ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο βάλτο των Μνημονίων

0

«ΟΣΟ οδεύουμε στο τούνελ της τρίτης αξιολόγησης θα σχηματοποιούνται οι νέες συνθήκες και οι νέες συμμαχίες στο πολιτικό σκηνικό. Ο βάλτος του Μνημονίου δεν είναι εξάλλου μόνον κοινωνικός. Δεν έχει ήδη μεταβάλει προς το δυσμενές τις ζωές του κόσμου.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ απλά αναγκάσει τη μέση οικογένεια να αλλάξει ήθη και τρόπους και να επινοεί καθημερινά πράγματα για να επιβιώσουν τα μέλη της.

Ο ΒΑΛΤΟΣ, που έχει ξεκινήσει να συσσωρεύει υλικό από το 2010, είναι και πολιτικός. Τα τέρατα τα ξέρουμε, ή τα υποψιαζόμαστε. Νύχτα, σωτηριολογία, μίσος, ρατσισμός.

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ βίας και η επανεμφάνιση φασιστικών ταγμάτων είναι μια πραγματικότητα. Οι γειτονιές μοιάζουν προνομιακά τερέν για όλα αυτά.

ΑΣ ΠΑΜΕ όμως στη φωτισμένη σκηνή. Σημερινός κυρίαρχος ο Αλέξης Τσίπρας, όχι το κόμμα του, φαίνεται πως δεν έχει ακόμη εξαντλήσει τη δυναμική του, αλλά και πάνω απ’ όλα την τακτικιστική του δεινότητα.

Η ΣΤΡΟΦΗ της ατζέντας προς ζητήματα φιλελευθερισμού, η αργόσυρτη τάση να αποΑΝΕΛοποιήσει το μείγμα της διακυβέρνησής του, η παροχή στα ασθενέστερα στρώματα θα είναι τα επόμενα βήματά του.

ΣΕ ΑΥΤΑ δεν θα έχει πρόβλημα ακόμη και να επιλέξει μια οριοθετημένη κρίση που θα του επιτρέψει να διατηρήσει μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου.

ΠΡΑΓΜΑ όχι τόσο δύσκολο, αν δεις σήμερα τις επιλογές της αντιπολίτευσης.

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ της αξιωματικής. Τόνοι επικοινωνίας εξάλλου αναδιατάξεις επικοινωνιακών συστημάτων σε βιβλιοπωλεία του Κολωνακίου όπως αυτή που είχε προγραμματίσει για σήμερα η ΝΔ στο free thinking zone στην Σκουφά – δεν αρκούν για να στριμωχτεί ο Τσίπρας πολιτικά.

ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ φθείρεται αλλά έχει και το πάνω χέρι στις πρωτοβουλίες. Ειδικά σήμερα που οι περισσότεροι παίχτες του ξένου παράγοντα επιλέγουν την ανάταξη της χώρας με Τσίπρα, παρότι η τελευταία είναι συζητήσιμη στο φόντο της επιτήρησης και της άγριας δημοσιονομικής πειθαρχίας».

***

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το άρθρο του Δημήτρη Ν. Μανιάτη με τον τίτλο «Βάλτος».

ΒΑΛΤΟΣ του Μνημονίου λοιπόν και σε αυτόν βρισκόμαστε από το 2011 όταν πρωτομπήκαμε σε Μνημόνια και σήμερα βρισκόμαστε για τα καλά σε αυτόν που δείχνει κάθε διάθεση να μας καταπιεί αν του κάνουμε το χατήρι και αφεθούμε στις διαθέσεις του.

ΑΝ ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΜΕ τελικά στις διαθέσεις αυτές, θα το δείξει η συνέχεια.

ΕΙΝΑΙ προφανές ωστόσο πως τα πράγματα δυσκολεύουν για τους περισσότερους κι αυτό ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ευχάριστη εξέλιξη.

ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτή τη βαλτώδη κατάσταση βλέπουμε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να μαλώνουν σαν τα «βουβάλια» στις «λάσπες» με θεατές και θύματα όλους όσοι τους παρακολουθούν, μη μπορώντας να κάνουν πολλά πράγματα παρά δείχνοντας όσο γίνεται τη δυσφορία τους.

ΑΝ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ στα όσα το άρθρο αναφέρει ωστόσο, όπου γίνεται σαφής για άλλη μια φορά η υπεροχή Τσίπρα έναντι του Μητσοτάκη, αλλά και του συνόλου της αντιπολίτευσης τελικά.

ΜΗΠΩΣ λοιπόν αυτή η υπεροχή χρειάζεται να μας προβληματίσει περισσότερο;

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ το κείμενο θυμήθηκα το γουέστερν «Αίμα στον πράσινο βάλτο» με Μπαρτ Λάνκαστερ και Κερκ Ντάγκλας.

ΑΥΤΑ από τον βάλτο!

Θανάσης Παντές

Leave a Reply