ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νίκος Καζαντζάκης

0

ΚΑΘΩΣ το 2017 ολοκληρώνεται, πληθαίνουν και οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ πραγματοποιήθηκαν ήδη εκδηλώσεις τόσο από το σύλλογο ΝΑΡΤΟΥΡΑ στη Στούπα στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου και επίσης από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη σε Καλαμάτα και Στούπα αντίστοιχα στις 7 και 8 Οκτωβρίου κι αν θα ακολουθήσουν άλλες ως το τέλος του χρόνου δεν γνωρίζω.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ αυτές ανέδειξαν περίτρανα σχεδόν εκκωφαντικά το γεγονός ότι ο Καζαντζάκης και το έργο του εξακολουθούν να πορεύονται στο χρόνο και να αποτελούν σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται βεβαίως.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ από ορισμένους πως ο Καζαντζάκης εξακολουθεί για δεκαετίες να έχει απήχηση στους νέους, στους ξένους και φυσικά στους Κρητικούς.

ΑΥΤΟ το «φυσικά στους Κρητικούς» ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω, έχει ωστόσο μια σημαίνουσα αλήθεια αν σταθούμε στον ίδιο τον Καζαντζάκη που συνεχώς τονίζει πως είναι Κρητικός γι’ αυτό άλλωστε και οικουμενικός.

Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ δεν μπορεί να περιοριστεί στα ασφυκτικά όρια ενός τόπου, ούτε άλλωστε είναι αυτός ο σκοπός του όπως αποκαλύπτεται από τις πολλαπλές σημαίνουσες διαστάσεις που παρουσιάζονται στο έργο του.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ όλων πάντως είναι πως ούτε και φέτος σε αυτή την επέτειο θα εξαντλήσουμε το «θέμα Καζαντζάκης».

ΟΙ ΝΕΕΣ αναγνώσεις του έργου του είναι μπροστά και μας περιμένουν.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες και καλό Σαββατοκύριακο.

 

Θανάσης Παντές

Leave a Reply