ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απατεώνες θησαύριζαν νοθεύοντας ηλιέλαιο που πωλούσαν ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας ή Κρήτης!!!

0

ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Καίριο πλήγμα, στη δυσφήμιση του μεσσηνιακού παρθένου ελαιολάδου, κατέφερε η Οικονομική Αστυνομία Βορείου Ελλάδος, η οποία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που νόθευε ηλιέλαια και τα πουλούσε σε διάφορες χώρες, αλλά και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας ως ελαιόλαδο Καλαμάτας ή Κρήτης. Οι 7 απατεώνες,  που συνελήφθησαν ύστερα από έρευνα στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, προμηθεύονταν ηλιέλαιο από 52 άτομα που μαζί με ένα ακόμη μέλος της σπείρας αναζητούνται και προέβαιναν στη νοθεία, σε εργοστάσιο που διατηρούσαν στη Λάρισα. Τέσσερις από αυτούς μάλιστα, ήταν ιδιοκτήτες δύο εταιρειών εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπήρχε φυσική παρουσία.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ -ΚΑΙ- ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣΜΕΙΞΕΙΣ

Σχεδόν τρία χρόνια τώρα, τα μέλη της οργάνωσης, θησαύριζαν πουλώντας …άνθρακες, για θησαυρό, καθώς πρόσθεταν χρωστικές ουσίες στο προϊόν, για να μοιάζει στην όψη και το χρώμα με λάδι ελιάς, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη φήμη του ελαιολάδου της Μεσσηνίας και της Κρήτης, το οποίο υποτίθεται πως πουλούσαν, αλλά και την υγεία των καταναλωτών, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops», μιας από όσες χρησιμοποιούνταν,  το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο, το χαρακτήρισε νοθευμένο και μη ασφαλές, πιστοποιώντας το, ως «επιβλαβές για την υγεία».

Η ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η… ΓΕΡΗ ’ΚΟΝΟΜΑ!

Προφανώς, όποιος κατανάλωνε αυτό το λάδι, ειδικά αν δεν είχε προηγούμενη υγιή… εμπειρία, θα έμενε με τις χειρότερες των εντυπώσεων για το ελαιόλαδο, το οποίο οι απατεώνες, πουλούσαν σχεδόν παντού, καθώς μόνο μέσα σε λίγες ημέρες, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι και την ημέρα της σύλληψης, την περασμένη Παρασκευή, εξήγαγαν στη Γερμανία και από εκεί, σε πολλές πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, 100.000 λίτρα επικίνδυνα νοθευμένου προϊόντος, κερδίζοντας παράνομα 200.000 ευρώ!

Οι απατεώνες, διένειμαν επίσης το νοθευμένο λάδι σε καταστήματα της χώρας και ειδικά, εστιατόρια, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ και σούπερ μάρκετς, λιανοπωλητές, που το μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο, αλλά και σε… γνωστούς, σε μεμονωμένους πελάτες για ιδία χρήση.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΩΝΥΜΙΕΣ

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης, προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση, έχει διακινήσει έλαια με έξι συνολικά επωνυμίες και  συγκεκριμένα «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Eleonas» «Creta drops» και «Elias drops», χρησιμοποιώντας την ένδειξη «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και αναγραφή των υποτιθέμενων ιδιοτήτων του, στις ετικέτες στους πλαστικούς ή μεταλλικούς τενεκέδες διαφόρων μεγεθών, με τους οποίους και προωθούσαν το προϊόν.

100.000 ΛΙΤΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ 19.200 ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ… ΣΚΑΡΙΑ!

Εκτός από τα 100.000 που πούλησαν σε λίγες ημέρες και όσα έχουν παράνομα διαθέσει, μέσα στα τρία σχεδόν χρόνια, θησαυρίζοντας… στο εργοστάσιο της Λάρισας, βρέθηκαν 19.200 λίτρα ηλιελαίου, με τα περισσότερα, έτοιμα για… εξαγωγή στη Γερμανία, σε πεντόλιτρους τενεκέδες. Παράλληλα, βρέθηκαν συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση ελαίων, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης και πολλά παραστατικά, των οποίων η γνησιότητα και η νομιμότητα ερευνάται. Τα 19.270 λίτρα ελαίου δεσμεύτηκαν από το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ε.Φ.Ε.Τ., ενώ από την εξέταση των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψαν ως μη κανονικά, δηλαδή νοθευμένα. Από την έρευνα στο σπίτι ηγετικού μέλους της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων για την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα επίσης, ερευνάται και χρηματικό ποσό. Επιπλέον, στην κατοχή συλληφθείσας, επίσης ηγετικού μέλους, μετά την είσοδό της στη χώρα μας από τη Γερμανία, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 12.450 ευρώ, προερχόμενο από την πώληση ελαίων στο εξωτερικό, ενώ κατασχέθηκαν 6 αυτοκίνητα και 2 περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα, ως μέσα τέλεσης της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για  τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κπλ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κλπ. διατάξεων, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων, οδηγήθηκαν την Κυριακή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.

Leave a Reply