ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο μέσο όρο της δεκαετίας και φέτος οι φωτιές που αποτέφρωσαν 235.000 στρ. σε όλη τη χώρα!

0

Περίπου 235.000 στρέμματα ήταν η έκταση που αποτεφρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 από τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του European Forest Fire Information System (EFFIS).
Ο αριθμός αυτός είναι κοντά στο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που ήταν 275.000 στρέμματα, με τις περιοχές των Κυθήρων, του Καλάμου Αττικής, της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και της Ζακύνθου να «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος των καταστροφών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «κι αν η Ελλάδα έζησε το ίδιο έργο περίπου, τόσο ως προς τις καμένες εκτάσεις όσο και προς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας, η Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια είδαν το θρίλερ της Κλιματικής Αλλαγής να αφήνει πίσω του τεράστιο κόστος με πολύ έντονες πυρκαγιές, τεράστιες εκτάσεις καμένης γης και -δυστυχώς– δεκάδες νεκρούς».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του EFFIS, οι πυρκαγιές αρχίζουν πολύ νωρίτερα και διαρκούν αρκετά περισσότερο συγκριτικά με παλαιότερα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, η έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδειξε ότι μέχρι το 2100 αναμένεται οι ημέρες αυξημένου κινδύνου για έναρξη δασικής πυρκαγιάς ανά έτος να διπλασιαστούν.

 

Leave a Reply