ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φτωχοί και με τη… βούλα της Ευρώπης περισσότεροι από 1 στους 3 Έλληνες!

0

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΙΒΩΝ
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμοι της Μεσσηνίας υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για το Κέντρο Κοινότητας χθες στην Καλαμάτα

Ποτέ άλλοτε, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια της ευημερίας, στη δημοκρατική Ελλάδα του πολιτισμού, η φράση «φτώχεια καταραμένη», δεν είχε τόσο μεγάλο αντίκρισμα, όσο στις μέρες μας… Η οικονομική κρίση, που έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην κοινωνία και άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, έχει εδραιωθεί πια, και χιλιάδες πολίτες, εγκλωβισμένοι στη μέγγενή της, κοιτάζοντας στο παρελθόν, βλέπουν ακόμη και την προηγούμενη ημέρα, καλύτερη από κάθε καινούρια που ξημερώνει!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Αφοπλιστικά» άλλωστε, είναι τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή τη χθεσινή, παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας, σύμφωνα με τα οποία, περισσότεροι από ένας στους τρεις(!!!) κατοίκους στην Ελλάδα, ζουν πια σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού! Ειδικότερα, στην Ελλάδα, το 2016, βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008! Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από μια σειρά προβληματικές καταστάσεις. Πριν τις αναπτύξουμε και επειδή πολλοί, μπορεί να… εντοπίσετε τον εαυτό σας, αρκεί να αναφέρουμε, πως φτωχός, είναι αυτός που ζει με κάτω από 4.500 ευρώ το χρόνο, με λιγότερα δηλαδή, από 375 ευρώ το μήνα και πως σε χειρότερη… μοίρα από τους Έλληνες, είναι μόνο οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι!

ΠΩΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Φτωχός, θεωρείται αυτός που έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος ή ζει σε κατάσταση ένδειας, δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις,αλλά και αυτός που ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, δηλαδή σε μια οικογένεια, όπου κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά».
Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας, βρίσκεται το 21,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,4%, ενώ σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, ζει το 17,2% του πληθυσμού, με τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 7,5% και 10,4%, ενώ λίγο καλύτερα τα πράγματα, είναι μόνο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με 40,4% και 38,8% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, στην καλύτερη θέση, με ποσοστά μικρότερα του 20%,  βρίσκεται η Τσεχία (13,3%), η Φινλανδία (16,6%), η Δανία (16,7%) και η Ολλανδία (16,8%), η Αυστρία (18%), η Σλοβακία (18,1%), η Γαλλία (18,2%), η Σουηδία (18,3%), η Σλοβενία (18,4%), η Γερμανία και το Λουξεμβούργο(19,7%).

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Οι αριθμοί μπορεί να είναι χαρακτηριστικοί, όμως δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι ικανοί να περιγράψουν την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, καθώς ένας άνθρωπος που ζει σε συνθήκες φτώχειας, πόσο δε μάλλον, ακραίας φτώχειας, δεν μπορεί να ταΐσει τα παιδιά του, να τους πάρει τα απαραίτητα, να πληρώσει ενοίκιο και λογαριασμούς, να συμβάλλει στη μόρφωσή τους, να τους παρέχει αξιοπρεπείς και πάνω απ’ όλα, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δε γεννά καν… Ενδεικτική άλλωστε της εικόνας, όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, Χρήστος Κορομηλάς είναι η εικόνα στα γραφεία του Συλλόγου, όπου οι εγγραφές από δύο την εβδομάδα, έχουν πια περιοριστεί μάξιμουμ, σε μια ανά ενάμισι μήνα! «Πραγματικά, αποτελεί είδηση πια, η εγγραφή νέου μέλους, αφού δεν υπάρχουν κίνητρα για τους νέους γονείς! Αντίθετα, ακόμη και το κοινωνικό μέρισμα δεν έχει κριτήριο την οικογενειακή κατάσταση», ανέφερε ο Χρήστος Κορομηλάς, ο οποίος σημείωσε πως σε αντίθεση με το παρελθόν, πολλοί πλέον, σπεύδουν να πάρουν τρόφιμα και φρούτα, όποτε αυτά διανέμονται. «Όλο και περισσότεροι, έρχονται για τρόφιμα μέσω του Ταμείου Ειδικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), ακόμη και από την Περιφέρεια, ενώ καθημερινά, υπάρχει όχληση για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης! Δυστυχώς, κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει και οι ανάγκες μεγαλώνουν», δήλωσε ο κ. Κορομηλάς, επισημαίνοντας πως η αλλαγή στον τρόπο διανομής, έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν λιγότεροι τρόφιμα και να διαμαρτύρονται! Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων, εξέφρασε τον προβληματισμό του και την αγωνία του για τη νέα χρονιά, η οποία όπως όλα δείχνουν θα σημαδευτεί από μείωση των εισοδημάτων και των παραγωγών της Μεσσηνίας, αλλά κυρίως, για τις αλλαγές που επίκεινται μετά την Τρίτη αξιολόγηση, καθώς θα σηματοδοτήσουν νέα μείωση των επιδομάτων. Τα προβλήματα αυτά φυσικά, αφορούν ακόμη περισσότερο στους πολύτεκνους, καθώς όσο ανεβαίνει ο αριθμός των παιδιών, αυξάνονται και οι υποχρεώσεις!

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ… ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η απουσία του κράτους, είναι τόσο ηχηρή που ο εκκωφαντικός της κρότος, ευτυχώς, ταρακούνησε τα ήδη τρικυμιώδη σε πολλές περιπτώσεις νερά της Αυτοδιοίκησης, η οποία έρχεται να υποκαταστήσει το ρόλο της ανύπαρκτης, δήθεν οργανωμένης πολιτείας, συμβάλλοντας όπου μπορεί στην κατεύθυνση της ανακούφισης της κοινωνίας. Δεν είναι μόνο το δεκατιανό στα σχολεία, όπως συμβαίνει στο Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον, φαινόμενα όπως το περσινό με λιποθυμίες μαθητών στα θρανία, από την πείνα! Από χθες, γεγονός, αποτελεί Κέντρο Κοινότητας, την προγραμματική σύμβαση του οποίου, υπέγραψαν ο περιφερειάρχης και οι έξι δήμαρχοι του νομού! «Τελειώσαμε τη σύσταση πλέον του Κέντρου Κοινότητας της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας και αυτή, είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές που σφραγίζει την προσπάθεια που έκανε η Περιφέρεια σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους δημάρχους», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια ειδικά, της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά της κεντρικής εξουσίας.

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ…

«Πρόκειται για μια καινοτόμα προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία αντιδρώντας στις κυβερνητικές λογικές που ήθελαν να εφαρμόσουν ένα οριζόντιο πρόγραμμα για το πως πρέπει να οργανωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, βρήκε το… δρόμο μέσα από αυτή τη συνεργασία», ανέφερε ο περιφερειάρχης, ο οποίος χαρακτήρισε την προσπάθεια και ως μήνυμα προς το κράτος, καθώς όπως είπε με νόημα, «δεν περιμένουμε πολλά από το κράτος και την κεντρική κυβέρνηση». Ο κ. Τατούλης, εξηγώντας της σπουδαιότητα του εγχειρήματος, δήλωσε πως οι Δήμοι και η Περιφέρεια, είναι αυτοί που ξέρουν καλά τις «πληγές» των τοπικών κοινωνιών και μπορούν να τις απαλύνουν! Ειδική αναφορά, πέραν της εξατομίκευσης των υπηρεσιών,  έκανε στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δομών, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όπως συνέβη στην περίπτωση του θεσμό τα του «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο δε στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε από καμία κυβέρνηση «Εμείς, ως Αυτοδιοίκηση, είμαστε κοντά στους πολίτες και είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία και με τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας, να παρέχουμε στο μέγιστο επίπεδο ποιότητας, υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν πραγματικά ανάγκη», δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Κέντρο, αυτό καθαυτό.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ  ΕΠΟΜΕΝΕΣ  ΤΡΕΙΣ ΔΟΜΕΣ

«Το Κέντρο Κοινότητας, είναι μια προσπάθεια η οποία ουσιαστικά έχει ένα χαρακτήρα διευρυμένο, αυτό σημαίνει ότι συνεχώς, ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες που θα παρουσιάζονται, θα προσθέτουμε κι άλλες διαδικασίες και άλλες δομές, προκειμένου να έχουμε την πιο σύγχρονη κοινωνική δομή, για την προστασία των συμπολιτών μας», ανέφερε ο περιφερειάρχης, ο οποίος στάθηκε και στη δημιουργία τριών ακόμη δομών, μετά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος. Η πρώτη δομή, θα αφορά στην οικογενειακή στήριξη, η δεύτερη, τη στήριξη των ΑμεΑ και η τρίτη, τη στήριξη των ηλικιωμένων. «Αυτή η προσπάθεια, έχει κυρίως ως στόχο να εξορθολογήσουμε το κόστος λειτουργίας των δομών, πάντοτε επ’ ωφελεία των ανθρώπων που θα τυγχάνουν τις υπηρεσίες. Αυτή, ήταν η στρατηγική μας και αυτή τη στρατηγική υπηρετούμε σήμερα», τόνισε ο Πέτρος Τατούλης που εξήρε τη συνεργασία των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια θεσμική προσπάθεια για να ενοποιήσουμε τις κοινωνικές δομές, γιατί η κοινωνική πρόνοια, έχει διαχωριστεί σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο επίπεδο της Περιφερειακής Κοινωνικής Πρόνοιας», δήλωσε ο περιφερειάρχης που επεσήμανε ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου θα υπάρχει ακριβής εικόνα των κοινωνικών προβλημάτων και φυσικά εξατομίκευση και εμπλουτισμός του μητρώου, με τους πραγματικά έχοντες ανάγκη. «Εμείς μαζί με τους δημάρχους, θέλουμε ουσιαστικά, όλα τα χρήματα που θα διαθέσουμε σε αυτή τη φάση, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα μέχρι το τέλος του 2019 με τις αρχές του 20΄και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, ώστε αυτό το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Τατούλης και συνέχισε. «Οι δαπάνες όλες, θα πάνε μόνο στους ωφελούμενους και χαίρομαι και γιατί αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι η Αυτοδιοίκηση, είναι ο σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνικής πολιτικής και αυτή η συνάντηση εδώ με αφορμή και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ουσιαστικά, δείχνει το δρόμο αυτό για τη χώρα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ο μοναδικός πυλώνας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και εύχομαι από βάθους καρδιάς, αυτή η καινούργια δομή, η οποία θα καλύψει και τις ανάγκες που προέκυψαν από την απουσία κοινωνικών υπηρεσιών σε πολλές δημοτικές αρχές, να επιτύχει τους στόχους που έχουμε θέσει, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ωφελούμενους. Επιμένω ότι κάθε κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει, αλλά η ευθύνη της υλοποίησης και το μοντέλο θα πρέπει να εξειδικεύεται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει κάθε Περιφέρεια. Αυτό κάναμε, το πραγματώσαμε και είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί», δήλωσε καταληκτικά ο περιφερειάρχης, ενώ από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας που επίσης, στάθηκε στην «ένδεια» του κράτους, τόνισε πως δεν μπορεί μόνο η πρωτεύουσα να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες όλου του νομού.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο  ΜΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ  ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ  ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ

«Η προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, έχει μία σημασία θετική, γιατί σε αντίθεση με άλλες περιοχές, υπάρχει ένας συντονισμός δυνάμεων ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρεια, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, οι οποίοι δυστυχώς πληθαίνουν μέσα στην οικονομική κρίση», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος επεσήμανε πως οι Δήμοι κάνουν ότι είναι δυνατό σ’ αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κατάσταση δυσκολεύουν συνεχώς. «Δεν μπορούμε μόνο με υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα, να στηρίξουμε την κοινωνία», τόνισε ο κ. Νίκας, δηλώνοντας πως δε γίνεται πλέον να αναλαμβάνει το ρόλο αυτό, μόνο ο Δήμος της πρωτεύουσας του νομού.  «Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι ο κάθε Δήμος, να έχει την δική του προνοιακή υπηρεσία και γι’ αυτό χρειάζεται μία στελέχωση, γιατί είναι προφανές ότι ο Δήμος γνωρίζει τα της περιοχής του και όσα συμβαίνουν στα χωριά και τις κωμοπόλεις καλύτερα από τον καθένα», δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας, που στάθηκε στη συνεργασία με την Περιφέρεια, που χαρακτήρισε σημαντική. «Ο Δήμος Καλαμάτας με τον αυξημένο ρόλο τους, σας υπόσχομαι ότι θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια και με τους υπολοίπους Δήμου, για να κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να μειωθούν τα προβλήματα στην εποχή της κρίσης και να… πιάσουν τόπο τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα διατίθενται μέχρι το 2019 και ελπίζουμε να συνεχιστούν, γιατί είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα ναι είμαστε σε ένα κράτος χωρίς σοβαρές προνοιακές και κοινωνικές δομές. Το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του σε αυτόν τον τομέα και αυτό, είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό που γίνεται απ’ όλους εμάς», δήλωσε ο δήμαρχος, εκφράζοντας καλή επιτυχία.

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

«Πράγματι, σήμερα είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα για το νομό μας και θέλω να συγχαρώ τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία και όλους τους δημάρχους», ανέφερε ο δήμαρχος Μεσσήνης, τονίζοντας με νόημα πως «όλοι μαζί μπορούμε». Συγχαρητήρια, για την κοινή προσπάθεια, έδωσε σε όλους και ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος. «Θέλω να συγχαρώ για την πρωτοβουλία τον περιφερειάρχη και όλους τους συναδέλφους οι οποίοι πραγματικά σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας φτάσαμε σήμερα εδώ και υπεγράφη αυτή η σύμβαση που είναι μια καινοτόμος πράξη, η οποία θα έχει σίγουρα σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος και συνέχισε. «Δυστυχώς, διαχρονικά, το κράτος, δεν παίρνει καλό βαθμό στα της κοινωνίας. Πρέπει επιτέλους, να σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα και να χαράξει μία νέα στρατηγική, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Κάθε μέρα, βιώνουμε αυτήν την κατάσταση και το χτύπημα της πόρτας, όπως και η είσοδος στο Δήμο, πολιτών που έχουν ανάγκη, είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη υπόθεση! Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα και εύχομαι να βελτιωθεί η κατάσταση διότι δεν πάει άλλο, δεν πάμε καλά», ανέφερε ο Αριστείδης Σταθόπουλος, με τις δηλώσεις του δημάρχου Δυτικής Μάνης, Γιάννη Μαραμπέα, να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. «Για εμάς στην Μάνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός αυτό, καθώς έχουμε έλλειψη και κοινωνικών και προνοιακών δομών και ευελπιστούμε ότι με τη στήριξη που θα παρέχει το πρόγραμμα, θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, γιατί πράγματι και στη Μάνη σ’ αυτή τη δύσκολη  εποχή έχουμε πάρα πολλούς πολίτες οι οποίοι περιμένουν την στήριξη μας και να ωφεληθούν δυνητικά», δήλωσε ο κ. Μαραμπέας που ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία, ενώ στη σημασία του προγράμματος, στάθηκε και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας. «Όποιος δεν αναγνωρίζει ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν προβλήματα τα οποία χρονίζουν, νομίζω ότι είναι έξω από την πραγματικότητα και όποιος δεν αναγνωρίζει ότι η μακροχρόνια κρίση, επιδεινώνει  το κοινωνικό περιβάλλον που συνυπάρχουμε, έχει κάνει λάθος. Η αλήθεια είναι πως η ευαισθησία των συναδέλφων στη Μεσσηνία και της Περιφέρειας, όπως εκφράζεται από τον περιφερειάρχη, είναι δείγματα ελπίδας και πίστης για το καλύτερο που θα έρθει. Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα, γιατί οι ανάγκες είναι πάντα περισσότερες και οφείλω να πω ότι και ο Δήμος μας, έχει τις δικές του κοινωνικές δομές και δραστηριοποιείται στην Πρόνοια, οι οποίες βεβαίωςς με τη συνεργασία θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Εμείς, με όλη μας την ψυχή, γιατί για στο Δήμο Τριφυλίας η Πρόνοια είναι αρχή, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και να φτάσουμε πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας, δήλωσε ο Παναγιώτης Κατσίβελας, με το Δημήτρη Καφαντάρη, δήμαρχο Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ να στέκεται επίσης, στη σημασία του προγράμματος. «Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για δύο βασικούς λόγους, καταρχήν αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οι 2 βαθμοί Αυτοδιοίκησης μπορούν να συνεργαστούν. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στον πολίτη αυτό που χρειάζεται. Δεύτερον, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που έχει αφήσει ο «Καλλικράτης» από το 2010 και μετά, με δομές στους περιφερειακούς Δήμους που δεν είναι στελεχωμένοι και αυτό το μοντέλο που πάει να ξεκινήσει, είναι μία βοήθεια που θα δώσει ανάσα στην περιφέρεια. Φυσικά, δεν ευθύνονται οι Δήμοι που οι δομές τους δεν είναι στελεχωμένες επαρκώς. Ο «Καλλικράτης» έδωσε όλες τις υπηρεσίες στην έδρα του νόμου, οι υπάλληλοι δεν επέλεξαν να πάνε σε περιφερειακό Δήμο άρα μοιραία, οι περιφερειακοί Δήμου έμειναν με ελάχιστο προσωπικό. Πιστεύω πως αυτό είναι μια ευκαιρία να λειτουργήσουμε κοινά για το κοινωνικό πρόσωπο της Μεσσηνίας, μαζί με την Περιφέρεια και να μην ξεχνάμε ότι οι Δήμοι, είναι εκείνοι οι οποίοι κρατούσαν την κοινωνία όρθια, στα χρόνια της κρίσης, γιατί ήταν αυτοί οι οποίοι ήταν πιο κοντά στον πολίτη και κατάφεραν με τις δομές όπου υπήρχαν να δώσουν και τροφή και στέγη στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη», δήλωσε ο κ. Καφαντάρης, ο οποίος επεσήμανε  καταληκτικά, πως το πεδίο είναι μεγάλο για την συνεργασία και θα ακολουθήσουν κι άλλα, καθώς αποδεικνύεται ότι «ως Περιφέρεια Πελοποννήσου και νομός νοιαζόμαστε όχι για τις καρέκλες αλλά για τον τόπο».

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply