ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου ο γιορτασμός και η αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου!

0

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Επανάσταση του ’21 έπνεε τα λοίσθια, μετά την πτώση της Ακρόπολης το Μάιο του 1827 και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή, όμως και εκεί, απειλείτο από τις προθέσεις του Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας!

Σαν από μηχανής θεός τότε, ήρθε η βοήθεια από τους ξένους με την υπογραφή στο Λονδίνο, της συνθήκης μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη συνθήκη, ιδρυόταν ελληνικό κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, με σύνορα τον Αμβρακικό και τον Παγασητικό Κόλπο. Στη Συνθήκη Ειρηνεύσεως της Ελλάδος, υπήρχε κι ένα μυστικό άρθρο, που προέβλεπε την επέμβαση των τριών δυνάμεων, εάν οι δύο εμπόλεμοι δεν δέχονταν τους όρους της σύμβασης.

Πράγματι λοιπόν, ο αγγλικός στόλος υπό τον αντιναύαρχο Κόρδιγκτον, ο γαλλικός υπό τον υποναύαρχο Δεριγνύ και ο ρωσικός υπό τον υποναύαρχο Χέυδεν, κατέπλευσαν στην Πελοπόννησο για να επιβάλουν την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε με προθυμία την πρόταση των τριών Συμμάχων, ενώ ο Σουλτάνος δυσανασχέτησε και απέκρουσε οποιαδήποτε επέμβαση στην επικράτειά του. Μετά από μια σειρά ενεργειών και αντιδράσεων, ο Κόδριγκτον, μη, έχοντας άλλη λύση, έδωσε το παράγγελμα της επίθεσης και κάπως έτσι, ξεκίνησε η μεγάλη και ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρά την αριθμητική υπεροχή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και τη βοήθεια των πυροβολείων της Σφακτηρίας, η ναυμαχία, αμέσως έκλινε υπέρ του συμμαχικού στόλου, που είχε μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Η είδηση για τη ναυμαχία έτυχε διαφορετικής υποδοχής στις πρωτεύουσες των δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε τη ναυμαχία «ατυχές και απαίσιο γεγονός», ενώ μία μερίδα πολιτικών υποστήριξε ότι ο Κόδριγκτον έπρεπε να παραπεμφθεί στο ναυτοδικείο για ανυπακοή, επειδή δεν είχε εντολή να δράσει. Αντίθετα, στο Παρίσι και τη Μόσχα η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Ο εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας και μέγας εχθρός της Ελληνικής Επανάστασης πρίγκιπας Μέτερνιχ χαρακτήρισε την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ως «αρχή της βασιλείας του χάους». Όπως και να ‘χε, η Ναυμαχία του Ναβαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου και γι’ αυτό, κάθε χρόνο η επέτειός της, τιμάται με την καθιερωμένη επισημότητα!

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

Φέτος μάλιστα, τη δοξολογία στον Ιερο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, το πρωί της Παρασκευής, όπως και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο τριών Ναυάρχων, θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος, αμέσως μετά τις φαντασμαγορικές, όπως αναμένονται, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 190 χρόνων από τη σπουδαία Ναυμαχία, θα παραλάβει το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ενώ παρόντες στις εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Παρασκευής, θα είναι πολλοί εκπρόσωποι φορέων. Στην Πύλο, ιδιαίτερη πατρίδα του, θα βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Όπως κάθε χρόνο, δυναμικό παρόν θα δώσουν πρεσβευτές της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς, συλλογικότητες και πολίτες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Ο Μακαριώτατος, θα αφιχθεί στην Πύλο στις 10:10 το πρωί και πέντε λεπτά αργότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα τελέσει τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 11, στην πλατεία της πόλης, στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια. Τον πανηγυρικό της ημέρας, θα αναγνώσει ο διευθυντής του 5ου Λυκείου Καλαμάτας, Γιάννης Μπουγάς  και τα ακολουθήσει στρατιωτική και μαθητική παρέλαση από στρατιωτικό άγημα, τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, μαθητές και πολιτιστικούς συλλόγους.

Η τιμητική διάκριση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, από το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη, θα γίνει σε ειδική εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη 1:30 θα παρατεθεί επίσημο γεύμα, ενώ ξεχωριστή, αναμένεται, στις 8 το βράδυ, η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που θα ολοκληρωθεί με πυροτεχνήματα στο παλαιό λιμάνι.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΠΥΛΟΣ

Η Πύλος, θα φορέσει τα γιορτινά της από σήμερα, οπότε και ξεκινά ο σημαιοστολισμός των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και των σπιτιών και των καταστημάτων της πόλης. Στις 11:30 πρωί, στη Γιάλοβα, θα τιμηθούν οι πεσόντες κατά την περίοδο 1828-1832, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνο και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον επίτιμο Α΄ υπαρχηγό Λ.Σ. Ναύαρχο Πελοπίδα Αγγελόπουλο. Επίσης, στις 2 σήμερα μετά το μεσημέρι, οι σημαίες Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν με πομπή από το δημαρχείο στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα πραγματοποιηθεί έπαρση αυτών από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων των τριών χωρών, φορέων και Στρατιωτικών Αρχών. Μια ώρα αργότερα, φορείς, θα επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα και θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων, για να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ στις 6:30 το απόγευμα, σύλλογοι της περιοχής, θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply