ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημ. Κ. Στρατικόπουλου: «Κυπαρισσία και Κυπαρίσσιοι παρελθόντων χρόνων και άλλα θέματα» (Αθήνα 2017)

0

Το όγδοο βιβλίο του κυκλοφόρησε ο Κυπαρίσσιος – τέως αντιδήμαρχος – Δημήτριος Κ. Στρατικόπουλος, αν και άργησε να γράψει.  Πρόκειται για το βιβλίο με τον τίτλο: «Κυπαρισσία και Κυπαρίσσιοι παρελθόντων χρόνων και άλλα θέματα». Ένα καλοτυπωμένο (απ’ τις εκδόσεις Δημ. Αντρίκου) βιβλίο μ’ εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, που τα στολίζει λιθογραφία του Coronelli και ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο, αντίστοιχα.

Του Στάθη Παρασκευόπουλου

Σκοπός της συγγραφής αυτού του βιβλίου, όπως γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας είναι «να βγάλ(ει) τη σκόνη των χρόνων που έχει επικαθήσει σε πρόσωπα και γεγονότα να επαναφέρ(ει) στη μνήμη, ώστε να μην τα καταπιεί η μαύρη χοάνη της λήθης και της λησμονιάς…».

Και πράγματι αυτό είναι, αφού ο αναγνώστης θα βρει και θα θυμηθεί ή θα μάθει για πρόσωπα και γεγονότα που έχουν να κάνουν με το παρελθόν της ιστορικής πόλης – της Κυπαρισσίας.  Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και έτσι διευκολύνεται ο αναγνώστης στην ανάγνωση του.

Η θεματολογία του βιβλίου περιλαμβάνει αναφορές στο κάστρο και στο ηρώο της πόλης, μορφές της Εκκλησίας, της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και θέματα της επικαιρότητας (ή και μνήμης) που συνδέονται με την Κυπαρισσία ή ευρύτερα με την πατρίδα.

Θαυμάζει κανείς τη διάθεση και το ασίγαστο πάθος του Δημήτρη Στρατικόπουλου να ψάχνει, να βρίσκει, να δουλεύει και να μας προσφέρει θέματα ενδιαφέροντα.  Και οι μεν παλιότεροι έχουν πολλά να θυμηθούν, οι δε νεότεροι – όσοι, βέβαια, ενδιαφέρονται για το χτες αλλά και για το σήμερα – μπορούν πολλά να μάθουν.

Ο συγγραφέας και με το βιβλίο του αυτό μας παροτρύνει να «ανοίξουμε τα μάτια μας και την ψυχή μας στην ιστορία, που εξορίζει τη λήθη».  Και ο λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος συμφωνεί μ’ αυτό, γιατί ο λαός που ξεχνάει την ιστορία είναι σαν το δέντρο που χάνει τις ρίζες του – και τι παθαίνει, τότε, ξεραίνεται.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δημήτρη Στρατικόπουλο και γι’ αυτό του το πόνημα, που καταγράφεται στο ενεργητικό του.  Η Κυπαρισσία παίρνει ένα μέρος απ’ τα τροφεία που της οφείλει ο συγγραφέας.

Leave a Reply