ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μακάριος

0

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ φέτος σαράντα χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που στην Κύπρο θεωρείται Εθνάρχης και προφανώς όχι άδικα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το όνομά του έχει συνδεθεί με τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων κατά των Αγγλων και ότι ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελικά ο μακροβιότερος αφού κυβέρνησε συνολικά 17 χρόνια από το 1960 μέχρι το θάνατό του το 1977.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το θάνατό του είχα γράψει στη «ΦΩΝΗ» και στις 1, 10 και 15 Αυγούστου 2007.

ΑΥΤΗ τη φορά όμως θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο Μακάριο και τον καταλυτικό του ρόλο στην πορεία της Κύπρου για την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση.

ΕΝΑΣ ρόλος που μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε από την εποχή του και μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ως αρχιεπίσκοπος και ως πολιτικός πρωτίστως αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για τον ελληνισμό.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν είναι άμοιρος ευθυνών αλλά αυτό δεν νομίζω ότι μειώνει στο ελάχιστο τη συμβολή του στα όσα η Κύπρος κατάφερε μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974.

ΕΓΚΑΙΡΑ κατάλαβε πως η ένωση με την Ελλάδα ήταν ανέφικτη και προσπάθησε για την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία της Κύπρου όσο κι αν αυτό δεν άρεσε σε όσους θεωρούσαν πως μπορούσαν να μοιράσουν το νησί με διπλές προσαρτήσεις αν γινόταν.

ΤΕΛΙΚΑ πέτυχαν τη διχοτόμηση και ησύχασαν!!

Η ΚΥΠΡΟΣ σήμερα σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Μακάριου βρίσκεται για άλλη μια φορά σε δυσχερή θέση με τη διχοτόμηση πλέον να θεωρείται δεδομένη ακόμα και από τους πιο αισιόδοξους για το μέλλον της το οποίο δεν προβλέπεται και τόσο φωτεινό όπως τουλάχιστον το φανταζόταν στην εποχή του ο Μακάριος και οι συν αυτόν.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΛΕΠΩ ούτε τις μωροφιλοδοξίες του, ούτε την αρχομανία του, ούτε και τις παλινωδίες του βέβαια άλλωστε όλα αυτά κι άλλα πολλά ελαττώματά του ήταν στοιχεία της προσωπικότητάς του.

ΣΤΕΚΟΜΑΙ μόνο στη φράση που ο ίδιος είχε πει και δυστυχώς δεν ισχύει πλέον:

«ΚΑΙ όταν αποφασίσω να πεθάνω, χίλιοι Μακάριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα».

ΕΤΣΙ έλεγε, αλλά τελικά έτσι δεν έγινε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply