ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση Νίκα για τον αιφνίδιο θάνατο του καθηγητή κορυφαίου στοχαστή Κώστα Βεργόπουλου

0

Τη θλίψη του για το θάνατο του Καλαματιανού καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας πως έφυγε από τη ζωή ένας κορυφαίος οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας. «Η ματιά του στα πράγματα υπήρξε διεισδυτική και αποκαλυπτική. Ακόμη και εάν κανείς διαφωνούσε μαζί του, παραδεχόταν τη βασιμότητα πολλών απόψεών του και την αναλυτική του σκέψη», ανέφερε ο κ. Νίκας, ο οποίος στάθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε για την Καλαμάτα ο καθηγητής, την οποία επισκεπτόταν συχνά και μιλούσε, δίνοντας τη δυνατότητα έκφρασης κάθε άποψης.
Ο  Κώστας Βεργόπουλος, συνεργάτης επί 20 χρόνια σε «ΦΩΝΗ» και FLASH, υπήρξε μια δυνατή φωνή στον δημόσιο χώρο ήδη από τη δεκαετία του 1980 και ο θάνατός του, στα 75 του χρόνια, από αιμάτωμα στο κεφάλι, σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς πορείας σε πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Η νέα παγκόσμια αναταραχή» (εκδ. Gutenberg, 2017) εστίαζε στη διεθνή αδυναμία να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις της εποχής.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Κώστας Βεργόπουλος έλεγε: «Με λαϊκά μοτίβα συλλογικής ενοχοποίησης, δόγματα και ιδέες “ζόμπι” δεν γίνεται τίποτα. Ο Ρούζβελτ είχε ακολουθήσει ανάγκες και όχι δόγματα. Θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο: οι πλεονασματικές χώρες να ανακυκλώνουν τα πλεονάσματά τους στις περιοχές από τις οποίες τα αποσπούν ή τουλάχιστον στις εσωτερικές αγορές, ώστε να μην αποδυναμώνεται η παγκόσμια οικονομία. Δεν συγκρούεται σήμερα η αρετή με την αμαρτία, όπως πιστεύει η Μέρκελ. Υπονομεύεται ολόκληρος ο πλανήτης, ανεξάρτητα από την κατανομή αρετής και αμαρτίας». Αυτά έλεγε το 2012, οπότε και είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κώστα Βεργόπουλου «Η ανάρμοστη σχέση». 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1942, ο Κώστας Βεργόπουλος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη. Το 1974 εξελέγη καθηγητής Οικονομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το 1992 καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 είχε τη θέση καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8. Παράλληλα, εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υπήρξε και διευθυντής του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNITAR), καθώς και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απορρύθμιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε επικεφαλής του Vision Group του ASEM, το οποίο είχε σκοπό την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας Ευρώπης-Ασίας, και επίσης ήταν μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

 

 

 

Leave a Reply