ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοβαρές καταγγελίες από Λαϊκή Συσπείρωση: Στη «μέγγενη» των εργολάβων η Περιφέρεια που δεν… προλαβαίνει να πληρώνει!

0
ΝΙΚΟΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΚΑΙ  Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ… ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ!

Λάδι στη… φωτιά της κόντρας, για ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό, που έχει ποικίλες προεκτάσεις, έριξε με νέες του δηλώσεις, από την Καλαμάτα αυτή τη φορά, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Νίκος Γόντικας, βάλλοντας κατά της περιφερειακής αρχής και προσωπικά του Πέτρου Τατούλη.

Ο κ. Γόντικας, επανέφερε στη δημοσιότητα το θέμα των διεκδικήσεων από εργολάβους, υπέρογκων ποσών για μια σειρά έργων, αντικρούοντας την πλευρά της περιφερειακής αρχής, η οποία ισχυρίζεται πως τα έργα αυτά και οι εμπλοκές, έρχονται από το παρελθόν και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ένα θέμα σοβαρό που θα απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. «Καταρχήν δεν είναι όλα έργα προηγούμενων, του κ. Φλαμπουράρη για παράδειγμα, είναι του 2015, αλλά ακόμη και για τα έργα προηγούμενων διοικήσεων, επί Νομαρχιών, οι διεκδικήσεις τώρα ξεκίνησαν! Και το ζήτημα είναι, τι κάνεις εσύ στη διεκδίκηση! Ας πάρουμε για παράδειγμα το έργο Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, δε θα βρεθεί… να πουληθεί όπως η Τσακώνα;

Οι δικαστές κρίνουν και θα αποφασίσουν πόσα εκατομμύρια», ανέφερε ο Νίκος Γόντικας, απαντώντας σε ερώτημα της «Φ» και επεσήμανε πως η διακοπή εργασιών στο συγκεκριμένο έργο, ξεκίνησε επί Τατούλη το 2011 με τις επιμετρήσεις να γίνονται τρεισήμισι χρόνια μετά και όχι μέσα σε λίγους μήνες, όπως θα μπορούσε, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να διεκδικεί υπέρογκα ποσά, λέγοντας πως είχε τα μηχανήματα και το προσωπικό εκεί! «Άρα είναι ευθύνη ου κ. Τατούλη και δεν μπορεί να τη βγάλει από πάνω του», δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες, ενώ έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

  • «44 εκατ. ευρώ συν τόκους πέντε χρόνων για το δρόμο Γαργαλιάνοι-Ρωμανός.
  • Ο ανάδοχος που είχε αναλάβει την Τσακώνα «τσέπωσε» 67 εκατ. ευρώ χωρίς να τα δικαιούται, έγινε… λαγός, πτώχευσε την εταιρεία και τώρα ο λαός πληρώνει 5 και 10 φορές πιο πάνω το έργο.
  • 2,5 εκατο. ευρώ συν τόκους στο δρόμο Ναύπλιο-Λυγουριό.
  • 4,3 εκατ. ευρώ συν τόκους για το αποχετευτικό δίκτυο στο Γύθειο κ.α.
  • Τα πήρε είδηση όλα αυτά η ανάδοχος εταιρεία (πρώην συμφερόντων Φλαμπουράρη) και διεκδικεί επιπλέον 1.247.000 ευρώ για το λιμάνι του Βραχατίου, ζήτημα που θα κουβεντιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Γόντικας επισημαίνοντας πως οι εταιρίες, έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί από τις αστικές κυβερνήσεις, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, το οποίο θωρακίζει και αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ…

«Διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για υπερβατικές εργασίες σε έργα που έχουν αναλάβει, με κάποιες μάλιστα από αυτές, να έχουν δικαιωθεί ήδη, από τα αστικά δικαστήρια», ανέφερε ο Νίκος Γόντικας, στεκούμενος στα χρήματα που έχουν ήδη κερδηθεί από κάποιες εταιρείες.  «Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκε  σε τρείς από αυτές να δοθεί κάπου ένα εκατομμύριο ευρώ, μια για Αρκαδία και δύο για Μεσσηνία, ενώ έρχονται κι άλλες», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης.

«ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ» ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ…

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Νίκος Γόντικας μίλησε για πολιτικές, αυτοδιοικητικές και υπηρεσιακές ευθύνες. «Η αιτία βρίσκεται στο τρόπο κατασκευής των έργων. Βρίσκεται στην ανάθεση προμηθειών και έργων σε ιδιώτες, που με τις διαρκείς αναβολές και χρόνιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων και διαδικασιών, αποτελούν τρόπο διοχέτευσης  εκατομμυρίων ευρώ μέσα από εργολαβικές συμβάσεις, σε διάφορες εταιρείες, όχι μόνο στη Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά σε όλο το δημόσιο. Αυτές τις ληστρικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων ευρώ των εργολαβικών εταιρειών, καλούνται τελικά να τις πληρώσουν οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες», δήλωσε ο κ. Γόντικας και συνέχισε. «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τις εργολαβικές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για να κερδίζουν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Αυτή την πολιτική στοχοπροσηλωμένα στηρίζει και υλοποιεί η περιφερειακή αρχή στη Πελοπόννησο, εκθειάζοντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιώντας δημόσιες υπηρεσίες, προωθώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνοντας το μόνιμο προσωπικό και συρρικνώνοντας ουσιαστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης, σημειώνοντας πως

δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσα από τέτοιες διεκδικήσεις θα πάνε στις τσέπες των επιχειρηματιών, χωρίς να κάνουν έργο! «Αυτό δε χωρά ούτε νομικά τερτίπια, ούτε πολύ περισσότερο αναζήτηση συμβιβασμού πίσω από τις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ας αφήσει τον αντικομμουνισμό ο κ. Τατούλης. Δε γίνεται να υλοποιεί αυτή την πολιτική, να υπογράφει τις συμβάσεις με τους εργολάβους που τους δίνουν πανωπροίκια και όταν τα αποκαλύπτουμε αυτά, να λέει ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους επιχειρηματίες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί κ. Τατούλη», τόνισε με νόημα, αφήνοντας αιχμές ο κ. Γόντικας, ζητώντας καθολική εναντίωση στις αισχρές, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από το εργατολαϊκό κίνημα και τους φορείς του.

ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ Πε.Συ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να έχει πλήρη ενημέρωση των διεκδικήσεων των εργολάβων και προμηθευτών, να έχει καθαρή πολιτική στάση. Σ’ αυτό τον αγώνα της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων το ΚΚΕ, οι περιφερειακοί και δημοτικοί  σύμβουλοι στους Δήμους και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα είναι στην πρώτη γραμμή», ανέφερε, τονίζοντας πως τα επόμενα χρόνια μπορεί ο κ. Τατούλης, να φύγει από τη διοίκηση της Περιφέρειας, οι απαιτήσεις όμως των εργολάβων θα μας συντροφεύουν! «Οι ευθύνες, είναι και υπηρεσιακές, καθώς όταν έρχεται ο εργολάβος που αποδεδειγμένα έχει κάνει απάτη και λέει ότι στο τάδε κομμάτι του έργου το έφτιαξα έτσι…, πρέπει να πάνε να κάνουν τομές και δοκιμές και αν διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν αυτά τα υλικά που ισχυρίζεται, να καταγγελθεί! Επίσης, η υπηρεσία, λέει θα το κάνεις… έτσι και αυτός κάνει τα δικά του, τότε γιατί δεν τον διώχνουν από το έργο; Δεν μπορεί ωστόσο να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες της Περιφέρειας, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι και παλιότερα και τώρα οι υπηρεσιακοί παράγοντες λειτουργούν βάση προφορικών εντολών της διοίκησης! Γιατί αν δεν τα καθοδηγεί ο κ. Τατούλης αυτά, τα ανέχεται», δήλωσε καταληκτικά ο Νίκος Γόντικας.

 

 

Leave a Reply