ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το τέρας της γραφειοκρατίας κ.ά.

0

«ΕΙΧΕ γελάσει κάθε πικραμένος και είχε γίνει θέμα στους New York Times η περιπέτεια του προγραμματιστή κ. Φώτη Αντωνόπουλου, ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει ηλεκτρονική εταιρεία πώλησης προϊόντων ελιάς.

ΟΠΩΣ έγραψε η αμερικανική εφημερίδα «χρειάστηκε 10 μήνες για να συγκεντρώσει δεκάδες έγγραφα και σφραγίδες, μεταξύ άλλων για να αποδείξει ότι οι συνταξιοδοτικές εισφορές του ήταν εντάξει ώστε να ξεκινήσει.

ΟΥΤΕ αυτό, όμως, ήταν αρκετό: στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τής υπό ίδρυσιν εταιρείας ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας να υποβάλουν ακτινογραφία πνευμόνων και δείγμα κοπράνων, εφόσον επρόκειτο για εταιρεία τροφίμων» (18.3.2012).

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ του κ. Αντωνόπουλου οφειλόταν σε ένα απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο που έπνιγε στη γραφειοκρατία κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Είναι η γραφειοκρατία που κάθε πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα πατάξει. Ακόμη και ο κ. Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε προχθές στο Ταλίν, ότι «η ψηφιακή οικονομία, και οι νέες τεχνολογίες, είναι το μέλλον και η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να καλύψει το μεγάλο κενό» (29.9.2017).

ΜΑ, ΟΠΩΣ λέει και το τραγούδι, «μαζί μου παίζεις θέατρο αράδα, μια τέτοια κωμωδία δεν ξανάδα…». Η κυβέρνησή του όχι μόνο δεν μειώνει την προηγούμενη γραφειοκρατία, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους προσθέτει καινούργια.

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ νέων Ελλήνων έκανε την παγκοσμίως πρωτοποριακή ηλεκτρονική εφαρμογή Beat (πρώην Taxibeat), που λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ ταξιτζήδων και όσων ψάχνουν ταξί.

Ο ΠΕΛΑΤΗΣ βλέπει στο κινητό τα αυτοκίνητα που είναι συμβεβλημένα με την εφαρμογή, ελέγχει τις αξιολογήσεις προηγούμενων πελατών, τον τύπο του αυτοκινήτου κ.ά., επιλέγει και με ένα πλήκτρο το ταξί έρχεται στην πόρτα του.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ της εφαρμογής ήταν μεγάλη. Εξαπλώθηκε εκτός των Αθηνών σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου και τελικώς η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό Daimler.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ του σοσιαλισμού όμως, καμιά επιτυχία δεν περνάει ατιμώρητη. Ισχύει η παρατήρηση του Ρόναλντ Ρέιγκαν για την πολιτική του κράτους απέναντι στις επιχειρήσεις: «Αν κινείται φορολόγησέ το. Αν συνεχίσει να κινείται ρύθμισέ το. Αν σταματήσει να κινείται επιδότησέ το».

ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ η Beat δεν γονάτισε από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης αποφάσισε να τη «ρυθμίσει». Τη μετατρέπει σε εταιρεία «μεταφορικού έργου» φορτώνοντάς την περιττή γραφειοκρατία και παράβολα.

ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ θα ήταν να νομοθετούνταν τώρα οι ακτινογραφίες και οι εξετάσεις κοπράνων για όσους ανοίγουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Κι όλα αυτά διότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σπίρτζης θέλουν έναν καλό λόγο από τον πρόεδρο των ταξιτζήδων κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο και προσδοκούν ψηφαλάκια στις κάλπες.

ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να προχωρήσει κάτι στη χώρα με αυτήν την κυβέρνηση;».

***

ΦΑΡΜΑΚΙ στάζει το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη με τον τίτλο «Το beat της γραφειοκρατίας» και δυστυχώς δεν έχει άδικο στα όσα αναφέρει.

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ παραμένει παντοδύναμο τέρας και δεν αφήνει τίποτα αλώβητο στο πέρασμά της.

ΚΑΙ να σκεφτεί κανείς πως η κατάσταση σε σχέση με παλαιότερες εποχές θεωρείται πως έχει βελτιωθεί.

ΠΟΣΟ έχει βελτιωθεί βέβαια μην το δέσουμε και κόμπο!

ΑΛΛΩΣΤΕ το παράδειγμα που ο αρθρογράφος παρουσιάζει στο άρθρο του δεν είναι  καθόλου ενθαρρυντικό.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την παρατήρηση πως ο Τσίπρας και ο Σπίρτζης περιμένουν έναν καλό λόγο από το Λυμπερόπουλο, μάλλον θα περιμένουν άδικα κι αν τον εμπιστεύτηκαν τόσο το χειρότερο για τους ίδιους.

***

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ το ρεπορτάζ της Γεωργίας Αναγνωστοπούλου στη «ΦΩΝΗ» την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου περί απογείωσης του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας με αύξηση 13,5% κόντεψα να απογειωθώ κι εγώ μαζί!

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ βέβαια για μια αισιόδοξη εκτίμηση των δεδομένων και δεν έχω καμία πρόθεση να τα αμφισβητήσω.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά η πραγματικότητα δεν επιτρέπει υπερβολική αισιοδοξία γιατί η προσγείωση θα είναι  ανώμαλη για τους αιθεροβάμονες.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να μείνουμε προσγειωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο που αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας.

ΚΑΙ κλείνοντας θα επισημάνω για άλλη μια φορά να μην τα περιμένουμε όλα από την Costa Navarino γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply