ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενας χρόνος από το KALAMATA21 και άλλα

0

ΠΕΡΑΣΕ ένας χρόνος κιόλας από πέρυσι τέτοιες μέρες που η Καλαμάτα βρισκόταν στο προσκήνιο διεκδικώντας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

ΕΝΑΝ τίτλο που έχασε τελικά από την Ελευσίνα ως γνωστόν.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ βέβαια δεν είναι ότι δεν κέρδισε τον τίτλο, αλλά όλα όσα προηγήθηκαν και αφορούν την διεκδίκησή του,  που όπως τελικά αποδείχτηκε ήταν μια διεκδίκηση εξαρχής χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ βέβαια είναι ότι πέρασε στην τελική φάση της διεκδίκησης, αλλά από εκεί και μετά χάθηκε η «μπάλα» οριστικά και αμετάκλητα δυστυχώς και βέβαια όχι γιατί έφταιξαν κάποιοι «άλλοι» αλλά γιατί απλούστατα δεν κατάφεραν οι έχοντες την ευθύνη της διοίκησης να έχουν πειστική πρόταση ενώ συγχρόνως έκαναν τα αδύνατα-δυνατά για να κρύψουν κάτω από το χαλί τα υπαρκτά προβλήματα της πόλης.

ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, παρουσίασαν μια εξιδανικευμένη εικόνα που μόνο πραγματική δεν ήταν.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ υπάρχουν και βέβαια βαραίνουν τη δημοτική αρχή προεξάρχοντος του δημάρχου εκ της θέσεώς του και μόνο.

ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ εγχείρημα KALAMATA21 παρά τις πολλές εξαγγελίες περί αυτού, καλύφθηκε από κραυγαλέα μυστικοπάθεια ενώ θα έπρεπε να είναι ένα εξωστρεφές γεγονός σε όλες του τις φάσεις.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν ήταν παρά τη διάθεση για συμμετοχή που έδειξαν αρκετοί που έσπευσαν να συμμετέχουν στις λεγόμενες ομάδες εργασίας.

ΑΛΗΘΕΙΑ τι έγινε με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις ομάδες αυτές;

ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ οι φερόμενοι ως αρμόδιοι να μας κάνουν κοινωνούς των συμπερασμάτων αυτών έστω και κατόπιν εορτής;

KALAMATA21, ένα χρόνο μετά το ατυχές αποτέλεσμα και παρά τα υποσχεθέντα εκ μέρους των δημοτικών αρμοδίων δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ είναι σαν να μην έγινε ποτέ η διεκδίκηση.

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ  επί του θέματος βέβαια.

***

ΠΟΙΟΣ φοβάται την Ευρώπη.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τον τίτλο του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου που έγραψε ο Κώστας Βεργόπουλος και κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις Λιβάνη.

ΟΠΩΣ αναφέρεται και στον υπότιτλο του βιβλίου, πρόκειται για την «ανατομία ενός μύθου» και εκεί ακριβώς εστιάζεται η σημασία του από τότε που γράφτηκε μέχρι σήμερα.

Ο ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ λοιπόν και σε αυτό το βιβλίο του αποδεικνύεται προφητικός  μέσα από τις καίριες παρατηρήσεις που κάνει καθώς αναπτύσσει τη θεματολογία του.  Κι όλα αυτά από το μακρινό πια 2000, από τότε δηλαδή που άλλαξε ο αιώνας και περίσσευε η αισιοδοξία.

ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ που μπορούσε να διαβλέψει τις εξελίξεις ο προσφάτως εκλιπών Κώστας Βεργόπουλος, έβλεπε αυτό που άλλοι ούτε υποπτεύονταν.

Η ΕΥΡΩΠΗ πλέον βρίσκεται σε ανοδική πορεία και το όραμα της «καταλήγει άδειο κέλυφος» ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδυναμώνονται και οι ευρωπαϊκοί πόροι συρρικνώνονται.

ΜΠΟΡΕΙ μια τέτοια Ευρώπη έχει μέλλον;

ΚΑΙ αν όντως έχει αυτό το μέλλον, θα είναι υπέρ ή κατά των πολιτών της;

Ο ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ με τα βιβλία του θέτει προβληματισμούς που δεν περνούν απαρατήρητοι και αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του έργου του.

***

ΔΙΑΒΑΣΑ και χάρηκα τη συνέντευξη του Δημήτρη Πλατανιά στο Protagon.gr στην Κατερίνα Ανέστη που αναδημοσιεύτηκε και στην «Ελευθερία» του Σαββάτου γιατί αναγνώρισαν για άλλη μια φορά το Δημήτρη που χρόνια ξέρω και παρακολουθώ την διαπρεπή πορεία του από τα πρώτα της κιόλας βήματα.

ΤΟ ΠΙΟ ενδιαφέρον στα όσα είπε στη συνέντευξή του είναι νομίζω ότι δεν του αρέσει να δίνει συνεντεύξεις και γνωρίζω ότι αυτό που είπε είναι αλήθεια.

ΑΞΙΩΘΗΚΑ να του κάνω κάποιες από τις πρώτες του συνεντεύξεις και θυμάμαι πόσο αμήχανα αισθανόταν σε αυτές, ενώ ήταν εντελώς άνετος έξω απ’ αυτές.

Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ σήμερα είναι το σημαντικότερο αστέρι στο ουράνιο στερέωμα της όπερας στην Ελλάδα και δεν υπερβάλλω καθόλου.

***

ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΑ καμία ανατριχίλα και κανένα δέος βλέποντας τον Κουφοντίνα να παίρνει άδεια εξόδου από τις φυλακές ύστερα από 15 χρόνια κράτησής του, και κανένα άλλο σχόλιο περί αυτού του θέματος  δεν κάνω.

ΚΑΛΗ εβδομάδα να έχουμε.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply