ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πιπίνα Π. Κουμάντου: Η Ελλάδα έχει μέλλον γιατί… δεν είναι όλοι ίδιοι!

0

ΟΡΓΗ, θυμός, απογοήτευση, παραίτηση, όλα αυτά τα συναισθήματα περιγράφονται με μόλις τρεις λέξεις κάθε φορά που σε μια παρέα γίνεται συζήτηση για την σημερινή κατάσταση της χώρας: «‘Όλοι ίδιοι είναι».

Συνήθως η συζήτηση λήγει εκεί, με όλους  να κουνούν το κεφάλι, μη βλέποντας διέξοδο…

Είναι όμως έτσι; Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

ΦΟΡΟΙ – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ: Σήμερα η φορολογία είναι 29% στα κέρδη,  100% είναι η προκαταβολή φόρου, ενώ το αφορολόγητο, που σήμερα είναι 8,6%,  από 1/1/2019 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει να μειωθεί κι άλλο φτάνοντας το 5,6%!  Αντιθέτως, με την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2012 -2014, η φορολογία ήταν 26 % (με συμφωνημένη προοπτική μείωσης στο 15% το 2020!), 55% ήταν η προκαταβολή φόρου, το δε αφορολόγητο ήταν 9,5%. Εδώ δεν είναι όλοι ίδιοι!

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση διότι θα δώσει «κοινωνικό μέρισμα» από το «πλεόνασμα» του προϋπολογισμού.  Όποιος έχει τελειώσει την πρώτη δημοτικού γνωρίζει ότι «πλεόνασμα» είναι αυτό που περισσεύει στην τσέπη κάποιου όταν αυτός έχει  πρώτα τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει τακτοποιήσει καμία από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μιας κυβέρνησης. Χρωστάει στους ιδιώτες 9.7 δις ευρώ, δεν δίνει τριακόσιες χιλιάδες κύριες και επικουρικές συντάξεις , ενώ  με την υπερφορολόγηση των συνεπών και των νοικοκυραίων, έχει «καταφέρει» να πληρώνει μόλις το 19% των φορολογούμενων, το 83% των φόρων! Αντιθέτως η κυβέρνηση Σαμαρά μείωνε σταδιακά τους φόρους (μόνο ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%!), έδινε τις συντάξεις (άμεσα το 85% και εντός έτους το υπόλοιπο)  και πλήρωνε τα ληξιπρόθεσμα στην ιδιωτική οικονομία (παρέλαβε ληξιπρόθεσμα 9,5 δισ. και τα μείωσε μέσα σε ενάμιση έτος στα 3,5 δισ.!). Με όλα αυτά περίσσευαν και 500 εκ (πραγματικό πλεόνασμα), που μοιράστηκε στους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη. Άρα , ούτε στην περίπτωση αυτή  είναι όλοι ίδιοι!

ΟΦΕΙΛΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ:. Το 2010 -2012 οι οφειλές ιδιωτών στο Δημόσιο ήταν 30 δισ. ευρώ. Από το 2012 έως το 2014 (Κυβέρνηση Σαμαρά)  μειώθηκαν σε  μόλις 3 δισ. ευρώ και τέλος το 2015- 2017 εκτοξεύτηκαν στα 40 δισ. ευρώ. Δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση νομίζω εδώ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να ελέγξει την φοροδιαφυγή. Μόνο ξέρει να …κουνάει το δάχτυλο και  τις διάφορες «λίστες», που «κρύβουν φοροφυγάδες» (τους οποίους δεν έκανε καμιά προσπάθεια να συλλάβει…). Είναι προφανές πως  ούτε εδώ είναι όλοι ίδιοι!

ΔΕΗ: Στη χώρα μας το μονοπώλιο της παροχής ενέργειας κατέχει η κρατική ΔΕΗ. Έτσι, αφενός εμείς οι Έλληνες  έχουμε την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη και αφετέρου η χώρα μας καταδικάζεται από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια γιατί, μη επιτρέποντας στους ιδιώτες να παράγουν ρεύμα και να το εμπορεύονται,  νοθεύει τον ανταγωνισμό και πληρώνει πρόστιμα. Η Κυβέρνηση Σαμαρά έκανε τον εξής σχεδιασμό: Θα πουλούσε το 66% του δικτύου σε ιδιώτες αντί τιμήματος 700 εκατ. ευρώ και το 30% των εργοστασίων αντί τιμήματος 1,5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό  και το μονοπώλιο θα καταργούνταν  και χρήματα θα έμπαιναν στον κρατικό κορβανά και σταδιακά μέσω του ανταγωνισμού θα μειώνονταν η τιμή της ενέργειας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πούλησε το σύνολο του δικτύου (όχι μόνο το 66%) αντί  380 εκατ. ευρώ και άφησε όλες τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος να απαξιωθούν τόσο πολύ ώστε, σήμερα πια, δεν εμφανίζονται επενδυτές για αυτά. Εδώ κι αν δεν είναι όλοι ίδιοι!

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ : Ανταγωνιστική είναι μια χώρα όταν μπορεί και στέκεται «αξιοπρεπώς» στην παγκόσμια αγορά. Όταν έχει σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, μειωμένη γραφειοκρατία, ταχύτητα στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, σταθερή φορολογία. Κάθε χρόνο ένας οργανισμός αξιολογεί την ανταγωνιστικότητα όλων των χωρών του κόσμου και ενημερώνει έτσι σε ποια χώρα μπορούν να κατευθυνθούν οι επενδύσεις. Το 2012 η Ελλάδα βρισκόταν στην 101η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (μαζί με χώρες της Αφρικής) μέχρι το 2014 η Κυβέρνηση Σαμαρά την εκτίναξε στην 61η θέση, αυξάνοντας κατακόρυφα την αξιοπιστία της και τις προοπτικές ανάπτυξης. Μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την έκανε να υποχωρήσει 10 θέσεις και συνεχίζουμε…. Βλέπετε πως ούτε εδώ είναι όλοι ίδιοι.

Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν τόση σχέση μεταξύ τους όσο έναν αθλητής του άλματος εις ύψος, με έναν αθλητή των… καταδύσεων. Δηλαδή καμία. Η πρώτη έκανε άλματα και η δεύτερη πραγματοποίησε βουτιά, από την οποία μάλιστα δεν έχει καταφέρει να αναδυθεί ακόμη.

Έτσι, η αντίδραση – απάντηση στο απογοητευμένο «όλοι ίδιοι είναι» είναι το : «Όχι. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Η Ελλάδα έχει μέλλον με Κυβέρνηση ΝΔ»!

Leave a Reply