ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάνουν «θραύση» σε Ελλάδα και Κύπρο τα πλαστά φάρμακα μέσω Διαδικτύου!

0

ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οργιάζει η αγορά πλαστών φαρμάκων από το διαδίκτυο και έχει στηθεί στη χώρα μας διαχρονικός χορός εκατομμυρίων ευρώ και είναι τεράστια τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου, ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Το τεράστιο αυτό θέμα θίγει με πρόσφατη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής άντλησε στοιχεία από το 17o Συνέδριο-Έκθεση PHARMA point, που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης.

Συγκεκριμένα, τα πλαστά αυτά φάρμακα δεν είναι μόνο τα γνωστά και ως «lifestyle», δηλαδή σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία, την αλωπεκία, την παχυσαρκία κοκ, αλλά οι λαθρέμποροι διακινούν μέσω διαδικτύου και φάρμακα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες, όπως μαλάρια και φυματίωση, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο, ακόμη και για έναν επαγγελματία, να ξεχωρίσει μόνο από τη συσκευασία πότε ένα φάρμακο είναι πλαστό.

ΚΑΝΟΥΝ «ΘΡΑΥΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ «ΠΡΩΤΙΑ» ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟ

Ας σημειωθεί ότι, για τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συνολικό κόστος από την παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων αναλογεί κατά μέσο όρο στο 4,4% των συνολικών πωλήσεων, το οποίο μεταφράζεται σε 10,2 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που καταλήγει στις τσέπες των λαθρεμπόρων. Το ποσοστό αυτό διαφέρει μεταξύ των χωρών, ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τελωνεία και επιχειρήσεις εντοπισμού παράνομων φαρμάκων, εκτοξεύεται στο 12% για την Ελλάδα και στο 10% για την Κύπρο.

Το ερώτημα που απευθύνει ο Νίκος Νικολόπουλος στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο είναι το ακόλουθο:

  • Ποια μέτρα θα πάρετε, ώστε να εξαλείψετε την παράνομη και επικίνδυνη αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο;

 

Leave a Reply