

Leave a Reply