ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: Τα δικά μας ΟΧΙ… και τα δικά μας ΝΑΙ

0

Η 28η Οκτωβρίου είναι η δεύτερη μεγάλη εθνικής μας επέτειος. Και γιορτάζεται κάθε χρόνο, όπως της πρέπει.

Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Τιμούμε το ΟΧΙ, που έγινε πράξη στα βουνά της Πίνδου. Δεν ήταν ουρανοκατέβατο. Είχε βαθιές ρίζες, από μακριά ερχόταν. Ως «αμύνεσθαι περί πάτρης» απ’ τα χρόνια του Ομήρου. Και ύστερα ως Μαραθώνας, ως Θερμοπύλες, ως Σαλαμίνα, ως Βυζάντιο, ως ’21.

Είναι πάντα ίδιο το ΟΧΙ απέναντι στη βία, στη δύναμη, στη λογική του θανάτου. Ταυτόχρονα όμως, είναι κι ένα μεγάλο ΝΑΙ, απέναντι στην ειρήνη, στην ελευθερία, στην ίδια τη ζωή. Κάθε εορτασμός δεν πρέπει να ‘ναι μόνο πανηγυρικοί λόγοι ή γραφτά που δημοσιεύονται σ’ εφημερίδες και περιοδικά.

Θα πρέπει να σταθούμε στα ΟΧΙ και στα ΝΑΙ του σήμερα, αντλώντας νοήματα απ’ το έπος του Σαράντα. Ιδιαίτερα, πρέπει να βοηθούν οι νέοι μας, που είναι η ζωντανή ελπίδα του αύριο.

Ζούμε στους κόλπους της Ευρώπης, που τη λέμε ενωμένη και που θέλουμε να ’ναι μια μεγάλη πατρίδα. Αυτό όμως, δεν πρέπει να μας αποκόψει απ’ τις ρίζες μας ούτε να μας αλλάξει τα «πιστεύω» μας και τις αξίες μας που μας κράτησαν αιώνες όρθιους.

Σήμερα, που οι καιροί μας είναι γκρίζοι – και δεν είναι μενετοί – πρέπει να υψώνουμε τα δικά μας ΟΧΙ. Και να λέμε: ΟΧΙ στα όποια καταπιεστικά καθεστώτα, που συνθλίβουν την ανθρώπινη ύπαρξη. ΟΧΙ σ’ όσους έχουν κατακτητικές διαθέσεις. ΟΧΙ στους οιουσδήποτε φανατισμούς. ΟΧΙ στην αλαζονεία των δυνατών. Όχι στον ιδιότυπο φασισμό που μπαίνει στο σπίτι μας με την παραπληροφόρηση, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την απόκρυψη της αλήθειας, και την επιβολή της ψεύτικης εικόνας της ζωής. ΟΧΙ σε όσους θέλουν να πλήξουν τη γλώσσα μας, ν’ αποδομήσουν την ιστορία μας, να διαβρώσουν τη νεολαία μας με τους σατανικούς τους τρόπους.

Και απέναντι σ’ αυτά τα ΟΧΙ να υψώσουμε τα δικά μας ΝΑΙ.

Λέγοντας: ΝΑΙ στην αξιοπρέπεια, που κάνει τον άνθρωπο «χαρίεντα». ΝΑΙ στην αλληλεγγύη που εξανθρωπίζει. ΝΑΙ στη δικαιοσύνη, που χαριτώνει τον άνθρωπο. ΝΑΙ στην πίστη, πως ο καιρός της ηθικής κρίσης και της οικονομικής παρακμής θα περάσει. ΝΑΙ στην αγάπη, που θέλει το συνάνθρωπο φίλο και όχι λύκο. ΝΑΙ στην ελπίδα, πως οι ομιχλώδεις καιροί, θα είναι μια παρένθεση και πως θα βρούμε το δρόμο για ύψη ουρανοφόρα. ΝΑΙ στη δημοκρατία, που θέλει ισότητα και ισονομία. ΝΑΙ στην ελευθερία, το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αγωνίστηκαν και οι ηρωικοί αγωνιστές του Σαράντα και είπαν ΟΧΙ στο φασισμό.

Ας μη μείνει η επέτειος του ΟΧΙ γιορτή και αργία με λόγια πτερόεντα. Ας γίνει ερέθισμα και αφορμή στους νέους μας να μάθουν γιατί πολέμησαν οι παππούδες τους και οι γιαγιάδες τους. Ας εμβαθύνουν στις σελίδες της μακραίωνης και μαιανδρικής μας ιστορίας. Για να μάθουν πως η γενιά του ΟΧΙ έγινε κήρυκας του Ήλιου του νοητού της Δικαιοσύνης και πως οι γενναίοι του ΟΧΙ και της Αντίστασης κατά των κατακτητών ήσαν «οι τα δίκαια πράξαντες». Μόνο έτσι, η επέτειος και η κάθε επέτειος, έχουν σημασία και αξία.

Leave a Reply