ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το νερό… νεράκι θα πουν οι Ελληνες με την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου!

0

Ευθείες βολές κατά της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, ότι επιχειρεί έμμεσα να… περάσει σε ιδιωτικά χέρια τους υδάτινους πόρους, εξαπολύει η Λαϊκή Συσπείρωση, με τον επικεφαλής της Νίκο Γόντικα να επισημαίνει από την Καλαμάτα, πως κανονικά κανείς και ειδικά οι άνεργοι, δε θα έπρεπε να πληρώνει για το νερό. Ο κ. Γόντικας, αναφερόμενος στην εισήγηση του συμβούλου του συνδυασμού του, Βαγγέλη Γούργαρη για το θέμα, στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, παραλλήλισε όσα προωθούνται με εκείνα που έχουν ήδη γίνει στην ενέργεια. Αρχικά, ο κ. Γόντικας, όπως και ο κ. Γούργαρης, στάθηκε στην υπερψήφιση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για τους υδάτινους πόρους στη, Πελοπόννησο, η οποία όπως επεσήμανε, στοχεύει να αποκρύψει την κατεύθυνση της οδηγίας της Ε.Ε. για τα νερά. «Η σπουδή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με διαδικασίες fas trak και χωρίς εισηγήσεις των υπηρεσιών, να συζητήσει και να υπερψηφίσει τη ΣΜΠΕ είχε να κάνει και με την απόκρυψη της σχετικής νομοθεσίας που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, με κύρια γνωρίσματα την υπερκοστολόγηση και τον μη εμπλουτισμό», ανέφερε ο κ. Γόντικας, αναλύοντας τις δύο… πηγές του κακού!

ΠΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΕΜΜΕΣΩΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ

  • Επικεντρώνουν στα μέτρα «ελέγχου της ζήτησης» και υπερκοστολογούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, σύμφωνα με την κοινοτική αρχή της «ενσωμάτωσης του περιβαλλοντικού κόστους στην τιμή του νερού» που είναι ένθερμα αποδεκτή από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
  • Προχωρούν επίσης, σε κραυγαλέα υποτίμηση της ανάγκης εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων με κατάλληλα έργα, ώστε να αξιοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι βροχοπτώσεις, κύρια της χειμερινής περιόδου, αλλά και της ανάγκης αξιοποίησης ενός μέρους από το πλεόνασμα της θερινής περιόδου πλούσιων σε νερά επιφανειακών Υδατικών Συστημάτων (ΥΣ) για την ενίσχυση ελλειμματικών υγροβιότοπων, που τείνουν να εξαφανιστούν. Ο εμπλουτισμός των υπόγειων νερών αποτελεί και τον πιο ασφαλή και οικονομικό τρόπο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εστιών ρύπανσης, για την ποιοτική ανάταξη των υπόγειων νερών.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις έχουν ενσωματωθεί πλήρως και στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ εκπονήθηκε παράλληλα με τις μελέτες, Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Ποταμών αλλά ανεξάρτητα από αυτές. Πρόκειται για σκόπιμη παράλειψη. Θα έπρεπε τα δύο σχέδια να αλληλο-τροφοδοτούνται ως προς τα βασικά τους στοιχεία. Δράσεις πχ που έχουν να κάνουν με τον εμπλουτισμό επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων θα έπρεπε να συνδυαστούν με έργα ορεινής υδρονομίας, ταμιευτήρες ανάσχεσης, επιλογή θέσεων κατάκλισης κ.ά. Φυσικά και το αντίστροφο. Αυτή η στόχευση της Περιφέρειας για εμπορευματοποίηση  και ιδιωτικοποίηση των νερών στη Πελοπόννησο είναι διαχρονική», καταγγέλλει ο Νίκος Γόντικας, τονίζοντας πως το 2011 υπεγράφη κρυφά, μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των νερών στη Πελοπόννησο.

Η ΚΡΥΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

«Πριν πέντε μήνες με 14 από τους 51 ψήφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση των νερών του Ανάβαλου με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το εργοστάσιο αφαλάτωσης. Πρόσφατα ψήφισε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα νερά του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης συμβάλλοντας στους σχεδιασμούς για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων, των ορυχείων, των τεράστιων εκτάσεων που έγινε λιγνιτική εκμετάλλευση, μαζί και των νερών του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα. Στην προχθεσινή συνεδρίαση, με 14 ψήφους από την γνωστή ομάδα των προθύμων συν μια  ψήφο της κεντροαριστεράς, πήρε μια ακόμη απόφαση που προωθεί ξεκάθαρα την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των νερών.  Αυτές τις στοχεύσεις θέλει να κρύψει ο κ Τατούλης γι’ αυτό καταφεύγει στον ωμό και πρωτόγονο αντικομουνισμό, όπως έκανε και στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι στο χέρι των εργαζόμενων, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων της Πελοποννήσου με μια φωνή να απαιτήσουν να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση, γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό», κατέληξε στη δήλωσή του, ο Νίκος Γόντικας.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply