ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πύλος, Ναβαρίνο, Καλαμάτα κ.ά.

0

Η ΠΥΛΟΣ έβαλε τα καλά της και γιόρτασε εντυπωσιακά την 190η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, εγκαινιάζοντας συγχρόνως και την αναπαράστασή της που εντυπωσίασε όσους την παρακολούθησαν και δεν στέκομαι στους πολυπληθείς κάθε λογής επισήμους αλλά στον υπόλοιπο κόσμο που έδωσε το παρών κατακλύζοντας την περιοχή περί του λιμανιού και της πλατείας.

ΤΕΤΟΙΑ κίνηση η Πύλος είχε πολύ καιρό να δει περισσότερο μάλιστα και από το κατακαλόκαιρο και δικαιολογημένα ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης δεν έκρυβε την ικανοποίησή του.

Η ΑΡΧΗ έγινε και τώρα δρομολογείται ήδη η συνέχεια.

ΜΕ ΤΗΝ αναπαράσταση της Ναυμαχίας που «έπαιξε» σε όλη τη χώρα κερδίζοντας θετικές εντυπώσεις και το επικείμενο διεθνές συνέδριο για το Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, η Πύλος έχει την ευκαιρία να επεκτείνει την εμβέλειά της ακόμα περισσότερο και με πολλαπλά οφέλη.

ΑΡΚΕΙ οι υπεύθυνοι να μην εφησυχάσουν.

ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ από τα γεγονός της Ναυμαχίας τώρα, που είναι πολυσήμαντα αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές τα περνάμε στο «ντούκου».

ΤΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ μας διδάσκει πως δεν χαρίζεται τίποτα, πολύ δε περισσότερο η ελευθερία που χρειάζεται να τη διεκδικούμε συνεχώς και να την υπερασπιζόμαστε.

ΤΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ επίσης μας διδάσκει πως εκείνοι που βοηθούν, οι λεγόμενες κάθε φορά Μεγάλες Δυνάμεις, το κάνουν για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα κι αν δεν το έχουμε καταλάβει μέχρι σήμερα τότε είναι εις βάρος μας και κρίμα.

***

ΚΙ ΕΝΩ στην Πύλο είχαμε φωταψίες, πυροτεχνήματα και μεγαλεία εν γένει χολιγουντιανών προδιαγραφών, στην Καλαμάτα την ίδια ώρα ο εκ των διεκδικητών του ρόλου ηγέτη στον υπό διαμόρφωση φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς του και μιλούσε στο Rex για μια «ελληνική σοσιαλδημοκρατική άνοιξη» και πως ο ίδιος την οραματίζεται αν εκλεγεί πρώτος ανάμεσα στους πρώτους.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ μετά το τέλος της ομιλίας του, κυκλοφόρησε στο κέντρο της πόλης και στα στέκια της όπου και μίλησε με πολύ νέο κόσμο.

ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ πως ιδιαιτέρως θερμή ήταν η συνάντησή του με τον αιώνιο έφηβο Θόδωρο Μπρεδήμα στο καφέ εστιατόριο «Σταθμός».

ΚΙ ΑΚΟΜΑ να επισημάνω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης συνομίλησε με τον Ανδρέα Ζαγάκο για το Σχολέιο Τουρισμού Καλαμάτας, για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και η οικογένειά του ασχολείται με τον τουρισμό διατηρώντας μεγάλο ξενοδοχείο τις Γούβες Ηρακλείου.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ κιόλας σε ένα από τα επόμενα Σχολεία Τουρισμού να προκύψει και ως ομιλητής, όχι κατ’ ανάγκη στην Καλαμάτα αλλά στο Ηράκλειο, αφού ως γνωστόν οι ΑΝ.ΖΑ. με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας πάνε παντού.

***

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ θα είναι η επόμενη μεγάλη φούσκα;

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ σε ανάρτησή του ο Γιώργος Κοντός και ακολούθησε χαμός από  τα πολλά εγκωμιαστικά αλλά και με προβληματισμό σχόλια που ακολούθησαν από πολλούς και διάφορους, ανάμεσά τους ο Κώστας Ανδριανόπουλος, ο Νίκος Κουρής κ.ά.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ του ζητήματος τώρα, που όντως υφίσταται κι αν έγκαιρα δεν αντιμετωπιστεί, η φούσκα που θα σκάσει θα είναι άνευ προηγουμένου.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ παρουσιάζει μια ανομοιογενή ανάπτυξη που ξεκόβει ολοένα και εντονότερα από την παραγωγική της βάση.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως είναι ότι πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που η ίδια δημιούργησε και τότε μοιραία θα προκύψει η αντίστροφη και επώδυνη μέτρηση.

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ εκ των πραγμάτων στο θέμα αυτό.

***

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το άρθρο του Δημοσθένη Κορδού στη «ΦΩΝΗ του Σαββάτου» για την Ευρωπαϊκή Διπλωματία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου».

Ο ΚΟΡΔΟΣ εμβάθυνε με επαρκή επιχειρηματολογία στα όσα προηγήθηκαν πριν φτάσουμε στο γεγονός της Ναυμαχίας και διατρανώνει την άποψη πως «η επέμβαση των τριών στόλων δεν αποτελούσε φιλελληνική εκδήλωση αλλά ενέργεια που απέβλεπε στην προστασία των συμφερόντων των ευρωπαϊκών δυνάμεων…».

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, μιας και το όλο θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση, εκείνο που έχει σημασία είναι πως η Ναυμαχία του Ναβαρίνου αποτελεί καθοριστική εξέλιξη στον αγώνα για την ελευθερία.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply