ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με εντάσεις και την απλή αναλογική στο… επίκεντρο ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου των δημάρχων!

0

9.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

Με ενός λεπτού σιγή, για τα θύματα από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, ξεκίνησε χθες το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στα Ιωάννινα. Στο συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, παρευρέθησαν οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, βουλευτές, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης, αντιπρόσωποι από τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της Κύπρου, καθώς και αιρετοί από όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του έστειλε το μήνυμα, «να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή», ενώ επισήμανε πως το συνέδριο θα αποτελέσει την ευκαιρία να προβληθούν οι πολιτικές θέσεις και προτάσεις, καθώς και το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Δήμοι. «Το Συνέδριο θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για να χτιστεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ισχυρούς Δήμους και τους πολίτες πρωταγωνιστές. Οι δήμαρχοι συζητούν για όλα αυτά που ενώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού καθώς ο «εχθρός»  βρίσκεται έξω από το θεσμό. Οι Δήμοι είναι ανάγκη να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χρήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να έχουν αποφασιστικό ρόλο, στο σχεδιασμό των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε είναι ΕΣΠΑ, είτε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, τάχθηκε στο πλευρό των δανειοληπτών, με αφορμή εξελίξεις στο θέμα των πλειστηριασμών.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ… ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

Παρών στο συνέδριο και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) Κ. Αγοραστός, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από ερωτηματολόγιο που έχει μοιραστεί στους συνέδρους με το οποίο καλούνταν να απαντήσουν στο ερώτημα αν πρέπει να καταργηθούν οι Περιφέρειες. «Εγώ ερωτηματολόγια δε μοιράζω, αλλά ακόμη κι αν μοιράζω δεν θα έβαζα μέσα ερώτημα να καταργηθούν οι Δήμοι», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την άποψη της ΕΝΠΕ για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Στη συνέχεια, παρά τις αιχμές, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έσπευσε να αγκαλιάσει τον πρόεδρο το Γ. Πατούλη, ενώ ανέδειξε την αναγκαιότητα για «καθαρή» έξοδο της Αυτοδιοίκησης και μέσω αυτής της Ελληνικής Κοινωνίας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους. «Η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση είναι στην ουσία μια αναμέτρηση του κεντρικού κράτους με τον κακό εαυτό του, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του. Είναι μια αναμέτρηση με την κεντρική γραφειοκρατία και τις ανασφάλειές της. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση και τους παριστάμενους αρμόδιους υπουργούς είναι ένα: τολμείστε», προέτρεψε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και σημειώνοντας με έμφαση πως το επόμενο βήμα, πρέπει να είναι η μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση. «Τολμείστε να καταργήσετε το μακρύ χέρι του κράτους, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε αλλά συνεπάγονται πρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό και επιπλέον, μη χρειαζούμενη, γραφειοκρατία. Ας σταματήσει πλέον η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα να είναι ο «φτωχός συγγενής». Δείτε τι συμβαίνει στις ώριμες δημοκρατίες και τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του πλανήτη», υπογράμμισε ο  Κ. Αγοραστός, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου («Αλλάζουμε το κράτος»), τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, όπως και το κεντρικό κράτος,  χρειάζεται σήμερα ριζικές μεταρρυθμίσεις.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ  ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ!

Το θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις κατά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη,  με μερίδα των συνέδρων με επικεφαλής τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, να αποχωρεί από το χώρο του συνεδρίου! Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως ήρθε η ώρα του ΑΣΕΠ για σχεδόν 9.000 προσλήψεις στους Δήμους, εξαγγέλλοντας τη σταδιακή κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Στις δυσκολίες που συνάντησε με τους θεσμούς, στο θέμα των 8.845 μόνιμων προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων αναφέρθηκε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως αρχικά, οι «Θεσμοί» δεν είχαν δώσει την συγκατάθεσή τους για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προσλήψεων από τον κανόνα 1 προς 4, κάτι που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

Από την πλευρά της, η ΝΔ μέσω του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, εξέφρασε τη δέσμευση για κατάργηση της απλής αναλογικής και επαναφορά του σημερινού εκλογικού συστήματος, στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. «Είναι σαφέστατη η δέσμευση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη: Μία από τις πρώτες ρυθμίσεις που θα κάνουμε είναι ανατρέψουμε αυτό το σύστημα και να επαναφέρουμε το σημερινό σύστημα που εξασφαλίζει τη σταθερότητα στη διακυβέρνηση των δήμων», δήλωσε χαρακτηριστικά,  ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply