ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Copa-Cogeca: Ανακάμπτει η παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση

0

Για βελτιωμένη παραγωγή ελαιολάδου στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ισπανία, φέτος σε σύγκριση με πέρσι έκαναν λόγο οι Copa-Cogeca την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο νέος πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά των Copa-Cogeca, Βασίλης Πυργιώτης, ανέφερε τα εξής: «Η ΕΕ αποτελεί κορυφαίο παίκτη διεθνώς για τον ελαιοκομικό τομέα, αντιπροσωπεύοντας το 70% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και το 32% της παγκόσμιας παραγωγής επιτραπέζιων ελιών. Οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου της ΕΕ έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, λαμβάνοντας ώθηση από την επιτυχία της Μεσογειακής κουζίνας. Για τη φετινή χρονιά οι εκτιμήσεις είναι θετικές όσον αφορά την παραγωγή των περισσότερων χωρών της ΕΕ. Στην Ιταλία αναμένεται αύξηση παραγωγής κατά 75% στους 320.000 τόνους σε σύγκριση με το 2016, χρονιά που ήταν πολύ χαμηλά η ιταλική συγκομιδή. Ενώ στην Ελλάδα η αύξηση της παραγωγής προσεγγίζει το 46% στους 285.000 τόνους. Στην Πορτογαλία, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 58% φτάνοντας τους 110.000 τόνους και στη Γαλλία κατά 64% στους 5.000 τόνους. Μόνο η Ισπανία θα έχει μείωση της τάξης του 14% με συνολική εκτιμώμενη παραγωγή στους 1,1 εκατ. τόνους, λόγω της ξηρασίας. Παρόλα αυτά θα παραμείνει πρώτη χώρα-παραγωγής στον κόσμο για το ελαιόλαδο».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων για τη 2ετή θητεία του νέου προέδρου είναι η εξισορρόπηση του ελαιοκομικού τομέα μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς του, η οποία μπορεί να επέλθει μέσα από καμπάνιες προώθησης και την υιοθέτηση της έξυπνης γεωργίας. Επίσης, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για τις εμπορικές συμφωνίες και το μέλλον της ΚΑΠ ώστε να συμπεριληφθούν οι θέσεις των Copa-Cogeca.

Τέλος, αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά των Copa-Cogeca, αναδείχθηκε η κα Anna Rufolo από την ιταλική συνομοσπονδία αγροτών Cia- Agricoltori.

ΣΥΝ 3% ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ

Καλύτερη από πέρσι αναμένεται και η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών στην ΕΕ καθώς με εξαίρεση την Ισπανία, στις υπόλοιπες χώρες αναμένονται διψήφια ποσοστά αύξησης.

«Θα αυξηθεί κατά 58% η παραγωγή ελιών και θα φτάσει τους 1.260 τόνους στη Γαλλία. Στην Ελλάδα η αύξηση θα είναι της τάξης του 30% στους 235.000 τόνους και στην Ιταλία 20% στους 48.000 τόνους. Αντιθέτως στην Ισπανία αναμένεται πτώση κατά 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και θα προσεγγίσει τους 520.000 τόνους. Συνολικά η διεθνής παραγωγή ελιών προβλέπεται στους 2.951.500 τόνους, αυξημένη κατά 3% από πέρσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το Ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά των Copa-Cogeca, Β. Πυργιώτης.

 

Leave a Reply