ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης – σπονδή για τα ελληνικά χωριά, την ιστορία και τις παραδόσεις: Ο Εμφύλιος Πόλεμος και όσα ακολούθησαν στην Αυλώνα μέχρι τη μεταπολίτευση!

0
ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάσαμε εν εκτάσει ρεπορτάζ από την εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων του Αυλωνίτη Αμβροσίου Καρατζά «Με το τσιαλούμι του κασμά» και «Μούτσης, ο πρίγκιπας του “Βαρικού”», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ηλιούπολης.

Η εκδήλωση με σημαντικούς ομιλητές και παρεμβάσεις σημείωσε πρωτοφανή για εκδήλωση παρουσίασης βιβλίων επιτυχία και συμμετοχή, κάτι που πρωτίστως χαιρετίστηκε από τον οικοδεσπότη, Μεσσήνιο δήμαρχο της Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασσόπουλο.

Την παρουσίαση των ομιλητών και το συντονισμό της εκδήλωσης, είχε ο εκδότης της «Φ» Θαν. Τσαμούλης, ο οποίος έχει γράψει και τους προλόγους των δύο βιβλίων, που κυκλοφορούν (και στη Μεσσηνία) από τις εκδόσεις «ΚΗΦΙΣΙΑ», που εκπροσωπήθηκαν στο πάνελ ομιλητών με την Ερικα Αθανασίου.

Σήμερα θα δημοσιεύσουμε την ομιλία του συγγραφέα Αμβροσίου Καρατζά από την οποία προκύπτει μια εξαιρετικά σημαντική είδηση. Πρόκειται για την προαναγγελία της είδησης ότι η επόμενη συγγραφική δουλειά του αφορά την ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αυλώνα Τριφυλίας την περίοδο από το 1941-1974, με κέντρο βάρους του τα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949. Πρόκειται, όπως είπε ο Αμβρόσιος για μια πολύχρονη έρευνα με σημαντικά στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και φωτίζονται πολλές σκοτεινές πτυχές εκείνης της εφιαλτικής περιόδου, η οποία δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί στην πατρίδα μας.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ

«Κυρίες και κύριοι,  Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι

Η σημερινή μέρα είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες της ζωής μου. Σήμερα προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο και την παρουσία τόσων πολλών συγγενών και φίλων η κυκλοφορία των δύο βιβλίων μου  που σας παρουσίασαν οι φίλοι ομιλητές.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Δήμαρχό της Ηλιούπολης, τον δήμαρχό μας, κύριο Βασίλη Βαλασόπουλο  για την πρωτοβουλία και την φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης καθώς και   όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και βρισκόσαστε σήμερα εδώ.

Στο περιεχόμενο και το μήνυμα των  βιβλίων μου αναφέρθηκαν αναλυτικά οι ομιλητές. Εγώ δυο λόγια θα αναφέρω μόνο από το καθένα. Διαβάζοντας οι αναγνώστες το βιβλίο «Με το τσιαλούμι του κασμά»,«Είμαι σίγουρος ότι οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν το παρελθόν τους και οι νεότεροι θα βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι προγονοί τους». Ενώ διαβάζοντας το βιβλίο ΄΄ΜΟΥΤΣΗΣ ο ΄πρίγκιπας΄ του Βαρικού΄΄,«θα διαπιστώσουν ότι ακόμα και στην εποχή μας  υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που ανιδιοτελώς προσφέρουν στην κοινωνία και θυσιάζονται υπέρ των ανθρωπίνων αξιών.»

