ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ψαλίδι» 401 εκατ. ευρώ το 2018 στους θεσμοθετημένους πόρους των Περιφερειών

0

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΖΗΤΕΙ Η ΕΝΠΕ

Κατά 401 εκατομμύρια ευρώ υπολείπεται των θεσμοθετημένων – με βάση το Νόμο 3852/2010 (γνωστός ως πρόγραμμα «Καλλικράτης») – πόρων των Περιφερειών η χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό του 2018.

Συγκεκριμένα, ενώ στις Περιφέρειες με βάση το Νόμο 3852/2010 αναλογεί χρηματοδότηση 1 δισ. 139 εκατ. ευρώ, ήτοι 505,9 εκατ. από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Εισοδήματος (το 4,2% των 12 δισ. 47 εκατ. ευρώ) και 633,8 εκατ. ευρώ από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (το 4% των 15 δισ. 848 εκατ. ευρώ), από τον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται χρηματοδότησή τους με μόλις 738 εκατ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Κι αυτά, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν καθώς στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών παρατηρείται το φαινόμενο οι αποδόσεις στις Περιφέρειες να είναι μικρότερες των προβλέψεων, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, με το εξής πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων:

  • Την απόδοση στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό του 2018 του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, ήτοι 1 δισεκατομμυρίου 139 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και των παρακρατηθέντων πόρων (διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων – αποδοθέντων πόρων) από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών.
  • Την χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών των Περιφερειών, που έχει σταματήσει την τελευταία 5ετία από το Υπουργείο Εσωτερικών αν και προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΧΑΡΙΤΣΗ ΜΕ ΠΔΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών όπου συζητήθηκε το θέμα του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών για το έτος 2018,  ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ Κώστας Αγοραστός και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή.

Στη συζήτηση  που έγινε για τις ανάγκες των Περιφερειών και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επιβεβαιώθηκε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η συνέχιση της στήριξης προς τις Περιφέρειες, με ανάλογη χρηματοδότηση όπως τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του υπουργείου.

Με βάση τον προϋπολογισμό του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ οι πόροι που θα κατευθυνθούν στις Περιφέρειες συμπεριλαμβανομένων αυτών για έκτακτες καταστάσεις ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, με προοπτική να αυξηθούν σημαντικά  σύμφωνα με την εξέλιξη των αναγκών. Σημειώνεται για το 2019 με βάση το εγκεκριμένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξάνεται κατά 55% δηλαδή από 1 δισ. ευρώ θα φτάσει στο 1,55 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΝ.Π.Ε. δήλωσαν ότι «επιβεβαιώνεται η συνεχής στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση και του γενικού γραμματέα Παναγιώτη Κορκολή προς τις Περιφέρειες».

 

Leave a Reply