ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για το Θοδωρή Βλαχοδημήτρη

0

ΠΟΛΥΤΙΜΗ και ανεκτίμητη η συνεισφορά του ποιητή και στοχαστή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας με διεθνή αναγνώριση και καταξίωση.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στο Σουληνάρι Πυλίας, αγάπησε παράφορα τον τόπο του πλήρωσε πανάκριβα την αγάπη του για την πατρίδα με βασανιστήρια και εξορία, αλλά δεν έπαψε ποτέ να την αγαπάει ως την ύστατη ανάσα του.

Ο ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗΣ στάθηκε όρθιος εκεί που άλλοι ούτε να συρθούν δεν θα μπορούσαν και δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ την ανθρωπιά του, ούτε και καταδέχτηκε να συμβιβαστεί με τη μετριότητα και το ασήμαντο.

Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΕ όμως και όσο αντιστάθηκε στη χαμέρπεια της εξουσίας είχαν κόστος όμως εκείνος δεν λύγισε και έμεινε πιστός στις ιδέες του και τις αρχές του.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να αναφερθώ στη βιογραφία του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη άλλωστε αυτά είναι γνωστά πλέον αλλά στέκομαι στα όσα το έργο του αναδεικνύει και καθιστά διαχρονικά πολυσήμαντα ως αξίες για κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο.

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ του προς την αυτογνωσία ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης στάθηκε όρθιος μπροστά στις δυσκολίες και ασυμβίβαστος στο έρμα των καιρών.

Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ της ζωής του βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση και συμπόρευση με το έργο του.

ΣΤΗΝ περίπτωση του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη η ιδιότητα του πνευματικού ανθρώπου βρίσκει την απόλυτη όσο και καταλυτική δικαίωσή του.

Ο ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗΣ είχε το καταστάλαγμα της σοφίας του ανθρώπου που βίωσε  τη βία της εξουσίας και στάθηκε όρθιος απέναντί της μέχρι τέλους.

ΑΝ ΣΤΕΚΟΜΑΙ σε όλα αυτά είναι για να επισημάνω για άλλη μια φορά πως η Μεσσηνία πατρίδα του, άργησε πολύ και σχεδόν με δυσφορία αναγνώρισε τον Βλαχοδημήτρη και το έργο του και αυτό βέβαια δεν είναι προς τιμή της.

ΕΥΤΥΧΩΣ που δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά βέβαια μιας και το έργο του Βλαχοδημήτρη έχει καταξιωθεί πολύ πριν από την αποδοχή στη γενέτειρά του.

ΓΡΑΦΩ αυτά τα λόγια μετά την εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στην Πύλο με αφορμή τα φετινή βραβεία Θοδωρή και Πάνου  Βλαχοδημήτρη και σύντομα θα επανέλθω αναφερόμενος εκτενώς στο έργο του που εκτείνεται σε ποίηση, κριτική και φιλοσοφία.

ΤΟ ΕΡΓΟ του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη άλλωστε αξίζει πολλαπλές και συνεχείς προσεγγίσεις.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply