ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 «Υπέρβαση» με το Νίκο Ανδρουλάκη για τη σύγχρονη Κεντροαριστερά!

0

Επί ένα δίμηνο ζήσαμε μια προεκλογική (χαμηλών οφείλουμε να πούμε τόνων, με ευπρέπεια, ενωτικό λόγο και πολιτικό πολιτισμό από όλους τους υποψηφίους) περίοδο για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Από τον ΘΑΝΑΣΗ  ΤΣΑΜΟΥΛΗ

Η διαδικασία του πρώτου γύρου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συμμετοχή κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία της Επιτροπής των υποψηφίων, των εταιρειών δημοσκόπησης, αλλά και των «συστημικών» ΜΜΕ.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, αλλά είναι σημαντικό για να εξηγήσει κανείς τα δρώμενα στην πολιτική σκηνή, είναι η μεταχείριση των υποψηφίων από τα ΜΜΕ και οι «ποσοστώσεις» προβολής που συναρτώνται με τις επιθυμίες της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, που έχει και τον έλεγχο των πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ.

Πλην  μερικών εξαιρέσεων, όπου εκρατούντο τα προσχήματα, είδαμε και διαβάσαμε «συστημικές» παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και υποβάθμιση άλλων που θεωρούνται «αντισυστημικοί» και «άτακτα» παιδιά!

Η «ΦΩΝΗ» από την αρχή της διαδικασίας με αρθρογραφία και σχόλια «διάβασε» με ρεαλισμό και αντικειμενική ματιά το πολιτικό σκηνικό στο χώρο της Κεντροαριστεράς.  Εδειξε ποια είναι η δυναμική των υποψηφίων και ποιο ήταν το πραγματικό δίλημμα των εσωκομματικών εκλογών.  Μάλιστα «πρόβλεψε» με ακρίβεια το «δίδυμο» του Β΄ Γύρου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα της εσωκομματικής διαδικασίας και αναμέτρησης.

Ήταν αναμενομένη η πρωτιά της Φώφης Γεννηματά, «προβλέψιμο» δεν ήταν το ποσοστό της καθώς η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και η αθρόα προσέλευση στην κάλπη φαίνεται να λειτούργησε υπέρ της και σε βάρος των… εξωπασοκικών υποψηφίων!  Έτσι η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. πήρε σημαντικό προβάδισμα «εξαντλώντας» τις δυνάμεις του κομματικού μηχανισμού, που θα πρέπει τώρα να κρατήσει σε εγρήγορση αν θέλει να είναι η τελική νικήτρια στις εκλογές της Κυριακής.

Η δυναμική του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν σαφής, παρ’ ότι υποβαθμιζόταν συνεχώς από δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις των συστημικών ΜΜΕ που τον ξεκίνησαν ως τέταρτο και προκειμένου να μην υποστούν «πατατράκ» τις τελευταίες ημέρες τον έφερναν να παλεύει με Καμίνη και Θεοδωράκη για τη δεύτερη θέση.  Το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό ως προς αυτή την πλευρά με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη να καταλαμβάνει με απόλυτη άνεση και μεγάλη διαφορά την δεύτερη θέση και στις 19 Νοεμβρίου θα αναμετρηθεί με τη Φώφη Γεννηματά για την προεδρία του νέου φορέα!

Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς έδειξε ότι πολιτικά είναι εδώ, ενεργός και με διάθεση συμμετοχής στις πολιτικές εξελίξεις.  Πλειοψηφικά μάλιστα έδειξε να επιθυμεί την ανανέωση και το χτίσιμο του νέου φορέα με πολιτικά υλικά από το μέλλον.

Οι εκλογές του Β΄ γύρου, παρ’ ότι σ’ αυτές μπορούν να συμμετάσχουν μόνοι οι ίδιοι ψηφοφόροι, αποτελούν μια νέα διαδικασία με πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προσθαφαίρεση αριθμών και ποσοστών! Είναι πολιτική διαδικασία από την αρχή, με νέα δεδομένα και ζητούμενα! Σ’ αυτές εκ των πραγμάτων οφείλουν να τεθούν τα πραγματικά πολιτικά ζητήματα του χώρου και το μέλλον της παράταξης που υπερβαίνει μηχανισμούς, προσωπικούς υπολογισμούς και στρατηγικές. Η διαδικασία της Κυριακής οφείλει να απαντήσει στο πολιτικό ζητούμενο που είναι το αύριο της παράταξης και της χώρας με ΑΛΛΑΓΗ γενιάς!

Έτσι τώρα αν κινητοποιηθεί αυτός ο κόσμος στηρίζοντας την πολιτική υπέρβαση που εκφράζει ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούμε να μιλάμε για νέα εποχή στην Κεντροαριστερά, με όρους της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.  Αν ο κομματικός μηχανισμός καταφέρει να ελέγξει τη διαδικασία και στο Β΄ Γύρο, απλά θα έχουμε τη συνέχεια ενός πολιτικού αφηγήματος που έρχεται από το παρελθόν και οι δυνατότητές του θα είναι περιορισμένης εμβέλειας και δυναμικής για την ευρύτερη συσπείρωση του προοδευτικού χώρου.

Σε κάθε περίπτωση το κομμάτι της Κεντροαριστεράς που θέλει τώρα την «υπέρβαση» για ένα θεσμικό κόμμα της νέας εποχής είναι σημαντικό και μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει την Κυριακή και πλειοψηφικό!  Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ότι συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις και έχει την επάρκεια και τη δυναμική να εκφράσει ηγετικά αυτή την πολιτική υπέρβαση με τη στήριξη της νέας γενιάς και της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς.

Οι δεσμεύσεις Ανδρουλάκη για στρατηγική σύγκρουση με τις πολιτικές παθογένειες, τους μηχανισμούς και τα βαρίδια του παρελθόντος αποτελούν εγγύηση για τους πολίτες και την κοινωνία. Μπορεί να μην αρέσουν στις πολιτικές και επιχειρηματικές βαρονίες που κρατούν καθηλωμένη την παράταξη και δέσμια του πελατειακού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και την πολλαπλή κρίση, ωστόσο αποτελούν τη μόνη ελπίδα για φυγή προς τα εμπρός με όραμα και σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμα επιστροφής της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Και τα δύο αυτά μπορούν να συμβούν μόνο με διαφάνεια, αξιολόγηση και αξιοκρατία παντού, ώστε να αποκατασταθεί και η δημοκρατική νομιμότητα, που παραβιάζεται με τα ρουσφέτια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη όσο ποτέ για την Ελλάδα.  Σε αυτά, πρωτίστως, εμπεριέχεται και το πραγματικό πολιτικό  δίλλημα της Κυριακής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται ότι η Κεντροαριστερά έχει τη δυνατότητα, μέσα από ενότητα δράσης και ανανέωση, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή και να συμβάλει θετικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Η δυναμική συμμετοχής και στις εκλογές του Β΄ γύρου θα στείλει πολλαπλά μηνύματα και στην κυβερνητική ετερόκλητη πολιτικά συμμαχία και στην συντηρητική αντιπολίτευση που καραδοκεί απλά για την εναλλαγή στην εξουσία.

Η χώρα χρειάζεται νέα ΑΛΛΑΓΗ σελίδας και πορείας με την πυξίδα «κολλημένη» στο μέλλον και τη νέα γενιά!

Το σύνθημα του Νίκου Ανδρουλάκη από την Καλαμάτα «Ή τώρα ή ποτέ» μπορεί την Κυριακή να λάβει σάρκα και οστά με τη νέα γενιά σε πρώτο πλάνο για μια σύγχρονη Κεντροαριστερά, θεσμική και ευρωπαϊκή, πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Leave a Reply