ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μεσσήνης ζητεί ο Στ. Αναστασόπουλος: Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τους αγρότες και να δρομολογηθούν αρδευτικά έργα

0

Την έκτακτη  σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ζητεί με επιστολή του προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος, προκειμένου να συζητηθεί ως μοναδικό θέμα η αποζημίωση των αγροτών για τις εκτεταμένες ζημιές στην συκοπαραγωγή, τη σταφιδοπαραγωγή και την παραγωγή ελαιοκάρπου από τον παρατεταμένο καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού.

Επειδή το θέμα είχε τεθεί στην τελευταία συνεδρίαση από τον δημοτικό σύμβουλο Τάσο Παπαγεωργίου και δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. ο Στ. Αναστασόπουλος επανέρχεται και ζητεί «δημόσια την σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου αρχές της επόμενης εβδομάδας, λόγω πίεσης χρόνου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την διεκδίκηση αποζημίωσης των παραγωγών για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα του καλοκαιριού στην παραγωγή σύκων, σταφίδας, βρώσιμης ελιάς, ελαιολάδου και άλλων αγροτικών προϊόντων καθώς και τις μειώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων».

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Στην επιστολή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας θέτει ζήτημα για υλοποίηση αρδευτικών έργων:

«Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αγγίξει την περιοχή μας και έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα υποδομής για την άρδευση και προστασία του φυτικού κεφαλαίου διατηρώντας το αγροτικό εισόδημα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έργα μικρών φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και λοιπά εγγειοβελτιωτικά θα επιλύσουν τις αρδευτικές  ανάγκης των καλλιεργειών, οι οποίες φαίνεται να επιβάλλονται από τις καιρικές συνθήκες».

Ο κ. Αναστασόπουλος υπενθυμίζει στη δημοτική αρχή ότι επί δημαρχοντίας του είχαν δρομολογηθεί τέτοια έργα και για τα οποία, όπως αναφέρει, αναρωτιόμαστε ποια είναι η τύχη τους.

  • Αρδευτικό Τρικόρφου : Συγκεκριμένα για το έργο με τίτλο «Εγγειοβελτιωτικές υποδομές τ.κ. Τρικόρφου» και προϋπολογισμό 000 ευρώ είχε εκδοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η άδεια εκτέλεσης του έργου, ενώ παράλληλα υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 – 2013» ο φάκελος χρηματοδότησης στις 15/12/2014. Το έργο αφορά την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αντλιοστάσιο, καταθλιπτικός αγωγός, δεξαμενή αποθήκευσης και δίκτυο διανομής) για την άρδευση ελαιοκαλλιεργειών χιλίων περίπου στρεμμάτων ήτοι περίπου 14400 δένδρα χονδροελιάς Καλαμών.
  • Αρδευτικό Βαλύρας : Κατασκευάσαμε αρδευτικό δίκτυο κατόπιν αδειοδότησης, αξιοποιώντας υπάρχουσα γεώτρηση και δεξαμενή διανομής, στην Τ.Κ. Βαλύρας το οποίο ακόμα δεν έχει λειτουργήσει.
  • Μικρό φράγμα Καρυάς: Μελετήσαμε με αναγνωριστική μελέτη τη δυνατότητα δημιουργίας μικρού φράγματος στον ποταμό της Καρυάς.
  • Μικρό φράγμα Βαλύρας: Μελετήσαμε με οριστική γεωλογική μελέτη τη δυνατότητα αξιοποίησης της Μαυροζούμενας στη θέση «Δέση» Τ.Κ. Βαλύρας με την κατασκευή μικρού φράγματος.
  • Τ.Κ. Μαγγανιακού: Στην Τ.Κ. Μαγγανιακού κάναμε ενέργειες αξιοποίησης υπάρχουσας γεώτρησης ιδιώτη, με αυτεπιστασία προωθήσαμε την κατασκευή των δικτύων και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει.
  • Μικρό φράγμα Ελληνοεκκλησιάς: Συνεργαστήκαμε με την Περιφερειακή Ενότητα για την προώθηση της μελέτης κατασκευής φράγματος στην Τ.Κ. Ελληνοεκκλησιάς για αρδευτικούς σκοπούς. Στο θέμα υπάρχει στασιμότητα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Για τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα επίσης απαιτείται μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ομαλή και ορθή λειτουργία τους, όπως:

  • Αρδευτικό Αγίας Σωτήρας: μελετήσαμε την βελτίωση – εκσυγχρονισμό του δικτύου , απαιτείται η υλοποίηση
  • Αρδευτικό Πανιπερίου: μελετήσαμε την βελτίωση – εκσυγχρονισμό του δικτύου , απαιτείται η υλοποίηση
  • Αρδευτικό Καρτερολίου : απαιτείται βελτίωση – εκσυγχρονισμός του δικτύου  και επέκταση
  • Δίκτυο ΓΟΕΒ Παμίσου: απαιτείται συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα για την προώθηση της αναβάθμισης – βελτίωσης του οδικού – αρδευτικού – στραγγιστικού δικτύου.

 

«Μετά τα ανωτέρω, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σχετίζονται με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την προώθηση των δρομολογημένων αρδευτικών έργων υποδομής, για την βελτίωση – αναβάθμιση των υφιστάμενων και τον δικό της σχεδιασμό για την κατασκευή αρδευτικών έργων σε όλο το Δήμο Μεσσήνης. Απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι  η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής, η αύξηση των παραγόμενων προϊόντων και η μεγιστοποίηση των γεωργικών  εισοδημάτων», καταλήγει ο κ. Αναστασόπουλος.

62 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply