ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το γύρο του πλανήτη κάνει το όνομα της Πύλου με τον σπουδαίας αξίας σφραγιδόλιθο!

0

Το γύρο του κόσμου, κάνει τα τελευταία δύο χρόνια το όνομα της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Πύλου, μετά την ανακάλυψη του τάφου του πολεμιστή, με το σκελετό ηλικίας 3.500 ετών, ο οποίος ήταν γεμάτος θησαυρούς.

Οι ειδικοί, έκαναν λόγο για τον πραγματικό «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», με τους Αμερικανούς αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, που εργάστηκαν σκληρά να… δικαιώνονται, διαφημίζοντας παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο, το νομό και την ξεχωριστή αυτή περιοχή.
Οι τελευταίες αναφορές, έχουν να κάνουν με το μικροσκοπικό αντικείμενο που εντοπίστηκε στον τάφο και έμοιαζε άνευ αξίας! Οι Ντέϊβις και Στόκερ, στην αρχή, έβαλαν στην άκρη, το περίπου 3,5 εκατοστών αντικείμενο, πιστεύοντας πως ήταν κάποιο είδος χάντρας. Ασχολήθηκαν με άλλα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως τα χρυσά δαχτυλίδια και τα πλούσια κτερίσματα, μέχρι που συνειδητοποίησαν την πραγματική αξία της συγκεκριμένης πέτρας.

Ο συντηρητής του αντικειμένου, απομάκρυνε όλες τις προσμίξεις από την επιφάνεια της «χάντρας» κι έτσι, αποκαλύφθηκε ένας εντυπωσιακός σφραγιδόλιθος από αχάτη με εγχάρακτο σχέδιο εκπληκτικής τέχνης και λεπτομέρειας, που απεικονίζει μια εντυπωσιακή σκηνή μάχης, όπου «πρωταγωνιστεί» ένας πολεμιστής-ήρωας, γυμνός και με μακριά μαλλιά. Ο ένας από τους δυο εχθρούς του κείτεται νεκρός κάτω από τα πόδια του, ενώ ο δεύτερος απεικονίζεται λίγα δευτερόλεπτα πριν τον θάνατό του, όταν δηλαδή ο ήρωας, που τον έχει ακινητοποιήσει πιάνοντάς τον από την περικεφαλαία, βυθίζει το ξίφος στο στέρνο του.

i-aristourgimatiki-sfragida-pou-ekrube-o-tafos-tou-polemisti-tis-pulou

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τους δυο ανασκαφείς για το ανεπανάληπτο εύρημα που, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται δήλωση του Malcolm H. Wiener, ειδικού στην αιγαιακή προϊστορία, πρόκειται για «ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα τέχνης στο Αιγαίο που μπορεί να συγκριθεί με μερικά σχέδια του Μιχαήλ Αγγέλου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

«Η σκηνή απεικονίζει μια μάχη μεταξύ τριών πολεμιστών. Ο ήρωας, που δεν φέρει ασπίδα και φοράει βραχύ περίζωμα, έχει ήδη νικήσει έναν αντίπαλο και είναι έτοιμος να σκοτώσει έναν άλλο. Αν και δεν έχουμε ισχυριστεί ότι η σκηνή σχετίζεται άμεσα με τα έπη του Ομήρου, παραπέμπει σε κάποιες σκηνές μάχης στην Ιλιάδα. Ο σφραγιδόλιθος είναι το πιο έξοχο δείγμα γλυπτικής της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί», ανέφερε σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο ειδικός και τόνισε το πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις ένα έργο με τόση λεπτομέρεια πάνω σε τόσο μικρή και σκληρή επιφάνεια. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πώς χαράχθηκαν αυτοί οι σφραγιδόλιθοι. Δεν έχουν βρεθεί μεγεθυντικοί φακοί ως τώρα, ούτε στην Κρήτη ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όμως είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε κάποιος να χάραξε κάτι με τόση λεπτομέρεια με γυμνό μάτι», συμπλήρωσε, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το μοναδικό έργο τέχνης και επισημαίνοντας πως ο σφραγιδόλιθος φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στη Νεοανακτορική εποχή στην Κρήτη και όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Ήταν πάνω από 50 οι σφραγιδόλιθοι που ανακαλύφθηκαν, αλλά αυτός είναι μακράν ο καλύτερος. Δεν υπάρχει όμοιός του», τόνισε ο ειδικός

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply