ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαρώνουν οι απάτες μέσω τηλεφώνων και Διαδικτύου με πολλά περιστατικά και στη Μεσσηνία

0

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αμέτρητα είναι τις τελευταίες ημέρες τα τηλεφωνήματα επιτήδειων σε ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι κατά τη γνωστή μέθοδο, προσπαθούν να αποσπάσουν όσα χρήματα μπορούν, προφασιζόμενοι πως κάποιος δικός τους άνθρωπος κινδυνεύει.

Τα σταθερά τηλέφωνα μεγάλων ανθρώπων στη Μεσσηνία και ειδικά στην Καλαμάτα, έχουν πάρει… φωτιά, με τους απατεώνες να ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και οι ίδιοι μπορεί να μεσολαβήσουν για να ξεμπερδέψουν! Μόνο στην Καλαμάτα, σε μια μόλις ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Φ» και καταγγελίες που έγιναν στην εφημερίδα μας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, επιτήδειοι αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν δύο γυναίκες και έναν άνδρα, οι οποίοι ήταν ενημερωμένοι από τους οικείους τους και τελικά, έκλεισαν το τηλέφωνο και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Σε μια μάλιστα περίπτωση, η ηλικιωμένη, είχε δίπλα της την κόρη της, η οποία δήθεν είχε προκαλέσει τροχαίο, χωρίς ωστόσο καν να οδηγεί… Οι κλήσεις αυτές φυσικά, γίνονται με απόκρυψη αριθμού, οι οποίοι για να εντοπιστούν, χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση. Η Αστυνομία, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση νέας ανακοίνωσης, με την οποία ενημερώνει τους πολίτες και ειδικά τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν, τονίζοντας πως δεν πρέπει να εμπιστεύονται κανέναν, αν δε διασταυρώσουν πριν την πληροφορία, ενώ ειδική αναφορά, γίνεται και σε ένα νέο… φρούτο της εποχής, τις ηλεκτρονικές απάτες.

ΣΤΑ… ΦΟΡΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ  ΑΠΑΤΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, επισημαίνει πως το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινούνται απατηλά – παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα σε διαδικτυακή εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων.

Στα μηνύματα αυτά, προτρέπονται οι χρήστες να ακολουθήσουν διαδικτυακούς συνδέσμους, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις για να κερδίσουν δήθεν δωροεπιταγή, προερχόμενη από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων – σουπερμάρκετ. Στη συνέχεια, καλούνται να διαδώσουν τον απατηλό διαγωνισμό σε επαφές τους στα κοινωνικά δίκτυα, συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση του φαινόμενου και να καταχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως διευθύνσεις και προσωπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά, παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιριών, ενώ παράλληλα η κοινοποίηση τους σε δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιου είδους μηνύματα στο διαδίκτυο, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους.

Επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, να αποστείλουν  προσωπικά τους δεδομένα προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για  κακόβουλους σκοπούς.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Μην ανταποκρίνεστε σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και μη συμμετέχετε σε αντίστοιχους διαγωνισμούς.
  • Μην αποστέλλετε σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.
  • Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.
  • Μην καταχωρείτε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας σε διαδικτυακό τόπο εάν προηγουμένως δεν έχετε διαβάσει προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις. Επισημαίνεται ότι διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις, ενδέχεται να συνοδεύουν συνδρομητικές υπηρεσίες.
  • Διαβάζετε προσεκτικά όλους τους όρους της διαφημιστικής καταχώρησης και ελέγχετε εάν αφορά συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από ένα SMS κ.λπ.
  • Η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο μήνυμα).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής για «έξυπνα» τηλέφωνα, με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID και μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @ cyberalertGR

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply