ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εφυγε από τη ζωή η «Μεγάλη κυρία του Κεμπέκ» Καναδά, Νάντια Π. Μπρεδήμα από την Καλαμάτα

0

Η πολιτική και πνευματική ηγεσία του Μόντρεαλ στον Καναδά και η ελληνική ομογένεια αποχαιρέτησαν στις 17 Οκτωβρίου την εκ Καλαμάτας καταγόμενη και γνωστή ως «Μεγάλη κυρία του Κεμπέκ», Νάντια Μπρεδήμα-Ασημοπούλου, που διέγραψε μια ζηλευτή πανεπιστημιακή και πολιτική καριέρα, αναδειχθείσα πρόεδρος του κόμματος του Κεμπέκ.

Η αλησμόνητη Νάντια Μπρεδήμα-Ασημοπούλου είχε πρωτοστατήσει την περίοδο των σεισμών του Σεπτεμβρίου 1986 στην ενίσχυση της Καλαμάτας και ηγήθηκε της προσπάθειας αυτής κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τότε αρμόδιου υπουργού Θανάση Φιλιππόπουλου στο Μόντρεαλ.

Η Νάντια Μπρεδήμα-Ασημοπούλου, κόρη του Καλαματιανού λογοτέχνη Πίνδαρου Μπρεδήμα και πρώτη ανιψιά του αλησμόνητου Βουλευτή της Αθήνας Ηλία Μπρεδήμα, απεβίωσε στις 11 Οκτωβρίου 2017 στο Μόντρεαλ Κεμπέκ Καναδά και η κηδεία της έγινε στις 17 Οκτωβρίου στην ίδια πόλη.

Το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, το Κόμμα του Κεμπέκ και το Ανώτατο Συμβούλιο Γαλλικής Γλώσσας την τίμησαν με την παρουσία τους. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα εστάλησαν απ’ όλους τους χώρους στους οποίους δραστηριοποιήθηκε.

Όλοι εξήραν το πείσμα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της, την ευγένεια και την ακεραιότητά της, καθώς και τις ικανότητες, τις γνώσεις της και την εν γένει χαρισματική προσωπικότητά της.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του το Κόμμα του Κεμπέκ αναφέρει χαρακτηριστικά δια στόματος της προέδρου του: Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια της Νάντιας Μπρεδήμα-Ασημοπούλου. Το κόμμα μας, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ καθώς και το Συμβούλιο Γαλλικής Γλώσσας ωφελήθηκαν από τη γενναιοδωρία της, την ακεραιότητά της, τις γνώσεις και τις ικανότητές της. Μία Μεγάλη Κυρία έφυγε. Η επιρροή της παραμένει ζωντανή. Τολμηρή και ισορροπημένη προσωπικότητα, δίδαξε σεβασμό στους συνεργάτες της, αφήνοντας στο πέρασμά της μια πλούσια κληρονομιά. Είμαι υπερήφανη που τη διαδέχθηκα στην Προεδρία του Κόμματος.’’

Ένας από τους στενούς συνεργάτες της στο Συμβούλιο Γαλλικής Γλώσσας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η Νάντια Μπρεδήμα-Ασημοπούλου υπήρξε για μένα πηγή έμπνευσης. Με την ευγένεια, το ήθος και τις γνώσεις της συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης στον εργασιακό μας χώρο».

Πρώην βουλευτής του Κόμματος αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απώλειά της, υπογράμμισε:

«Το Κεμπέκ χάνει σήμερα μία εξαιρετική γυναίκα, αγαπητή και χαμογελαστή. Μία γυναίκα με γνώσεις, ικανή. Μία γυναίκα μαχητική.»

Μεταξύ των τηλεγραφημάτων ξεχωρίζει αυτό μιας φοιτήτριάς της στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

«Είχα την τύχη να είμαι φοιτήτρια κοινωνιολογίας τη διετία 1972-74 και καθηγήτριά μου να είναι η Νάντια Μπρεδήμα-Ασημοπούλου. Από το πρώτο μάθημα κιόλας, εντυπωσιάστηκα τόσο από το πνεύμα της και την αμεσότητα της διδασκαλίας της αλλά και την απλότητά της. Ο λόγος της ήταν πάντα ξεκάθαρος, δείχνοντάς μας το δρόμο προς την κριτική σκέψη και τον ανθρωπισμό. Υπήρξε για μένα πρότυπο στη μετέπειτα ζωή μου. Ευχαριστούμε Νάντια που μας ενέπνευσες και μας έμαθες να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να διεκδικήσουμε το ρόλο μας ως γυναίκες».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ

Αποχαιρετώντας την με ομιλία της και στα γαλλικά η Κοινωνιολόγος Αλίκη Τοπούζη είπε και τα εξής:

«Μαχητική, φλογερή οπαδός των δημοκρατικών ιδεωδών μοίρασες τη θέλησή σου για ανεξαρτησία και αυτονομία με τους συνοδοιπόρους σου.

Πάλεψες με όλες σου τις δυνάμεις για τις θέσεις του κόμματος του Κεμπέκ και για το καλό της κοινωνίας.

Συμμετείχες σε μια ωραία περιπέτεια και αφοσιώθηκες με πίστη στα δημοκρατικά και ανθρώπινα ιδεώδη, ξετυλίγοντας τα ταλέντα σου στην εξάπλωση της γαλλικής γλώσσας αλλά και στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ.

Μια αλλόφωνη επικεφαλής του κόμματος του Κεμπέκ αλλά και του Συμβουλίου της γαλλικής γλώσσας. Πολύ νωρίς έδωσες δείγμα των ικανοτήτων σου, των γνώσεων και της αποφασιστικότητάς σου. Οι συνοδοιπόροι σου και οι συνάδελφοί σου στους χώρους που σε συναναστράφηκαν αναγνώρισαν την αξία σου και σου εμπιστεύτηκαν πολύ υψηλές θέσεις.

Γυναίκα δυνατή, αγωνίστρια, χαλύβδινη. Πιστή φίλη, τρυφερή, με αξιοπρέπεια. Είχες τον σεβασμό όλων, απλή, ακέραια που τίμησες την πατρίδα σου την Ελλάδα, το Κεμπέκ που έγινε δεύτερη πατρίδα σου, τους γονείς και την οικογένειά σου. Και που κατάφερες, αφήνοντας την γενέτειρά σου στα 17 για να σπουδάσεις κοινωνιολογία στη Σορβόννη, να γίνεις μία Μεγάλη Κυρία του Κεμπέκ.

Με την ευγένεια, το χαμόγελό σου, τη σωστή κρίση σου, τη ζεστασιά, τη δύναμή σου , το πάθος σου για ζωή και τη φωτεινή ξεχωριστή προσωπικότητά σου θα μας μείνεις αξέχαστη Νάντια.»

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

“Γεννημένη στην Αθήνα το 1944, σπούδασε κοινωνική ψυχολογία, οικονομική και πολιτική ιστορία, πολιτική οικονομία και κοινωνιολογία. Ήταν κόρη του αλησμόνητου, φτασμένου Καλαματιανού Λογοτέχνη Πίνδαρου και της Μαρίας Μπρεδήμα.

Πτυχιούχος των Πανεπιστημίων της Σορβόννης [Παρίσι] και του Μόντρεαλ, Καναδά.

Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη Κοινωνιολογία με πληθώρα δημοσιεύσεων κύρια στο μεταναστατευτικό ζήτημα.

Ανέπτυξε μεγάλη επιστημονική δραστηριότητα [καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο Πολυτεχνείο στην έδρα πολιτικής οικονομίας και στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή του Μόντρεαλ].

Διετέλεσε Σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταναστεύσεως και Σύμβουλος έρευνας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Διηύθυνε επίσης το Γραφείο Θεσμικής Ερευνας και υπεύθυνη για θέματα που αφορούν στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική σκηνή του Μόντρεαλ Κεμπέκ και σύντομα αναδείχθηκε Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κόμματος του Κεμπέκ και στη συνέχεια αντι-πρόεδρος και πρόεδρος του ίδιου κόμματος. Πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Στη δραστηριότητά της αυτή οφείλεται και η στενή σχέση που διατηρεί το κόμμα με τα μεγάλα σοσιαλιστικά Δημοκρατικά Κόμματα της Ευρώπης και της Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Εκπρόσωπος του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Κοινωνιολόγων-γλωσσολόγων καθώς και πολλών άλλων οργανισμών.

Το 1996 εξελέγη Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Γαλλικής Γλώσσας στο Μόντρεαλ όπου και παρέμεινε στη θέση αυτή έως και το 2005.

Η γαλλική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το έργο της και τιμώντας την προσωπικότητά της, της απένειμε τα παράσημα του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα και του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.”

Leave a Reply