ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο εθνικολαϊκισμός είναι πολλαπλών κατευθύνσεων

0

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ περάσει και τόσος καιρός από τότε που οι πολιτικές ταυτότητες ήταν εμφανώς διακριτές στη χώρα μας. Ζήσαμε την εποχή των καθαρών διαχωριστικών γραμμών, από εδώ το φως, από εκεί το σκότος – για όσους θυμούνται -, των πράσινων και μπλε καφενείων, και πάει λέγοντας.

Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ λαϊκισμός τροφοδοτούσε μεν τα πάθη, αλλά άφηνε δε, όπως φαίνεται, βαθύτερα ίχνη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, τα οποία ξεπερνούσαν τις επιφανειακές, όπως αποδείχθηκε, διαχωριστικές γραμμές που έστηναν οι τότε μονομάχοι.

ΕΤΣΙ σήμερα, βοηθούσης και της κρίσης που έβγαλε στην επιφάνεια όλα αυτά που κρύβαμε, βλέπουμε το εθνικολαϊκίστικο μέτωπο να διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα, διαμορφώνοντας συμπλεύσεις και συμμαχίες από την Αριστερά μέχρι την Ακροδεξιά.

ΠΑΡΑ τη φαινομενική αντιπαλότητα που επικρατεί σήμερα, π.χ., μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βλέπουμε πολιτικές συμπεριφορές που αρδεύονται και αλληλοσυμπληρώνονται σε αυτό το υποδόριο εθνικολαϊκίστικο μέτωπο.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ της ΝΔ που θυμήθηκαν το τάμα του έθνους και οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ που θυμήθηκαν τα αρχαία στο Ελληνικό επί της ουσίας βρίσκονται στην ίδια κοίτη. Ξεκινούν από άλλη αφετηρία αλλά συμπίπτουν στα βαθύτερα πιστεύω τους και στη λαϊκίστικη νοοτροπία τους».

***

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ και δεξιός εθνικολαϊκισμός, ο τίτλος του άρθρου του Σήφη Πολουμίλη και δεν έχει καθόλου άδικο.

ΕΝ ΜΕΣΩ αυτού του εθνικοκαϊκισμού βρισκόμαστε και με αυτόν θα πορευτούμε.

ΠΟΥ θα φτάσουμε, δεν μπορούμε βέβαια να το υποθέσουμε κι ούτε ενδιαφερόμαστε να γίνουμε προφήτες.

ΠΟΣΟ ίδιοι είναι τελικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε επίπεδο νοοτροπίας;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ενδεχομένως απ’ όσο φαντάζονται οι λογής καλοπροαίρετοι.

ΚΑΙ βέβαια δεν είναι μόνο ο Τσίπρας υπεύθυνος , όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, αλλά και όσοι προηγήθηκαν και όσοι έπονται (βλέπε Μητσοτάκη στο βάθος του ορίζοντα).

Η ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ νοοτροπία των πολιτικών μας αυτά τα χρόνια της κρίσης (για να μην πάμε πιο πίσω) είναι εξοργιστική στην κραυγαλέα έκτασή της.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως είναι ότι επιμένουν σε αυτήν χωρίς να δείχνουν κανένα έστω ελάχιστο δείγμα αυτογνωσίας και αυτοκριτικής.

ΤΥΧΑΙΟ; Ασφαλώς όχι!

Ο ΕΘΝΙΚΟΛΑΪΚΙΣΜΟΣ καλά κρατεί προς κάθε κατεύθυνση.

ΚΑΙ όλοι αγνοούν σκόπιμα τη φράση του Σολωμού «Εθνικόν είναι το αληθές».

 

Θανάσης Παντές

Leave a Reply