ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία της βίας κατά των γυναικών και στη Μεσσηνία!

0

ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Μπορεί το κτίριο της Βουλής να έχει… φορέσει σήμερα τα πορτοκαλί του, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, όμως η καθημερινότητα και η ζωή των γυναικών αυτών, παραμένει μαύρη, καθώς δύσκολα μπορούν να… ξεφύγουν και να πάρουν ανάσα από το τοξικό περιβάλλον στο οποίο, υποτίθεται πως ζουν, παλεύοντας καθημερινά για την επιβίωση!

Μόνο στη Μεσσηνία, με επίκεντρο την Καλαμάτα, αλλά και κάποιες λίγες περιπτώσεις από τη γειτονική Λακωνία, η οποία επίσης εξυπηρετείται από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν βρει καταφύγιο 243(!) γυναίκες, θύματα κυρίως, ενδοοικογενειακής βίας!

Η κρίση κυρίως και οι λάθος επιλογές, δίνουν αυξητική… χροιά στο σοβαρό αυτό πρόβλημα με τον φόβο να «φυλακίζει» τις γυναίκες, καθώς πάρα πολλές ακόμη, δεν τολμούν ακόμη να μιλήσουν!

ΘΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Πρώτη με διαφορά, είναι η ενδοοικογενειακή βία, η βία πίσω από τις κλειστές πόρτες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και πολλαπλές διακρίσεις», δήλωσε απαντώντας στη «Φ»,

η ψυχολόγος του Κέντρου Δήμητρα Μιχαλοπούλου, τονίζοντας πως ειδικά την περίοδο των γιορτών, οι κλήσεις που δέχονται είναι πάρα πολλές και πως από όλον αυτόν το φαύλο κύκλο, δεν μένουν έξω τα παιδιά! «Συνήθως, είναι μάρτυρες της βίας που δέχεται η μητέρα, ενώ πολλές φορές, ένας θύτης, κακοποιεί τα παιδιά με στόχο να προκαλέσει δευτερογενώς, ψυχολογική βία στη γυναίκα! Προσπαθούμε να τις ενδυναμώσουμε και να τις ενημερώσουμε γύρω από τα δικαιώματά τους, καθώς υπάρχει Νόμος και μπορεί να τις προστατεύσει», δήλωσε η κα Μιχαλοπούλου, τονίζοντας παράλληλα πως βασικός στόχος του Κέντρου, είναι η προαγωγή του υγιούς προτύπου ανάμεσα στα δύο φύλα. Στο Κέντρο που αποτελεί υπηρεσία πρώτης γραμμής, εξειδικευμένη πληροφόρηση και ενημέρωση, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής, νομικής αλλά και εργασιακής συμβουλευτικής και πολλές δράσεις. Μια από αυτές, ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί ως την 1η Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας.

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ- ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση έργων που επιμελήθηκαν 10 από τις γυναίκες που βοηθήθηκαν από το Κέντρο. «Το Κέντρο μας, λειτουργεί εκτός από την ψυχολόγο, με μια κοινωνιολόγο και μια κοινωνική λειτουργό», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στην έκθεση με τα έργα των 10 γυναικών, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του Εικαστικού Εργαστηρίου, που προσέφεραν εθελοντικά εργασία, για δύο μήνες. Κάλεσμα, απηύθυνε και η κοινωνιολόγος Βασιλική – Σοφία Κατσίποδα, τονίζοντας πως οι γυναίκες αυτές ήρθαν μέσω του Κέντρου πρώτη φορά σε επαφή με τη ζωγραφική. «Το Κέντρο Συμβουλευτικής θέλοντας να τιμήσει την ημέρα αυτή, διοργανώνει έκθεση με θέμα «Δημιουργώ ενάντια τη βία», η οποία είναι επισκέψιμη από τις 9 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα, μέχρι τις 8 το βράδυ», ανέφερε η κοινωνιολόγος, επισημαίνοντας πως η διεπιστημονική ομάδα, θα βρίσκεται εκεί να ενημερώσει το κοινό.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply