ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ στην Καλαμάτα από καταγγελίες για την ετοιμότητα σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων!

0

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ · ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

1

Ενας χρόνος και δυο μήνες, πέρασαν ήδη, από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν το Σεπτέμβριο του 2016 τη Μεσσηνία και ιδιαίτερα την Καλαμάτα, η οποία θρήνησε θύματα και υπέστη σοβαρότατες ζημιές σε υποδομές, χτήματα, καταστήματα και σπίτια, με την πόλη να μετρά ακόμη τις πληγές της και τις καταγγελίες για έλλειψη σοβαρών παρεμβάσεων, αν μη τι άλλο, να προβληματίζουν!

Μερικές από αυτές, ήρθαν χθες από τους προέδρους των Κοινοτήτων που επλήγησαν επίσης πολύ και ειδικά, την Άνθεια, τη Θουρία, τη Μικρομάνη και τον Άγιο Φλώρο, οι οποίοι ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για αδράνεια!

 

ΣΤΟ… ΕΛΕΟΣ Η ΑΝΘΕΙΑ!

Δημήτρης Φλέσσας,

Δημήτρης Φλέσσας,

«Στο Νηπιαγωγείο, περνά το νερό μέσα στην αίθουσα των παιδιών και δύο χρόνια τώρα, προσπαθούμε να στεγανοποιήσουμε τη στέγη χωρίς να το έχουμε καταφέρει», ανέφερε ο πρόεδρος Άνθειας Δημήτρης Φλέσσας,  ο οποίος προέβη σε ακόμη πιο σοβαρές καταγγελίες, αναφορικά με την περιοχή. «Στο σημείο που εφάπτεται ο δρόμος προς τον αρχαιολογικό δρόμο, με την παλιά εθνική, κινδυνεύουν ζωές, καθώς τα σπίτια είναι κάτω από την επιφάνεια του δρόμου και σε περίπτωση μεγάλης βροχής οι αυλές πλημμυρίζουν, άλλωστε και προχθές που η βροχόπτωση δεν κράτησε πολύ, έγιναν κλήσεις προς την Πυροσβεστική γι’ αυτό ζητώ να γίνει ένας προστατευτικός τοίχος, με σάκους άμμου ή οτιδήποτε άλλο, ώστε να προστατευτούν», δήλωσε ο κ. Φλέσσας, επισημαίνοντας πως σοβαρά είναι και τα προβλήματα από το νέο εθνικό δρόμο, εξαιτίας του οποίου όπως είπε, πλημμυρίζουν και καταστρέφονται περιουσίες. «Ο Δήμος, τα γνωρίζει όλα αυτά, δύο-δυόμισι χρόνια τώρα και ακούμε όλο υποσχέσεις! Δυστυχώς, οι υπηρεσίες του, έχουν έρθει επανειλημμένως, όμως δεν ενδιαφέρονται όσο θα έπρεπε! Δεν μπορεί να διακινδυνεύουν… ζωές, μην κάνοντας παρεμβάσεις που κοστίζουν «τίποτε». Είναι κρίμα να είμαστε σε αυτήν την εποχή και να λέμε ‘πνίγεται το σπίτι μου’», κατήγγειλε ο Δημήτρης Φλέσσας, τονίζοντας καταληκτικά πως ενημερώνει τον κόσμο, εκτυπώνοντας δελτία καιρού που τοιχοκολλά στα καφενεία.

«ΠΡΟΣ-ΕΥΧΕΣ» ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ  ΝΑ ΜΗ ΒΡΕΞΕΙ…

Χάρης Κουτσουρόπουλος

Χάρης Κουτσουρόπουλος

Σοβαρότατες, ήταν και οι καταγγελίες από τον πρόεδρο της Μικρομάνης Χάρη Κουτσουρόπουλο, ο οποίος δήλωσε, καταθέτοντας στοιχεία που κανείς δεν αμφισβήτησε, ότι δεν έχουν γίνει όπως πρέπει, οι καθαρισμοί των ποταμών. «Η περσινή καταστροφή, δεν μας έγινε μάθημα», δήλωσε με νόημα ο κ. Κουτσουρόπουλος, επισημαίνοντας τους κινδύνους. «Ο Άρις είναι ένας ποταμός μήκους 5 χιλ. που ξεκινά από τις πηγές του Πηδήματος, λειτουργώντας… αντιπλημμυρικά, καθώς αποστραγγίζει το Αριοχώρι, την Αιθέα, την Άνθεια, τη Θουρία, τη Μικρομάνη και το Ασπρόχωμα και εκβάλει στη διασπορά. Δυστυχώς, παρότι τους είχαμε ενημερώσει και πέρυσι και πρόπερσι, ο ποταμός Άρις δεν καθαρίστηκε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσευχόμαστε να βοηθήσει ο Κύριος, να μην βρέξει, γιατί πάλι θα πλημμυρίσουμε. Παρότι έγιναν τρεις εργολαβίες, τρία 200αρια, ο ποταμός δεν καθαρίστηκε! Έχει καθαριστεί μόνο ένα μικρό τμήμα του, από τις εκβολές μέχρι τη γέφυρα της Μεσσήνης.

Επίσης, στον Άρι, εκβάλει και ο Ξερίλας, ο οποίος ξεκινάει από την Πολιανή, περνάει από τη Θουρία και καταλήγει στο Ασπρόχωμα. Πέρυσι, έγινε μια εργολαβία για τον καθαρισμό, όμως δυστυχώς δεν καθαρίστηκε και προχθές με τις βροχές έφτασε τα δύο μέτρα(!)», δήλωσε ο Χάρης Κουτσουρόπουλος, με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αδαμόπουλο, να παραδέχεται πως ο καθαρισμός του Άρι, ήταν να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, όμως επειδή δεν κατέστη δυνατό, θα γίνει άμεσα. Ο πρόεδρος της Μικρομάνης, αναφέρθηκε και στη Λιγδού, τον αποστραγγιστικό αύλακα που ξεκινάει βόρεια του αεροδρομίου, περνάει παράλληλα και εκβάλει στον Πάμισο, ο οποίος όπως είπε, επίσης δεν έχει καθαριστεί, παρά σε ένα μικρό τμήμα της και ζήτησε να γίνει άμεσα, ειδικά στο ύψος του αεροδρομίου, για να μην υπάρχει όπως πέρυσι αναστολή της λειτουργίας του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΘΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ 

Κώστας Μιχαλόπουλος

Κώστας Μιχαλόπουλος

Σε καταγγελίες, προέβησαν και οι πρόεδροι της Θουρίας και τους Αγίου Φλώρου, με του θέμα του εθνικού δρόμου και την εμπλοκή του Μορέα, για μια ακόμη φορά στην πρώτη… γραμμή. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον Ξερίλα και το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων», δήλωσε ο πρόεδρος της Θουρίας, Κώστας Μιχαλόπουλος και συνέχισε. «Ξεκινήσαμε να το φτιάξουμε, υπήρξε καταγγελία για τις μελέτες κι έτσι το έργο σταμάτησε! Όμως προχθές, αν έβρεχε άλλα 10 λεπτά, το ρέμα θα έβγαινε στο δρόμο, γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση», τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος, με τον πρόεδρο του Αγίου Φλώρου Θοδωρή Κουρνέτα, να μιλά και αυτός για αδράνεια. «Είναι σημαντικό το θέμα στον κάμπο, όπου υπάρχουν δυο κοίτες, με την παλιά, να μην έχει καθαριστεί ποτέ από τότε που εγκαταλείφτηκε, όμως δυστυχώς, είναι αυτή που δέχεται τα νερά από όλα τα χαντάκια, με αποτέλεσμα να γεμίζει και να πλημμυρίζει τα χτήματα», δήλωσε ο κ. Κουρνέτας, τονίζοντας πως δε φαίνεται κανείς, να έχει την ευθύνη του φράγματος που πνίγει την περιοχή.

Ουσιαστικά μέτρα, ζήτησε από την πλευρά τους και ο δημοτικός σύμβουλος μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, αναφερόμενος και στις περσινές πλημύρες. «Πρέπει να εστιάσουμε στην κόκκινη ζώνη καθώς η Καλαμάτα βρίσκεται ανάμεσα στον ορεινό όγκο και τη θάλασσα και περνάνε αρκετά δίκτυα υπογειοποιημένα κάτω από τα σπίτια μας. Πρέπει να δούμε πως συμπεριφέρεται ο Ξερίλας; Έχει φτάσει σε ανώτατη στάθμη και  ποιος δίνει αυτήν την πληροφορία στους πολίτες; Οι είσοδοι υπόγειων αποδεκτών, σε ποια κατάσταση βρίσκονται; Επίσης, πως είναι το σύστημα του Παμίσου, των αρδευτικών αποστραγγιστικών καναλιών και πως λειτουργεί το Φράγμα;», ανέφερε ο κ. Μπεχράκης, που καταληκτικά αναφέρθηκε στο Νέδοντα, ο οποίος όπως είπε, χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση, καθώς υπάρχει πληροφόρηση ότι οι αναβαθμίδες έχουν χαλάσει.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

adamopoylos

Τα αιτήματα και τις αναφορές των πολιτών, κατέγραψε με προσοχή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος από τα όσα αναφέρθηκαν, καθώς μηδενίζουν όπως είπε την προσπάθεια. «Κάθε μέρα μιλάω με πολλούς προέδρους και ακούω τα αιτήματά τους. Νομίζω ότι κανείς από ‘μας στο Δήμο, δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει και δεν το κάνει! Δε νομίζω να μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι έχουμε μηχανήματα ή χρήματα και δεν τα διαθέτουμε», είπε ο κ, Αδαμόπουλος, που απάντησε αρχικά, στον πρόεδρο της Άνθειας. «Επειδή μιλάμε σχεδόν μέρα παρά μέρα, δε θεωρώ πως είναι έτσι τα πράγματα! Σαφώς υπάρχουν προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί ο Δήμος να τα λύσει, καθώς όπως δεν μπορεί το κράτος να δώσει χρήματα στο Δήμο, έτσι κι ο Δήμος δεν μπορεί να λύσει τα πάντα! Σας κοιτάζω στα μάτια όλους και με ενοχλεί πάρα πολύ να μηδενίζουμε την προσπάθεια, που είναι πάρα πολύ μεγάλη! Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος πρόεδρος που ζήτησε βοήθεια και εμείς να μην τους τη δώσαμε, εφόσον μπορούσαμε! Εννοείται ότι πάρα πολλοί, μας έχουν ζητήσει πράγματα, και δεν τα έχουμε κάνει, γιατί δεν έχουμε τα χρήματα που απαιτούνται! Δυστυχώς όμως, τα πράγματα είναι έτσι! Καταλαβαίνω ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων γκρινιάζουν και φωνάζουν, όμως εμείς που είμαστε οι τελικοί αποδέκτες, τα συγκεντρώνουμε και προσπαθούμε να παρέμβουμε όπου μπορούμε», δήλωσε ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος στάθηκε αρκετές φορές στην προσπάθεια που καταβάλλεται.

Η… ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, χωρείς να υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια από το Δήμο, για να γίνουν όσα πρέπει ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο πλημμύρας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό κι εγώ είμαι ο άνθρωπος που ακούω κάθε μέρα παράπονα από τους συνδημότες μας και θέλω να πω σε όλους πως γίνεται πάρα πολύ μεγάλος αγώνας αλλά δυστυχώς, τα χρήματα δεν επαρκούν.

Περιμένουμε να μας ενημερώσουν, ελπίζω σύντομα, από το κράτος και τον Μορέα για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που πρόκειται να γίνει, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του περιφερειακού δρόμου, ο οποίος δημιούργησε πολλά προβλήματα όσον αφορά στις πλημμύρες», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως η Τεχνική μας Υπηρεσία και η ΔΕΥΑΚ, έχει προσπαθήσει με ίδια μέσα να καθαρίσει αρκετά ρέματα. «Τα κατηγοριοποιήσαμε με βάση την επικινδυνότητά τους και ήδη έχουν καθαριστεί πολλά από αυτά! Θεωρώ ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και για να προλάβω κάποιους που θα παραπονεθούν, τα ρέματα είναι πάρα – πάρα πολλά και ποτέ δε θα είμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε, γιατί δε θέλω να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οφείλουμε όμως, να κάνουμε αυτό που μπορούμε και λίγο παραπάνω να το δώσουμε και ήδη το κάνουμε», είπε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να βοηθούν όσο και όπου μπορούν.

