ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΟΧΙ, μια Ελληνίδα Μάνα κ.ά.

0

ΜΕΓΑΛΗ μέρα η σημερινή και το ένδοξο και το ηρωικό ΟΧΙ εορτάζεται για μια ακόμη φορά.

ΤΟ ΟΧΙ του ελληνικού λαού που ειπώθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά και δικαιώθηκε από τους πολίτες στα πεδία των μαχών.

ΤΟ ΟΧΙ που απέδειξε περίτρανα πως όταν κινητοποιηθούν τα άτομα σε σύνολα  μπορούν να κάνουν θαύματα.

ΚΑΙ στα βουνά της Αλβανίας το δυσβάσταχτο χειμώνα του 1940 οι Ελληνες όρθωσαν το ανάστημά τους κι έκαναν θαύματα εκεί που η ηγεσία τους ούτε να το φανταστεί δεν τολμούσε για να μην πούμε ότι δεν ήθελε κιόλας.

ΑΠΟ την ηγεσία με την ηττοπαθή ψυχοσύνθεση εξαιρείται  και δικαίως ο Μεταξάς που με το ΟΧΙ του έδειξε ότι είχε αίσθηση της ιστορικής στιγμής όταν στους ώμους του έπεσε το βαρύ κι ασήκωτο φορτίο της κρίσης απόφασης.

ΤΟ ΟΧΙ του Μεταξά από ένα γραφείο, δικαιώθηκε από το ΟΧΙ των Ελλήνων στο πεδίο των μαχών γιατί αν εκεί δεν είχε δικαιωθεί, τότε δεν θα είχε κανένα νόημα ένα ΟΧΙ  σε επίπεδο διπλωματίας χωρίς να θέλω να μειώσω ότι ΟΧΙ που ο Μεταξάς είχε το σθένος να πει και μπράβο του.

ΑΥΤΑ για το ΟΧΙ και τα ξαναλέμε και είμαστε υποχρεωμένοι γι’ αυτό όταν το ΟΧΙ του ’40 το δικαίωσαν ηρωίδες, όπως η Κυπαρίσσια Ελένη Ιωαννίδη που όταν έχασε στις επιχειρήσεις της Κλεισούρας ένα γιο της σε επιστολή της προς τον τότε πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή που είχε διαδεχθεί τον Μεταξά, έλεγε πως έχει και τους άλλους γιους της, σύνολο 9, να πολεμήσουν υπέρ της πατρίδος.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ Ελληνίδα Μάνα σε κάθε περίπτωση και άξια κάθε τιμής.

***

ΕΚΤΟΣ από το ΟΧΙ του έπους του ’40 που σήμερα εορτάζεται, υπάρχουν και τα καθημερινά ΟΧΙ που λένε οι πολίτες για τα όσα βιώνουν που δεν είναι καθόλου αμελητέα.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ συνεχώς τα συνθήματα «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη και ορθώς πράττουν οι πολίτες αντιστεκόμενοι».

***

ΧΘΕΣ αναμενόταν να απαντήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την αναβάθμιση των F16 και τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας  μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το τι θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, σημασία έχει πως το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντηση  με Τραμπ ενίσχυσε τη θέση των ΗΠΑ στη χώρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

***

ΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ μου ο Θόδωρος Μπρεδήμας δικαίως αισθάνεται ικανοποίηση αφού οι ενέργειές του για την ανέγερση μνημείου στο χώρο του πρώην 9ου Συντάγματος Καλαμάτας εις μνήμην των εκτελεσθέντων Πατριωτών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 8-2-1944, βρήκαν ανταπόκριση από την Περιφέρεια και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Αναμένουμε το Μνημείο πλέον.

***

ΑΛΛΑΓΗ ώρας από τα ξημερώματα της Κυριακής, μια ώρα πίσω τα ρολόγια και ραντεβού τη Δευτέρα φίλτατοι.

ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο σε όλους.

 

Θανάσης Παντές

Leave a Reply