ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ελευθερία της έκφρασης ως υπέρβαση της αθωότητας και το φαινόμενο της κρίσης

0

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ σε αυτόν που κτίζει ένα σπιτάκι και λέει: «Καλά είμαι εδώ».

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕ ευθαρσώς και με στεντόρεια τη φωνή ο μέγιστος ποιητής εκ Κυπαρισσίας ορμώμενος Μιχάλης Κατσαρός και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς πριν τους δικούς μας χαλεπούς που ήρθαν πολύ αργότερα.

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πάλι ανάπηρη σου τάζουν».

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕ και όσοι τον άκουγαν νόμιζαν πως τους κοροϊδεύει!

«ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ σε μένα ακόμα που σας ιστορώ».

ΕΛΕΓΕ πάλι κι όσοι τον αμφισβητούσαν μόνο αντίσταση δεν ήθελαν να κάνουν!

ΚΑΙ ΕΤΣΙ κατέληξε η ελευθερία να είναι ψευδαίσθηση και η έκφρασή της αυταπάτη και η αθωότητα αφημένη στην τύχη της στα δόντια τυχάρπαστων αθώων που νόμιζαν πως εν ονόματί της μπορούσαν να «γίνουν τέρατα». Και όντως έγιναν!

ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ έτσι πορευόμαστε εν μέσω τερατογεννήσεων, χειρότεροι τελικά απ’ όσο εξαρχής θεωρούσαμε ότι θα είμαστε.

ΕΙΧΑΜΕ βλέπετε πέσει έξω στους υπολογισμούς μας και θεωρούσαμε πως κάνοντας τους αθώους  γινόμαστε ελεύθεροι.

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ, ναι, αλλά βολικότατη σε κάθε περίπτωση όσο και ενοχική.

ΚΙ ΑΠΟ ψευδαίσθηση σε ψευδαίσθηση φτάσαμε στην κρίση του σήμερα που επτά σχεδόν οκτώ χρόνια τώρα δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε όλες τις διαστάσεις της, όπως και τις επιπτώσεις της βέβαια που αυξάνονται συνεχώς και το κυριότερο σε βάρος μας.

***

ΓΙΑΤΙ δεν αντιδρά ο κόσμος στην κρίση.

ΤΟ ΘΕΜΑ προέκυψε αναπόφευκτα και συζητήθηκε εκτενώς στην εκδήλωση που έγινε στο καφέ «Σταθμός» με εισηγητές τη Βενετία Λιακουνάκου, τον Ανδρέα Ανατολίτη και τον Αγγελο Λάππα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ενδιαφέρον διάλογος στον οποίο έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων: Κώστας Καστόρας, Θόδωρος Γαλανόπουλος, Βασίλης Καριζώνης, Φωτεινή Κοτσογλανίδη, Ράνια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Σταθουλόπουλος, Φίλιππος Λάππας, Ελένη Τσαούση, Νίκος Κουρής, Αλκης Λαντζούνης κ.ά.

ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν γινόταν όσοι μιλούσαν να συμφωνούσαν μεταξύ τους, ούτε και απαραίτητο ήταν άλλωστε.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ όμως ήταν ότι συνομιλούσαν και ότι αντάλλασαν απόψεις και αυτό ήταν (και είναι) κεκτημένο δικαίωμα που δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με καθημερινή προσπάθεια.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της έκφρασης είναι δικαίωμα για όλους και δεν παζαρεύεται.

ΟΣΟ για το γιατί δεν αντιδρά ο κόσμος στην κρίση, θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμη για να βρεθούμε κοντά σε κάποια πειστική απάντηση κι ως τότε η αναζήτηση θα συναντήσει πολλές δυσκολίες στο δρόμο της.

***

ΥΠΑΡΧΕΙ υπέρβασης της αθωότητας μέσα στο φαινόμενο της κρίσης;  ΕΡΩΤΗΣΗ ρητορική ενός ποδηλάτη ευρισκόμενου σε κίνηση κατά μήκος εξαίσιας παραλίας στην αισιόδοξη πόλη των πάλαι ποτέ ιβίσκων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ δεν υπάρχει και η αθωότητα αιωρείται ανένδοτη και ανυποχώρητη από έχοντες και κατέχοντες αγνοώντας επιδεικτικά όλους τους υπόλοιπους ευρισκόμενους σε κατάσταση λεπτεπίλεπτης έτσι κι αλλιώς ισορροπίας.

ΜΕ  ΑΥΤΑ λοιπόν φτάσαμε και σήμερα στο τέλος της στήλης.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

 

Θανάσης Παντές

Leave a Reply