ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μη δίνετε τη θέση σας σε ηλικιωμένους στα μέσα μεταφοράς!

0

Μια ιδιαίτερη είδηση τράβηξε την προσοχή μας σήμερα, που μας καλεί να ξεχάσουμε τους καλούς μας τρόπους, όσους από εμάς διαθέτουμε, τέλος πάντων, και μας προτρέπει να  το σκεφτούμε δύο φορές πριν σηκωθούμε σε τρένα και λεωφορεία για να καθίσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, σύμφωνα με το άρθρο, διατείνονται:  Αν συνηθίζετε να παραχωρείτε τη θέση σας σε ηλικιωμένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε, καθώς αυτό περισσότερο βλάπτει παρά κάνει καλό στην υγεία τους.

Για την ακρίβεια, όπως υποστηρίζει ο Σερ Μουρ Γκρέι καθηγητής της Οξφόρδης και σύμβουλος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, οι ηλικιωμένοι, αν θέλουν να διατηρηθούν σε φόρμα, πρέπει να ενθαρρύνονται να στέκονται όρθιοι, να περπατάνε τουλάχιστον 10 λεπτά ημερησίως και να ανεβαίνουν σκάλες αντί να προτιμούν τις εύκολες λύσεις.

“Πρέπει να ενθαρρύνουμε την δραστηριότητα, μην λέμε στους ανθρώπους να μην κουνιούνται. Και σκεφτείτε δύο φορές πριν παραχωρήσετε τη θέση σας στο λεωφορείο ή στο τρένο σε άτομο μεγαλύτερης ηλικίας. Η ορθοστασία είναι εξαιρετική άσκηση γι’ αυτά”, δήλωσε ο καθηγητής στη Sun.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι ειδικοί επί του θέματος. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, υποστηρίζουν ότι μια συντονισμένη προσπάθεια ενθάρρυνσης των ηλικιωμένων να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, μπορεί να τους βοηθήσει να ζουν πιο ανεξάρτητα και να μειώσουν την ανάγκη για φροντίδα.

Leave a Reply