ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φώτης Σωτηρόπουλος: Κορυφαίος επιστήμονας που τιμά διεθνώς την Κυπαρισσία και την Ελλάδα

0

Ενα από τα μεγάλα μυαλά της Κυπαρισσίας και της Ελλάδας στο τομέα της Εφαρμοσμένης Επιστήμης θριαμβεύει στο εξωτερικό. Αλλά δεν λησμονεί τον τόπο του. Ο διακεκριμένος καθηγητής και πρύτανης κατά καιρούς Πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης, Φώτης Σωτηρόπουλος, έχει παγκόσμιες διακρίσεις στον τομέα του.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Αποτελεί ευτύχημα για τον τόπο μας και μας τιμά με την φιλία του. Πρόσφατα προερχόμενος από το Χόνγκ Κόνγκ, μετά Ευρώπη καταλήγοντας στις ΗΠΑ, ήρθε στα πάτρια εδάφη όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του. Στη κεντρική πλατεία με συγκίνηση δέχτηκε το προτελευταίο βιβλίου του ιστοριοδίφη  Δημήτρη Στρατικόπουλου για την πόλη, αλλά και το βιβλίο του εκλιπόντος Παναγιώτη Γιαννόπουλου (Αμπατζή) για τις εκκλησίες και την ιστορία της Άνω Πόλης που του προσφέραμε και το δέχθηκε με μεγάλη χαρά. Απλός αν και κορυφαίος επιστήμονας μάς τόνισε ότι δεν ξεχνά την Αρκαδιά καθώς η οικογένειά του διαμένει στην ιστορική περιοχή, ενώ πατέρας του είναι ο  εξαίρετος συμπατριώτης και τακτικός αναγνώστης της «ΦΩΝΗΣ» Γιώργος Σωτηρόπουλος.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ!

Ο Φώτης Σωτηρόπουλος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, Ph.D. στην Αεροδιαστημική Μηχανική – 1991 και το κρατικό πανεπιστήμιο Penn, MS στην αεροδιαστημική μηχανική – 1989, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δίπλωμα Μηχανολόγων Μηχανικών – 1986

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο Κολλέγιο Dean, Κολλέγιο Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, αλλά και το Πανεπιστήμιο Stony Brook, 2015 και ως κοσμήτορας.  Είναι Ιδρυτικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο της Μινεσότα EOLOS Αιολική Ενεργειακή Έρευνα Κοινοπραξία, 2010-2015 με διεθνή ακτινοβολία, ενώ εργάστηκε ως Καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, 2006-2015, ως Διευθυντής του εργαστηρίου St. Anthony Falls, Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, 2006-2015 και ως Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών GW Woodruff, Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας, 2005

ΕΥΡΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Η έρευνα του Δρ. Σωτηρόπουλου επικεντρώνεται στην επιστήμη μηχανικής προσομοίωσης για μηχανική υγρών, προβλήματα ανανεώσιμης ενέργειας, περιβαλλοντικές, βιολογικές και καρδιαγγειακές εφαρμογές. Με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το Υπουργείο Ενέργειας, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia, την ιδιωτική βιομηχανία και άλλους κρατικούς και ομοσπονδιακούς οργανισμούς στις ΗΠΑ , ο Fotis Sotiropoulos έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 35 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη και την ανακαίνιση ερευνητικών εγκαταστάσεων. Έχει συγγράψει πάνω από 170 επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά που έχουν δημοσιευτεί πάνω από τα κεφάλαια των βιβλίων και τα ερευνητικά του αποτελέσματα που έχουν παρουσιαστεί. Αναφερόμαστε, βεβαίως, σε πολλά από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο.

Leave a Reply