ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελληνικός «πρωταθλητισμός» στη χρήση αντιβιοτικών!

0

ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟ 2050 ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια θα αποτελούν μέχρι το 2050 την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως από 700.000 που έχουμε σήμερα.

Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής και η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050, συμφωνα με όσα αναφέρθηκαν πρόσφατα στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων με θέμα «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον».

Σε ειδικό φόρουμ που απευθυνόταν στους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), έγινε αναφορά στην πρόσφατη νομοθεσία που αναβαθμίζει την σημασία που έχει ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) με συντονιστικό ρόλο για το νοσοκομειακό φαρμακοποιό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, Δέσποινα Μακριδάκη, «ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των “προστατευομένων” αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και ως ΠΕΦΝΙ στηρίζουμε αυτές τις δράσεις».

Ακόμη επεσήμανε πώς μέσα από την λειτουργία των ΟΕΚΟΧΑ «θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία καταγραφής των καταναλώσεων, ιδιαίτερα των προωθημένων αντιβιοτικών για να προστατευθούν και να ενδυναμωθούν οι ορθές πρακτικές και να υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο των νοσοκομείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο συντονιστής του Φόρουμ, Αντώνης Μαρκογιαννάκης αποκάλυψε πώς έχει μειωθεί η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων, καθώς από την τριετία 85-88 που υπήρχαν νέες εισαγωγές πάνω από 30 αντιβιοτικών, σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών έχει μειωθεί στα 2-3 την τετραετία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία (στοιχεία 2015), όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.

Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ ζητεί την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και της Πολιτείας για την ευαισθητοποίηση και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την συγκράτηση της άσκοπης χρήσης τους.

Leave a Reply