ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί ηγεσίας ΝΔ, εγκληματικότητα κ.ά.

0

ΕΙΝΑΙ λυπηρό και συγχρόνως προκλητικό πως η ηγεσία της ΝΔ παρόλο που εισπράττει σε ποσοστά τη δυσφορία των πολιτών προς την κυβέρνηση, παραμένει καθηλωμένη σε στρεβλές απόψεις μη κερδίζοντας ουσιαστικά την κοινωνία με τις θέσεις που κατά καιρούς παίρνει.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την εγκληματικότητα το άρθρο που ακολουθεί από την Εφημερίδα των Συντακτών:

«Η ΚΑΛΗ μέρα από το πρωί φαίνεται. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. ότι δεν κρατούσε γερά τη θέση του αρχηγού.

ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ συμμαχίες που επέλεξε για να εκλεγεί ήταν προβληματικές. Στήριξε και στηρίχτηκε κυρίως στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και όχι στη φιλελεύθερη, έκανε αντιπρόεδρο τον Αδ. Γεωργιάδη και έγινε υποχείριο του Αντώνη Σαμαρά.

ΑΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ για μια απλή κίνηση τακτικής, θα μπορούσε να κατανοηθεί. Αποδείχτηκε όμως πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει την πυγμή ή την πολιτική κουλτούρα, ούτε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για να επιβληθεί στους ανέμους που απελευθέρωσε. Πάει όπου τον πάνε.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη είναι ταυτισμένη με τακτική και ελιγμούς, με την πολιτική διακινδύνευση, με τις ανορθόδοξες συμμαχίες για χάρη του σκοπού. Αλλά ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να μην έχει σχέση με την πολιτική παράδοση του πατέρα του.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μητσοτάκης ήξερε πάντα πού πήγαινε και τι επιδίωκε και είχε ένα όριο, το οποίο δεν υπερέβαινε. Υπολόγιζε καλά την πολιτική συγκυρία, μετρούσε τους αντιπάλους του, ήξερε πότε να υποχωρεί. Υπήρχαν γι’ αυτόν ζητήματα τα οποία δεν άγγιζε. Αντίθετα, ο γιος του έδειξε να μην κατανοεί πολλά από όλα αυτά.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του να γίνει πρωθυπουργός το ταχύτερο δυνατό, ακολούθησε μια ανερμάτιστη αντιπολιτευτική τακτική, χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Το χειρότερο, όμως, είναι πως δεν διδάχτηκε ποτέ από τα λάθη του. Κατά κοινή ομολογία, ήταν πολλά.

ΚΑΙ προστίθενται καινούργια, όπως το γεγονός ότι αυτός προκάλεσε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, σε μια συγκυρία που δεν τον ευνοούσε, έχοντας προεξοφλημένη ακόμα μία πολιτική ήττα από τον κύριο αντίπαλό του.

ΕΔΩ και καιρό στις πολιτικές «φυλές» της Ν.Δ. επικρατεί σκεπτικισμός για τον αρχηγό του κόμματος. Και άρχισαν ήδη οι συζητήσεις και οι συσπειρώσεις για την επόμενη ημέρα μετά απ’ αυτόν. Πόσο θα τραβήξει αυτή η εσωκομματική ζύμωση κανείς δεν ξέρει.

ΕΚΕΙΝΟ όμως που ξέρουν όλοι, μέσα και έξω από τη Ν.Δ., είναι ότι κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη».

***

ΑΥΤΑ αναφέρονται στο άρθρο και θεωρώ πως είναι εύστοχα για τα όσα συντελούνται στη ΝΔ επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη σε ρόλο αρχηγού.

ΕΙΝΑΙ κοινή πεποίθηση πλέον σε ολοένα και περισσότερους  πως ο Μητσοτάκης ως αρχηγός αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και των απαιτήσεων που έχουν οι άλλοι απ’ αυτόν στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

ΠΕΡΙ ορέξεως βέβαια ουδείς λόγος, ούτε και ισχυρίζομαι ότι αμφισβητείται η αρχηγία του, αυτή τη στιγμή.

ΤΙΠΟΤΑ ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε βάρος χρόνου και με δεδομένο ότι ο δρόμος ως τις εκλογές είναι σε βάρος τετραετίας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οπότε να μη θεωρείτε απίθανη μια κραυγαλέα και απροκάλυπτη ηχηρή αμφισβήτηση προς την ηγεσία Μητσοτάκη με όλες τις παρενέργειες να έπονται.

***

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα περί εγκληματικότητα προέκυψε και το άρθρο του Ναπολέοντα Λιναρδάτου που δημοσιεύτηκε στη «ΦΩΝΗ» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου και με τίτλο «Η κυβέρνηση στηρίζει την εγκληματικότητα».

ΒΑΡΙΑ φράση ασφαλώς και προφανώς καθόλου κολακευτική ούτε για τον αρθρογράφο ούτε για την κυβέρνηση που επιβάλλεται να είναι πιο αποτελεσματική μπροστά σε ένα φαινόμενο που λόγω της κρίσης γίνεται εντονότερο.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply