ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Φιλί ζωής» για Δήμους και Περιφέρειες με… δανεικά για σημαντικά έργα υποδομών!

0

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

xaritshs-skourleths

Zωτικής σημασίας ανάσα για τους Δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα, ακόμη και βιωσιμότητας, μετά την μείωση πόρων, αλλά και για τις Περιφέρειες, αναμένεται να παράσχει η άμεση χρηματοδότηση στους ΟΤΑ, για υλοποίηση έργων σε τομείς που έχουν καταγραφεί μεγάλες ανάγκες, από δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα. Στα προγράμματα αυτά, που θα υλοποιηθούν μέσα στον ερχόμενο χρόνο, αναφέρθηκαν σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας πως θα υλοποιηθούν εντός του 2018 από τα δύο υπουργεία με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΟ και Δ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 500 εκατ. ευρώ και υπάρχει προοπτική σε βάθος πενταετίας να ανέλθει έως και τα 2 δισ. ευρώ.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Το πρώτο πρόγραμμα, αφορά στη χρηματοδότηση έργων στους δήμους και τις περιφέρειες, (με έμφαση στους πρώτους), στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας. Το δεύτερο, θα προορίζεται για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων, όπως εξήγησαν τα δύο κυβερνητικά στελέχη.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

«Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε κάνει μια τοποθέτηση, μια δέσμευση. Είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός μείωσης των πόρων που προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού, που συζητείται αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνει αυτή τη δέσμευση», ανέφερε αρχικά ο Πάνος Σκουρλέτης, που στάθηκε στα των προγραμμάτων. «Τα δυο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ενεργοποιούνται το 2018, έχουν σα στόχευση τη στήριξη των Δήμων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης έργων στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ -γνωρίζετε ότι εκκρεμούν πρόστιμα γύρω από αυτό το θέμα- και στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο έχει σκοπό να δράσει συμπληρωματικά σε ήδη υφιστάμενα, ή σε έργα που ήδη υλοποιούνται από τις Περιφέρειες, προφανώς με την αρωγή και με βάση και τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομίας. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα αξιοποιώντας χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, να κατευθύνουμε έργα προς αυτούς τους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, με τον Μεσσήνιο αναπληρωτή Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση να τονίζει πως η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά από τη βαθιά κρίση των τελευταίων οκτώ ετών, περνάει μέσα από την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών τους εκπροσωπήσεων, που είναι οι Δήμοι.

«Οι παρεμβάσεις αυτές θα έλεγα ότι χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: η μία αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης, της ενίσχυσης δηλαδή των Δήμων σε χρηματοδοτικούς πόρους για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προκλήσεων και βεβαίως η υποστήριξη των Δήμων σε επίπεδο τεχνικής συνδρομής σε επίπεδο ενίσχυσης της διαχειριστικής, επιχειρησιακής τεχνικής τους επάρκειας. Αυτό έχει να κάνει βεβαίως σε πολύ σημαντικό βαθμό με το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια και με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι επωμίστηκαν σημαντικές αρμοδιότητες και καθήκοντα, χωρίς όμως πολλές φορές αυτά να συνοδεύονται και από την αντίστοιχη υποστήριξη σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο.

Αυτή η κατάσταση βεβαίως παροξύνθηκε μέσα στην κρίση και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όπως πολλές φορές και από τους ίδιους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης αποτυπώνεται στις παρεμβάσεις τους, η κατάσταση χρίζει πολύ σημαντικής και στοχευμένης παρέμβασης για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Ο δικός μας στόχος είναι αυτή την πραγματικότητα να την αλλάξουμε  αποφασιστικά και αυτό το κάνουμε τόσο με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αξιοποιούμε προς όφελος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και με τα νέα εργαλεία παροχής αυτής της τεχνικής θεσμικής υποστήριξης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος στάθηκε εκτενώς στο νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο επίσης, ποντάρουν οι Δήμοι κυρίως, για την ανάπτυξή τους.

Leave a Reply