ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«FORUM Γενικής Ιατρικής 2017» στην Καλαμάτα 24-26 Νοεμβρίου από το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

0

 Συνέδριο με τίτλο «Forum Γενικής Ιατρικής», θα διεξαχθεί στις 24 – 26 Νοεμβρίου 2017 στην Καλαμάτα (ξενοδοχείο Horizon Blu), υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Χθες ο υπεύθυνος της Οργάνωσης του Συνεδρίου Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, που είναι και ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), σε συνέντευξη Τύπου εξήγησε ότι η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), που διοργανώνει το Συνέδριο, στοχεύει να συμβάλλει στη χάραξη εθνικών αποτελεσματικών πολιτικών παροχής υπηρεσιών Υγείας, με γνώμονα την αλληλεγγύη και την άμεση απάντηση στις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Στο πλαίσια αυτά, το Ινστιτούτο, με τους Τομείς εργασίας του, επεξεργάζεται και προετοιμάζει την κατάθεση της Εθνικής Πρότασης για την Υγεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μιας σύγχρονης, ρεαλιστικής και ολοκληρωμένης ως προς την προάσπιση της υγείας του Έλληνα πολίτη.

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ

Η ίδρυση του Ινστιτούτου ήταν μια έμπνευση του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου  Δρ. Μ. Βλασταράκου που αναγνώρισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου με συμβουλευτικό ρόλο στον ΠΙΣ.

Ως κύρια ευθύνη το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία οργάνωσης, επεξεργασίας και σύνταξης της Εθνικής Πρότασης για την Υγεία. Έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα, ότι οι λειτουργοί της Υγείας πέρα από πολιτικά χρώματα και συντεχνιακές αγκυλώσεις, θα πρέπει να ομονοήσουν σε μια πρόταση τεχνικά εφαρμόσιμη και ορθολογιστικά σχεδιασμένη προς τα οικονομικά της μεγέθη με όλα τα προβλεπόμενα βέβαια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αφού ολοκληρωθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα την καταθέσει στον Ελληνικό λαό και τα Πολιτικά κόμματα. Αυτή η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει με 14 ομάδες εργασίας που επίσημα ονομάζονται Τομείς που έχουν αναλάβει την ευθύνη της εποπτείας των παρακάτω αντικειμένων:

 • Τομέας Εθνικού Σχεδιασμού Υγείας
 • Τομέας Νοσοκομειακής Περίθαλψης
 • Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
 • Τομέας Δημόσιας Υγείας
 • Τομέας Παιδιατρικής
 • Τομέας Ιατρικής Εκπαίδευσης – Ειδικοτήτων – Επιστημονικών Εταιρειών – Επαγγελματικές Ενώσεις
 • Τομέας Θεραπευτικών – Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων
 • Τομέας Φαρμάκων
 • Τομέας Ψυχικής Υγείας
 • Τομέας Ηλεκτρονικής Υγείας – Διασυνοριακής Περίθαλψης
 • Τομέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων
 • Τομέας Ιατρικού Τουρισμού
 • Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής, Εργασίας και Περιβάλλοντος
 • Τομέας Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης των Ιατρών

Σε κάθε Τομέα συμμετέχουν οι πλέον εξειδικευμένοι επιστήμονες στο αντικείμενο και με την ανάλογη βέβαια εμπειρία.  Οι πρώτες εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα και ο σχεδιασμός ενεργειών έχουν ήδη κατατεθεί και οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου

Παράλληλα και ανεξάρτητα από την λειτουργία των Τομέων, στα πλαίσια της ανάδειξης των προβλημάτων στην άσκηση του λειτουργήματος του Έλληνα γιατρού,  αποφασίστηκε η διενέργεια εκδηλώσεων που θα αφορούν κάθε μια ειδικότητα ξεχωριστά. Στο ελεύθερο αυτό βήμα που θα συντονίζουν οι ειδικοί για το κάθε αντικείμενο, θα προσκαλούνται εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Επιστημονικών φορέων και των Επαγγελματικών Ενώσεων να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ταυτόχρονα θα δίνεται το δικαίωμα σε όσους συμμετέχουν να συνεισφέρουν με την ενεργό τους συμμετοχή στην ολοκλήρωση των προτάσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές ονομάσθηκαν Forum,  επειδή ο όρος αυτός ανταποκρίνεται  καλύτερα στο σχεδιασμό ενός ελεύθερου βήματος, όπου θα περιγραφούν τεκμηριωμένες από την εμπειρία απόψεις που ακολούθως θα τύχουν μιας εποικοδομητικής κριτικής συζήτησης.

Η πρώτη τέτοια εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίγλη Ζαππείου της Αθήνας 15-17 Δεκεμβρίου του 2016 και ήταν το Forum Παθολογίας 2016.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η επόμενη εκδήλωση που διοργανώνεται είναι το FORUM ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2017 που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα και πιο συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Horizon Blue από 24-26 Νοεμβρίου, υπό την Προεδρία του γενικού γραμματέα του Ινστιτούτου, επικούρου καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και με την αιγίδα του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Την ευθύνη του Επιστημονικού Προγράμματος είχαν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Γενικής Ιατρικής  Αν. Μαριόλης και Ευάγ. Φραγκούλης αντίστοιχα, με τη συνεργασία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής  Μποδοσάκη Πρόδρομου Μερκούρη και τον καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης Χρήστου Λιονή.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολύ επίκαιρα μια που και πρόσφατα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της που αφορά την έναρξη λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο γενικός γιατρός είναι ο αντικειμενικός επιστημονικός της στυλοβάτης της και επομένως θα συζητηθεί κατά πόσο στο Ελληνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο ρόλος του Γενικού Ιατρού θα συμβάλλει στην εφαρμογή των αρχών της Διακήρυξης της Alma Ata του Παγκόσμιου Υγείας στη Χώρα μας. Επίσης θα συζητηθούν μέχρι που θα εκτείνονται οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, τον ρόλο του γενικού ιατρού στην πρόληψη καθώς και στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στη καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του. Τα συμβόλαια του οικογενειακού ιατρού, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η σχέση του γενικού ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αποτελούν άλλα θέματα που θα συζητηθούν. Τέλος με την αναφορά του πόσο ο σημαντικός είναι ο ρόλος του στη διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα και στην αναγκαιότητα οργάνωσης και συμμετοχής του γενικού ιατρού σε ερευνητικά προγράμματα θα ολοκληρώσουν τις εργασίες του Συνεδρίου. Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί δορυφορικές διαλέξεις για φάρμακα αιχμής στην θεραπευτική αναπνευστικών νοσημάτων και του σακχαρώδη διαβήτη.

Στον Κατάλογο των προσκεκλημένων ομιλητών συμμετέχουν εκτός από τους υπευθύνους του Επιστημονικού Προγράμματος και Μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ινστιτούτου, συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συνάδελφοι που υπηρετούν σε δομές υγείας στη Μεσσηνία αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, συνάδελφοι του ΕΚΑΒ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας. Με τη συμμετοχή τους οι τόσο ξεχωριστοί επιστήμονες με τις θεσμικές τους θέσεις στον Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας κοσμούν το Forum και ενισχύουν τις προσπάθειες του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ένα συνέδριο που στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός άριστου σχεδιασμού του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί στην Πρωτεύουσα, αλλά στην Περιφέρεια όπου χτυπά η καρδιά της ΠΦΥ και μπορεί να είναι δυνατή η συμμετοχή των λειτουργών της από τα διάσπαρτα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Η πόλη της Καλαμάτας επελέγη γιατί είναι εύκολα προσπελάσιμη και από τους όμορους νομούς της Μεσσηνίας ώστε να γίνει δυνατή η συμμετοχή συναδέλφων και από τους νομούς αυτούς σε επίπεδο Περιφερειακό.

Η εγγραφή και συμμετοχή στις εργασίες του Forum είναι δωρεάν και η παρακολούθηση πάνω από 60% των ωρών του προγράμματος μοριοδοτείται με 15 μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (CME-CPD Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Download (PDF, Unknown)

Leave a Reply