SOS ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ…

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα άλλωστε, έχει να κάνει με τα μη οριοθετημένα ρέματα, με τις διαστάσεις του, πολλές και ποικίλες. «Όλοι φωνάζουν γιατί δεν καθαρίζουμε τα ρέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δε είναι οριοθετημένα! Αυτό, σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουμε από οποιονδήποτε να μας κάνει μήνυση, όπως έγινε από το την αρμόδια για το περιβάλλον υπηρεσία της Περιφέρειας, για τον Ξερίλα. Επίσης, έχουμε προβλήματα με πολλούς ιδιοκτήτες γύρω από τα ρέματα, οι οποίοι ενώ μας λένε πως πολλά ρέματα είναι ακαθάριστα για 20 χρόνια, όταν πάμε να τα καθαρίσουμε, επεμβαίνουν και μας απειλούν πως θα καλέσουν τον εισαγγελέα, αν πάρουμε έστω και ένα κομματάκι από τη γη τους. Όταν λέμε μη οριοθετημένο ρέμα, σημαίνει πως δεν ξέρουμε την ακριβή πορεία του και ειδικά το σύνορο με τον ιδιοκτήτη», δήλωσε ο κ. Αδαμόπουλος που απηύθυνε έκκληση σε όλους να επιτρέπουν να γίνει η δουλειά τους. Από την πλευρά του, εκ μέρους της ΔΕΥΑΚ, ο κ. Μπαζιωτόπουλος είπε πως η επιχείρηση, από το καλοκαίρι, καθαρίζει συστηματικά τις σχάρες, που είναι πάρα πολλές και πως το δίκτυο μέσα στην πόλη και στα χωριά έχει συντηρηθεί σε μεγάλο βαθμό.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σε ετοιμότητα, βρίσκονται ήδη, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίαση τους Συντονιστικού Οργάνου και τα Σώματα Ασφαλείας, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Η Πυροσβεστική είναι έτοιμη να προσφέρει ότι χρειαστεί και για τους δρόμους Καλαμάτα – Σπάρτη και στη Θουρία – Πολιανή που υπάρχουν πτώσεις βράχων», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, αναφερόμενος ειδικά στα έργα στο Νοσοκομείο και τη Θουρία. «Σαν Ένοπλες Δυνάμεις, εμείς ως Πολεμικής Αεροπορίας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην πολιτική προστασία, με ένα στέλεχος επί 24ώρου βάσεως και ειδικά μηχανήματα, καθώς λειτουργούμε βάση του σχεδίου «Ξενοκράτης» και συμβάλλουμε όπου απαιτηθεί», ανέφερε ο Δημήτρης Ξάιδος, με τον ταγματάρχη Γιάννη Μπαλάση, εκπρόσωπο του Στρατοπέδου «Γιαννιτσά», να δηλώνει πως υπάρχει ένα τμήμα 11 ατόμων επί 24ώρου βάσεως για να συνδράμει σε οποιαδήποτε  κατάσταση, όπως έγινε και πέρυσι. «Εμείς, είμαστε όλο τα 24ωρο έξω με περιπολικά και συνεργαζόμαστε με όλους του φορείς, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους εθελοντές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του διευρυμένου Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας Παναγιώτης Γουρνάς και συνέχισε. «Μπορούμε να προσφέρουμε σε επίπεδο επικοινωνίας με τους ασυρμάτους, σε περίπτωση που δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα και επίσης, να συμβάλουμε στη διευκόλυνση της ασφαλούς κυκλοφορίας. Να βοηθήσουμε ΕΚΑΒ ή Πυροσβεστική να απεγκλωβίσουμε ή να απομακρύνουμε κόσμο. Περιπολικά, υπάρχουν σε όλες τις βάρδιες, ενώ επιτηρούμε το δίκτυο διαρκώς και φυσικά προσφέρουμε αστυνόμευση για τη αποφυγή «πλιάτσικου» σε περίπτωση απομάκρυνσης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, με το Νίκο Γιαννουλάτο, εκ μέρους του Λιμενικού να δηλώνει την ετοιμότητα του Σώματος, με περιορισμένη παρακολούθηση από ξηρά και φυσικά σε περίπτωση πλημμυρών, με το πλωτό για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από θαλάσσιες περιοχές.

Leave a Reply