ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια σημαντική έκδοση του Στάθη Παρασκευόπουλου:  «Με την καρδιά και με την πένα»

0

Τον περασμένο Απρίλη, εκεί γύρω στο Πάσχα πήρα ένα ξεχωριστό, ένα πολύτιμο δώρο από τον κορυφαίο συγγραφέα του τόπου μας Στάθη Παρασκευόπουλο. Μου έστειλε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Με την καρδιά και με την πένα» με εγκάρδια αφιέρωση. Τον ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε και τη χαρά που με γέμισε.

Της Γαρυφαλλιάς Κατσαμπάνη – Τσαγκάρη

Ο Στάθης Παρασκευόπουλος είναι ένας λογοτέχνης του τόπου μας που δεν χρειάζεται συστάσεις γιατί με το έργο του, την προσωπικότητά του και την αξιοσύνη του είναι γνωστός σ’ όλη την Ελλάδα. Έχει κυκλοφορήσει 70 βιβλία στα 40 και πλέον χρόνια που καλλιεργεί τα Γράμματα. Ποιητής, πεζογράφος, ιστορικός, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, που πρωτοστάτησε στην ίδρυσή του και διετέλεσε επί 15 χρόνια πρόεδρός του. Το έργο του υπογράφει εκτός από το πραγματικό του όνομα, με τα λογοτεχνικά ψευδώνυμα «Αρκαδινός», «Ιόνιος Μυριάνθης», «Νέδας», «Μύρος», «Στάθης Μυραίος» και «Στάθης Περιστεριώτης» που δηλώνουν τοπωνύμια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Κείμενά του βρίσκονται σκόρπια σε πολλά έντυπα, όχι μόνο σε Μεσσηνιακά. Επίσης διάσπαρτες βρίσκονται σε πολλά λογοτεχνικά έντυπα και σελίδες, πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές του για βιβλία λογοτεχνών με τίτλο «Διαβάζοντας τα βιβλία των Τριφυλίων» ή «… των Μεσσηνίων» ή «… των άλλων», που πάντα με τον καλό του λόγο και εύστοχα ενθαρρύνει τους δημιουργούς και προ πάντων τους νέους να συνεχίσουν και να βελτιωθούν.

Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα.

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ο Στάθης Παρασκευόπουλος με αγάπη στο παιδί, στην Παιδεία και στα Γράμματα, σκέφτομαι πόσο τυχεροί κι ευλογημένοι στάθηκαν οι αμέτρητοι μαθητές του. Ακούραστος «εργάτης» της πένας, παθιασμένος με τα Γράμματα, την προσφορά και με σπάνιο ήθος και σεμνότητα.

Σαν αναγνώστρια γράφω, γιατί κριτικός δεν είμαι, όταν γράφω για κάποιο βιβλίο, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου. Τα συναισθήματά μου, τη χαρά μου και ό,τι άλλο ένιωσα διαβάζοντάς το θέλω να γράψω – αν μπορώ – και να ευχαριστήσω δημόσια τον συγγραφέα.

Το εν λόγω βιβλίο είναι ένας τόμος 1050 σελίδων και περιλαμβάνει 323 θέματα. Τα θέματά του είναι επίκαιρα, ιστορικά, λογοτεχνικά, φυσιολατρικά, οδοιπορικά και ταξιδιωτικά σε όλη την Ελλάδα.

Πολυμαθής, στοχαστικός, με γνώση και κρίση ο συγγραφέας, με γλώσσα στέρεη, όμορφη, πηγαία και καθάρια, χωρίς επιτήδευση και φτιασιδώματα, κάνει τον αναγνώστη του να χαίρεται το χωρίς σταματημό διάβασμα και τον κάνει κοινωνό των συλλογισμών και των προβληματισμών του.

Επισημαίνει με πόνο ψυχής τα άχαρα, τα στραβά και τ’ ανάποδα της ζωής των απλών ανθρώπων της καθημερινότητας, των πολιτών και των ηγετών ενώ παράλληλα δείχνει μονοπάτια που μπορούν να μας βγάλουν σε ξέφωτα και σε ξάγναντα. Γράφει και για τα καλά, την ομορφιά της ζωής, τα επιτεύγματα των ανθρώπων και προβάλλει πρότυπα.

Με τα οδοιπορικά και τα ταξιδιωτικά του, ελληνολάτρης και πατριδολάτρης ο συγγραφέας, μας γνωρίζει την πατρίδα μας στεργιανή και νησιώτικη με την ομορφιά, τα χρώματα, τα αρώματα, την ιστορία και τον πολιτισμό της με τόση ζωντάνια που ο αναγνώστης θαρρεί πως ταξιδεύει μαζί του.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου χαίρεται ο αναγνώστης την τέχνη, την μαστοριά του λόγου του, τον πλούσιο συναισθηματικό του κόσμο, τη γνώση, την πείρα και τη σοφία του, καθώς και την αγάπη και το σεβασμό του στον άνθρωπο στη φύση και την προσήλωσή του στις διαχρονικές αξίες. Τα περισσότερα θέματά του πάντα επίκαιρα μας βοηθούν σαν πολίτες, σαν άτομα στην αυτογνωσία και τον επαναπροσδιορισμό μας, στην τόνωση της αυτοπεποίθησής μας και σαν Έλληνες να σκεφτούμε το χρέος μας για να πορευτούμε στους επερχόμενους αιώνες, στην ιστορία.

Όσο διάβαζα το βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου το χάρηκα, πέρασα όμορφα, ταξίδεψα μέσα απ’ τις σελίδες του σε πολλούς όμορφους τόπους της πατρίδας μας, ξαναφρέσκαρα τις γνώσεις μου στην ιστορία, ξαναθυμήθηκα προσωπικότητες ογκόλιθους της Ιστορίας, της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και σύγχρονους ανθρώπους δημιουργούς στις Τέχνες  και στα Γράμματα που το όνομά τους περιποιεί διεθνώς τιμή για τη χώρα μας. Προβληματίστηκα πάνω σε πολλά σύγχρονα θέματα, και πλούτισα τις γνώσεις μου.

Το συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλο ευχαριστώ για το δώρο του, για το βιβλίο του, του εύχομαι υγεία, κάθε καλό και να εκατοστίσει, τουλάχιστον, τα βιβλία του.

110 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply