ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το «ΟΧΙ» του ’40 στη μαθητεία των «ΝΑΙ»…

0

Πλαστικές σημαίες με ζωγραφισμένα πάνω τους, με σινική μελάνη, τα μικρά και μεγάλα «ναι», που μερονυκτίς καιρούς τώρα και λέμε και καταναλώνουμε!

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥpanagiotis-giannopoylos
Δικηγόρου

Παρελάσεις ευθυμίας, με κορδωμένους επισήμους, παραδομένους στο χασμουρητό της υποκρισίας, ότι δήθεν βρίσκονται στην εξέδρα έτοιμοι για τα αναγκαία «όχι», όταν ο βίος τους ολάκερος είναι μαθητεία στο «ναι». Κι οι θεατές, όπως κι οι παρελαύνοντες, να θέλουν να αποδράσουν από την αγγαρεία της συνήθειας, που σαν μεγάλο «ναι» χαυνώνει εκστατικά. Εθνικές γιορτές, ευκαιρίες εθνικής επαιτείας εκείνων που άλλοι έπραξαν, με κίνητρο το φιλότιμο και την μαγκιά της αξιοπρέπειας,  με υλικά,  την ευχή της μάνας, το φιλί της γυναίκας, το χάδι του παιδιού, το χνώτο των μικρών πατρίδων και μια χάρτινη εικόνα της παναγιάς στην μέσα τσέπη της ψυχής.

Η βούληση του αίματος εκείνων, που είπαν τα μεγάλα «όχι» για μας, δεν ήταν να τους αγιογραφήσουμε δια πομπών, παρελάσεων και περιοδικών εορτών. Η βούλησή τους ήταν να τους μοιάσουμε, τρεφόμενοι από το «όχι», που καθόριζε την ερυθρότητα του αίματός τους. Αυτή τη βούληση προδίδουμε, στη χάβρα των επετείων και στη χαύνωση των «ναι» της καθημερινότητάς μας. Όταν η κόρη μου τελείωσε την παρέλασή της, της είπα, να μη μου μοιάσει, ώστε να μπορέσει να πει τα «όχι» της, μεθυσμένη από το κόκκινο κρασί, του παππού μου, που κατέληξε από τα κρυοπαγήματα του πολέμου και του αδελφού του, του Δημητράκη, που τον συνάντησε νεκρό στο μέτωπο, και όταν γύρισε να τον θάψει βρήκε μόνον, ότι είχαν αφήσει οι λύκοι και τα τσακάλια, ίδια κι αυτά, όπως οι φασίστες!

Leave a Reply