Και τα δύο βιβλία αναφέρονται σε γεγονότα και καταστάσεις που έλαβαν χώρα σε ένα μικρό ορεινό χωριό της πατρίδας μας, στην Αυλώνα Τριφυλίας όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Από το 1957 είχα το προνόμιο, σε σχέση με τα άλλα παιδιά του χωριού, να βλέπω τον πατέρα μου να γράφει και να δημοσιεύει κείμενα, κυρίως,  στη  τότε εκδιδόμενη τοπική  εφημερίδα «Τριφυλιακό Βήμα» και να προβάλει ζητήματα και θέματα του χωριού μας  και της αγροτιάς. Διάβασα σχεδόν με την έκδοσή τους τα βιβλία του Αυλωνίτη συγγραφέα και εκδότη Γιάννη Παπαγεωργίου, όπου το περιεχόμενο των περισσοτέρων έχουν πηγή έμπνευσης την Αυλώνα, και με τον οποίο αργότερα και μέχρι το τέλος της ζωής του είχα πολύ καλή φιλική σχέση. Παρακολούθησα όλη την συγκέντρωση και την επεξεργασία των στοιχείων από τον  γιατρό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, όταν ετοίμαζε την έκδοση των βιβλίων του «ΚΑΡΑΜΟΥΣΤΑΦΑ – ΤΡΟΥΚΑΚΙ – ΣΚΛΑΒΕΪΚΑ, Ιστορία Λαογραφία» και «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ», καθώς και τον αδελφό του Γιαννάκη Κανελλόπουλο όταν έγραφε το βιβλίο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, 35 Χρόνια Λειτουργείας». Ακολούθησε  το βιβλίο του Γιάννη Γεωργακά «ΓΕΩΡΓΑΚΑΣ, η Ιστορία μιας ζωής, ΜΙΝΙΟΝ, η Ιστορία ενός καταστήματος», με πολλές αναφορές στην Αυλώνα. Αργότερα ακολούθησαν τα βιβλία του Αυλωνίτη επίσης συγγραφέα-λαογράφου Δημητρίου Κολέτσου, που μας τιμά σήμερα με την συμμετοχή του και την  ομιλία του στην εκδήλωση αυτή, του οποίου η θεματολογία έχει ως πηγή την Αυλώνα και την γύρω περιοχή.

Όλοι αυτοί με επηρέασαν και έμμεσα με παρακίνησαν και στο να ασχοληθώ με  την συγγραφή αλλά και ως προς το αντικείμενο της συγγραφικής μου προσπάθειας, δηλαδή την Αυλώνα και την ιστορία της.

Η δική μου γενιά, όπως και οι προηγούμενες της ελληνικής υπαίθρου είναι μια ταλαιπωρημένη γενιά. Πέρασε με στερήσεις και βάσανα την τρυφερή παιδική ηλικία, την μετεμφυλιακή δεκαετία του 1950, όπου η πατρίδα εξουθενωμένη από τους πολέμους ελάχιστα μπόρεσε να μας προσφέρει, και έτσι απέκτησε βιώματα και παραστάσεις που παραμένουν ανεξίτηλες στην μνήμη μας.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε γεννηθεί σε χωριά και έχετε ιδία άποψη για την  παραγωγική δυνατότητα και την οικονομική συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία μέχρι την δεκαετία του 1960-70. Δυστυχώς από τότε και μετά η παραγωγική μηχανή των ορεινών χωριών προοδευτικά έπαψε να λειτουργεί λόγω της μεγάλης μετανάστευσης, της απώλειας ανταγωνιστικότητας, και του ανοίγματος των οικονομικών συνόρων. Για τους ιδίους λόγους έχουν γίνει μη ανταγωνιστικές  πλέον και οι καλλιέργειες των πεδινών περιοχών, και η εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Και διερωτάται κανείς: Ποιο θα είναι το μέλλον των χωριών της πατρίδας μας; Θα γίνουν τόποι κατοικίας των συνταξιούχων; Θα γίνουν βοσκοτόπια; Θα εγκαταλειφθούν; Όμως, πού θα πάει, ο χρόνος και η μεγάλη αναπροσαρμογή που είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως και στην ελληνική κοινωνία θα δώσουν τη λύση, και πού ξέρετε, ίσως η άλλοτε εύφορη γη των προγόνων μας να ξαναγίνει χρήσιμη και αποδοτική για άλλους τομείς.

   Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι,

Ό,τι έχω γράψει μέχρι σήμερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, έχουν ως αντικείμενο, κυρίως, το χωριό μας την Αυλώνα. Το επόμενο βιβλίο μου, αν είμαστε καλά, θα αναφέρεται στην ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αυλώνα την περίοδο 1941-1974 με κέντρο βάρους τα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949. Είναι μια προσπάθεια που ετοιμάζω 20 χρόνια για την οποία   με παρότρυναν τα δύο πιο ιστορικά πλέον πρόσωπα της Αυλώνας του περασμένου αιώνα, οι αείμνηστοι Γιάννης Γεωργακάς-ΜΙΝΙΟΝ-, και Γιάννης Παπαγεωργίου –ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ ΒΗΜΑ. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι είναι μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, που θέλει μεγάλη προσοχή, αλλά αξίζει τον κόπο. Το οφείλουμε ως κοινωνία στα 30, σχεδόν αναίτια, θύματα του μικρού χωριού μας  εκείνης της περιόδου, για τα οποία κανένας δεν έχει γράψει έστω λίγες  γραμμές. Ένας ψαλμός της Παλαιάς Διαθήκης λέει:

«Ότι ακούσαμε και μάθαμε,

Ότι μας διηγήθηκαν οι πατέρες μας,

Δεν θα το κρύψουμε από τα παιδιά μας,

Θα το διηγηθούμε στην επόμενη γενιά.»

Πρόκειται για μια πολύχρονη εργασία που στηρίζεται στις μνήμες και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα εκείνης της εφιαλτικής περιόδου και τις οποίες  μου εμπιστεύθηκαν προκειμένου να φωτιστεί η αλήθεια. Και αυτό, τρόπος του λέγειν, δεν έχω το δικαίωμα να το στερήσω από την ιστορία και τη νέα γενιά. Το αισθάνομαι ως χρέος απέναντί τους (οι περισσότεροι έχουν φύγει από τη ζωή) και ως ένα βάρος που θα πρέπει να φύγει από επάνω μου με τη δημοσιοποίησή τους.

Μια εργασία στη μνήμη των τραγικών θυμάτων του εμφυλίου, που απ’ όποια πλευρά κι αν βρίσκονται, δεν πρέπει να ξεχνούν οι επόμενες γενειές για να μην ξαναζήσει η πατρίδα μας τέτοιες ολέθριες καταστάσεις.

Όλοι όσοι εκφράζουν την γνώμη τους τους δημόσια, αναφέρονται σε γεγονότα και καταστάσεις που  κάποιοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη, και ο κόσμος που διαβάζει ή ακούει κρίνει.  Αυτό άλλωστε είναι και η βάση της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου. Ζητώ λοιπόν την επιείκεια της κρίσης σας εάν διαπιστώσετε κάτι στο περιεχόμενο των βιβλίων που  δεν ταιριάζει με την δική σας άποψη.

Εκφράζω τις μεγάλες ευχαριστίες μου στους αγαπητούς φίλους Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, Δημήτριο Κολέτσο, Έρικα Αθανασίου, Κώστα Αδαμόπουλο που διάβασαν τα βιβλία μου και είχαν την καλοσύνη να σας  παρουσιάσουν σήμερα.

Επίσης, ευχαριστώ τους: Δημήτριο Ρεντίφη, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, Στάθη Παρασκευόπουλο και Θανάση Παντέ για την κριτική των βιβλίων που δημοσίευσαν στον Τύπο, καθώς και την Εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» και το περιοδικό  «FLASH της Μεσσηνίας» για την προβολή των βιβλίων μου.

Ευχαριστώ  επίσης τους υπολοίπους φίλους που με τον σύντομο χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν με τόσο κολακευτικά λόγια στο πρόσωπό μου και τα βιβλία μου, καθώς και τον Γιώργο, τη Μαρία και τη μικρή Δήμητρα που διάβασαν  τα αποσπάσματα των βιβλίων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον φίλο και συγχωριανό μας δημοσιογράφο Θανάση Τσαμούλη, Εκδότη της Εφημερίδας ΦΩΝΗ, που με τόση περισσή φροντίδα προλόγισε και τα δύο βιβλία, αλλά και για τον συντονισμό της σημερινής παρουσίασης.

Τέλος ευχαριστώ τις εκδόσεις ΚΗΦΙΣΙΑ για την άριστη συνεργασία, την ποιότητα και την ωραία εμφάνιση των βιβλίων.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημόσια  μετά θάνατον, τον αδελφό μου Θεμιστοκλή, που τόσο ξαφνικά έφυγε από την ζωή δυο μέρες πριν την παραλαβή των βιβλίων από το τυπογραφείο, για την διαρκή βοήθεια που μου προσέφερε τα δύσκολα χρόνια της ζωής μου, αλλά και  κατά την προετοιμασία της ύλης των δυο βιβλίων. Πρόλαβε  όμως να δει  τα δυο βιβλία τελειωμένα. Ας είναι αιώνια η Μνήμη του.

Σας Ευχαριστώ πολύ όλους για τη συμμετοχή σας και την προσοχή σας».

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ…

Κλείνοντας την εκδήλωση ο εκδότης της «ΦΩΝΗΣ» Θανάσης Τσαμούλης είπε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και εγώ  για την συμμετοχή σας και την προσοχή σας. Μια  εκδήλωση γεμάτη  Αυλώνα, γεμάτη Μεσσηνία, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα να διευθύνω αυτή την εκδήλωση με τόσο εκλεκτούς ομιλητές, και εύχομαι να είστε όλοι καλά  και από την θέση που είσαστε ο καθένας να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μείνουν Ελληνικά και ζωντανά τα χωριά μας!  Γιατί τώρα δεν είναι και τόσο Ελληνικά»…

 

Leave a Reply