ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αίτιον οι εκλογές ηγέτη στην Κεντροαριστερά!

0

Επί Παντός…

 

Αποφάσισα να κρίνω τη διαδικασία της εκλογής του Ηγέτη της ιστορικής προοδευτικής παράταξης, η οποία παρότι δεν αφορά ούτε το 1/10 του πληθυσμού, έχει κατορθώσει να βρίσκεται στη επικαιρότητα το τελευταίο τετράμηνο, και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως. Προς διευκόλυνση δική σου αγαπητέ αναγνώστη, θα το αναπτύξω υπό μορφήν δεκαλόγου.

Αρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥfotopoulos-dimitris
μαθηματικού-συγγραφέα

1. Το γεγονός και μόνον του πλήθους των 9 υποψηφίων – διεκδικητών της μιας και μοναδικής θέσης του Προέδρου μικραίνει την αξιοπιστία της εκλογής. Είναι βέβαιον ότι συγκροτεί παγκόσμια πρωτοτυπία, και δεν αποκλείεται να περάσει και στα Γκίνες. Ευτυχώς, έστω και στο παρά ένα απέφυγαν το διψήφιο νούμερο.
2. Το ότι επί ένα μήνα ήσαν διχασμένοι για την ηλεκτρονική, ή μη ψηφοφορία, δημιουργεί εκ των προτέρων, ακόμη και στον καλοπροαίρετο κεντροαριστερό, ανησυχία για την μετέπειτα ενότητα της παράταξης.
3. Οι διχογνωμίες για ενιαίο ή μη κόμμα προσθέτουν και τις δικές τους επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα, καθώς και το θέμα της συνένωσης των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.
4. Η πραγματικότητα, ότι ο ένας εκ των εταίρων (συμβαλλομένων) κομμάτων κινήσεων και προσώπων, και εννοώ το ΠΑΣΟΚ, κατέχει το 90% περίπου των ψηφοφόρων, δημιουργεί τετελεσμένο προ της εκλογής, και γι’ αυτό οι προβλέψεις δεν αποκλείουν στο δεύτερο γύρο το δίδυμο Γεννηματά – Ανδρουλάκη, αμφοτέρων κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ.
5. Το γεγονός ότι όλοι, (πλην του Γ. Ραγκούση ο οποίος επαναφέρει περίπου το ποτέ με τη δεξιά, και σίγουρα θα του αποδώσει καρπούς γιατί το ιστορικό ΠΑΣΟΚ είναι γαλουχημένο σ’ αυτήν την αντιδεξιά κουλτούρα), οι υπόλοιποι αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να μιλήσουν για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συμμαχίες σε τέτοιο βαθμό, που δημιουργούν στους αδαείς την εντύπωση ότι θα είναι όχι απλώς πρώτο κόμμα, αλλά ίσως και αυτοδύναμοι.
6. Τι πιο απλό και φυσιολογικό να δηλώσουν ότι θα συνεργαστούμε με το πρώτο κόμμα (άλλωστε με τη ΝΔ το έχουν διαπράξει επί τριετίαν 2012 – 15 επί Σαμαρά Βενιζέλου), βεβαίως κατόπιν προγραμματικής συμφωνίας κατά την οποίαν θα φροντίσουν να “επιβάλλουν” πολλές από τις δικές τους θέσεις. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτού του τύπου οι επιδιώξεις, όπως και στις επιλογές του πολιτικού προσωπικού διακυβέρνησης είναι σε ευθεία αναλογία με τους συσχετισμούς του εκλογικού αποτελέσματος. Κανείς δεν ξεχνά την περιβόητη αναλογία 4, 2, 1 για την κατάληψη θέσεων μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το 2012.
Γι΄αυτό και η ταπεινή ΔΗΜΑΡ του 6% στην τρικομματική (Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη) του 2012 δεν κατάφερε να περάσει ούτε μερικές ανώδυνες από τις δικές της θέσεις, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση μετά από ένα χρόνο και το μαύρο στην ΕΡΤ.
7. Και τώρα θα μπω στα δύσκολα αναφερόμενος σε καθένα ξεχωριστά από τους βασικούς διεκδικητές.
Η σημερινή πρόεδρος ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, δεν έχει αξιοποιήσει στο έπακρον τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως, το δεδομένο ότι αυτή παρέλαβε το κόμμα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (υπό την προεδρία του Ε. Βενιζέλου), στην έβδομη και τελευταία θέση του Κοινοβουλίου με 4,68%, και μετά από λίγους μήνες τον Σεπτέμβριο το ανέδειξε σε τέταρτο στην οκτωκομματική νέα Βουλή με ποσοστό 6,29%.
Καθώς επίσης και το προβάδισμα της έναντι των περισσοτέρων, καθώς διατηρεί την βουλευτική ιδιότητα και θα αντιμετωπίζει τον Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Θεωρώ βέβαιον ότι θα το αναδείξει στο δεύτερο γύρο αναλόγως του αντιπάλου.
Τέλος ουδείς πολιτικός αναλυτής αμφισβητεί ότι θα είναι πρώτη.
8. Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, τον οποίον οι περισσότεροι θεωρούν δεύτερο, ορθά έχει αναδείξει το προτέρημα της νέας γενιάς που αντικειμενικά ανήκει, θα πρέπει να τονίζει εντονότερα την εμπειρία του από την επί τριετίαν παραμονή του στο Ευρωκοινοβούλιο, και αν περάσει στο 2ο γύρο να δηλώσει ευθαρσώς ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα αφοσιωθεί στην προβολή του κόμματος με εκστρατείες ανά την Χώρα.
9. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ενώ διατηρεί και αυτός το προνόμιο της βουλευτικής ιδιότητας, καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ενταχθεί στο εγχείρημα (παρά τις πιέσεις του φίλου και συντρόφου μου Σπύρου Λυκούδη), και είναι ξεκάθαρο ότι “ερωτοτροπούσε” πολιτικά με τον Κ. Μητσοτάκη. Όμως σαφώς παραμένει διεκδικητής της 2ης πολύτιμης και προνομιούχας θέσης.
10. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, πέραν του μειονεκτήματος ότι δεν είναι βουλευτής, δηλώνει με θράσος ότι και αν εκλεγεί πρόεδρος θα διατηρήσει και τον δημαρχιακό θώκο, και ανεξαρτήτως των ικανοτήτων του θα είναι σίγουρα ελλιπής και στους δυο μείζονες και απαιτητικούς ρόλους. Πέραν του ότι για τους περισσότερους Αθηναίους θεωρείται σφόδρα αποτυχημένος δήμαρχος, και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος, και γι’ αυτό το λόγο ενώ είχε δηλώσει προ έτους ότι θα είναι και δια τρίτην φοράν υποψήφιος, έσπευσε εν μέσω διακοπών αυγουστιάτικα να αναγγείλει μέσω κύκλων μάλιστα την υποψηφιότητα του.
Υ.Γ.: Είναι σαφές ότι ως Αριστερός και διόλου Κεντρώος, δεν θα συμμετέχω σ’ αυτού του είδους τις πολιτικές διεργασίες.
Υ.Γ.1: Το κείμενο αυτό γράφτηκε και ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής, δηλαδή αρκετές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Leave a Reply